OECD'den Türkiye'ye terör uyarısı

Terörizmin finansmanıyla yeterli mücadele etmediği gerekçesiyle Türkiye'nen üyeliği askıya alınabilir.Türkiye'nin, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kara para ve terörün finansmanıyla mücadele işlevi gören Mali Eylem Görev Gücü (FAFT

OECD'den Türkiye'ye terör uyarısı

Terörizmin finansmanıyla yeterli mücadele etmediği gerekçesiyle Türkiye'nen üyeliği askıya alınabilir.

Türkiye'nin, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kara para ve terörün finansmanıyla mücadele işlevi gören Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) üyeliği tehlikede.
 
ÜYELİK ASKIYA ALINACAK
 
Terörizmin finansmanıyla yeterli mücadele etmediği gerekçesiyle geçen haziran ayında Ankara'ya ekim ayına kadar süre tanıyan FAFT, bu alanda gereli yasal düzenlemeleri yapmaması halinde Türkiye'nin üyeliğini 22 şubat 2013 tarihinde askıya almayı kararlaştırdı.
 
TERÖRİZM FİNANSMANIYLA İLGİLİ YASAL BOŞLUK VAR
 
FAFT'ın bugün Paris'te yapılan genel kurul toplantılarında alınan kararda, Türkiye'nin karar para aklamayla mücadelede attığı adımların olumlu olduğu, ancak terörizmin finansmanıyla mücadele konusundaki yasalarda boşluklar bulunduğu belirtildi.
 
SON TARİH 22 ŞUBAT
 
FAFT, Türk hükümetinden, terörün finansmanıyla ilgili yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesini ve terörden kaynaklanan banka transferleri ve banka işlemlerinin tespit edilip dondurulmasını Mali Eylem Görev Gücü'nün tavsiyeleri doğrultusunda sağlayacak yasal bir çerçeve hazırlamasını talep etti. Bu taleplerin 22 şubat 2013 tarihine kadar hayata geçirilmemesi halinde Türkiye'nin üyeliğinin askıya alınacağı bildirildi.
 
KARA LİSTE RİSKİ VAR
 
Türkiye şu anda FAFT'ın "Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanıyla Mücadelede Stratejik Yetersizlikleri Bulunan Ülkeler" listesinde yer alıyor. "Kara-Gri Liste" olarak da anılan bu listede Endonezya, Pakistan, Yemen, Gana ve Nijerya gibi ülkeler de bulunuyor. Türkiye'nin şubat ayına kadar gerekli yasal reformları gerçekleştirmemesi halinde şu an sadece Kuzey Kore ve İran'ın bulunduğu "Kara Liste"ye alınma riski bulunuyor.
 
Ulusal ve uluslararası planda kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele için 1989 yılında OECD bünyesinde G7'ler AB'nin girişimiyle kurulan ve hükümetlerarası bir organ olan FAFT bu alanlarda politikalar üretip, denetim mekanizmasıyla kontrol ettiği üye devletlere tavsiyelerde bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler