Ogün bugün tahliye edilebilir!

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Ersan Şen, yaptığı açıklamada Ogün Samast'ın CMK 102. maddede yapılan değişikliğe göre Hrant Dink suikasti sanığı Ogün Samast'ın bugün tahliye edilebiceğini söyledi. Ersan

Ogün bugün tahliye edilebilir!

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Ersan Şen, yaptığı açıklamada Ogün Samast'ın CMK 102. maddede yapılan değişikliğe göre Hrant Dink suikasti sanığı Ogün Samast'ın bugün tahliye edilebiceğini söyledi.

 

Ersan Şen, "Hrant Dink cinayeti sanıkları CMK 102. maddedeki düzenlemeden yararlanacaklar mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

 

"Evet yararlanacaklar. Hatta bu kişiler için süre kısalmış durumda. Çocuk olan suçlular için Özel Yetkili Mahkemelerdeki soruşturma uygulanmayacak. Ogün Samast olay anında çocuk olduğu için bugün bile tahliye edilebilir. Taş atan çocuklar kanunundan faydalanabilir. Çünkü tutuklamadaki azami süre sınırı aşılmıştır. Diğer sanıklar içinse kimisine göre 10 yıl kimisine göre 6 yıl geçerli olacak."

 

"HEPSİ YARARLANABİLİR"

Prof. Dr. Nur Centel ise yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Yasadaki düzenlemeler soyut olduğu için, süreler soyut olduğu için uygulanabilir. Hepsi yararlanabilir, mağdur-sanık kim bakılmaz. Önemli olan, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi kapsamına giren suçtan mı, terör kapsamındaki suçtan mı yargılanıyor? Ağır Ceza Mahkemesi için daha kısa süre var, terör için daha uzun süreler var. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılananlar için 2 artı 3 yorumunu yapıyoruz. Özel yetkili olsa bile böyle ama özel yetkili mahkemede, yargı konusu terörle mücadele kanunu kapsamına giren bir suç ise, süre iki misli oluyor.

 

Kısa süre uygulaması için, daha az cezayı gerektiren daha hafif suçlarda ayrı yasa var. Yaşla ilgili ayrı bir düzenleme yok, suçun ağırlığıyla ilgisi var. 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda, 12-15 yaş arası olanlar tutuklanamaz diyor. Bu çocuk 17 yaşındaydı. Onun bir muafiyeti yok, olsa baştan tutuklanmazdı"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem