O ücret indirilecek!

Bankaların BDDK'nın da uyarısıyla 'yanlış almayalım' dedikleri kalemlerin olduğunu ifade eden Öztekin, havale ve EFT ücretlerinin makul olmasını isteyeceklerini söyledi. Mukim Öztekin "Şu kadar olsun da demeyeceğiz. Bunların standartlarını koyacağız" dedi

O ücret indirilecek!

Bankaların BDDK'nın da uyarısıyla 'yanlış almayalım' dedikleri kalemlerin olduğunu ifade eden Öztekin, havale ve EFT ücretlerinin makul olmasını isteyeceklerini söyledi. Mukim Öztekin "Şu kadar olsun da demeyeceğiz. Bunların standartlarını koyacağız" dedi. Bankaların vazgeçecekleri ücretler arasında hesap işletim ve ipotek fek ücreti gibi komisyonlar yer alıyor.

E-şikayet sistemi yolda

Star Gazetesi'nin Ankara temsilciliğini ziyaret eden BDDK Başkanı Öztekin, hem internet hem de telefon üzerinden şikayet alma döneminin başlayacağını bildirdi. Konuya ilişkin kurulan Bilgi Edinme Dairesi'nin Finansal Tüketici Dairesi olarak isim değiştireceğini belirten Öztekin, internetten e-şikayet yazılım sistemi kurulacağını açıkladı. Çağrı merkezi hizmeti de alınacağını ifade eden Öztekin "İnternet imkanı olmayan Türkiye'nin neresinde olursa olsun şikayetini telefonla yapabilecek. Anında bankaya düşecek şikayet. Bankalara diyeceğiz ki, şikayeti 15 günde sonuçlandıracaksınız. Sonuçlandırmadığı taktirde otomatik olarak suçlu kabul edilecek" diye konuştu. Aleyhte bir karar çıkması halinde konunun hakem heyetine gideceğini dile getiren Öztekin "Heyet müşteriyi haklı bulursa bedeli olacak. Müşteriye alınan bedelin iadesi yapılacak. Yapılmazsa bizim idari yaptırımlarımız olacak" uyarısı yaptı.

Bireysel krediye ayar

Bireysel kredilere yönelik düzenlemelere değinen Öztekin, piyasanın bu alanda regüle edildiğini söyledi. Bireysel kredilerde daralma beklediklerini aktaran Öztekin "Arzumuz bireysel kredileri aşağı çekmek. Buradan artan kaynağı KOBİ'lere aktarmak" dedi. Öztekin bireysel kredilerin geri dönmeme oranının yüzde 3'ün biraz üzerinde olduğunu dile getirdi.

Kendi paramıza güvenelim

Doların 2 lirada tutunmasının ardından BDDK Başkanı Öztekin'den, "Döviz yerine, TL'yi tercih edin" uyarısı geldi. FED kararlarının ardından faizlerin bir miktar yükseldiğini aktaran Öztekin, Türk insanının kendi parasına yatırım yapması gerektiğini kaydetti. "Biz kendi paramıza güvenelim" diyen Öztekin şunları söyledi: "Niye ABD'yi finanse ediyoruz. Biz talep ettikçe 2 sente 100 dolar basıp bize satıyorlar" dedi. Reel sektörün yurt dışında parası olduğunu aktaran Öztekin, önemli kısmının yatırım kredileri şeklinde olduğunu aktardı. Reel sektörün finansmanında 2008 yılında bile sorun olmadığına dikkat çeken Öztekin "Reel sektörün yurt dışı borcu var ama ağırlıklı olarak yurt içinde" dedi. İran'a yönelik ambargonun Türkiye'yi olumsuz yönde etkilediğini aktaran Öztekin, ambargonun kalkmasının ihracata katkı sağlayacağını da söyledi.

Aidatsız karta taksit olabilir

Kredi kartlarına taksit sınırlaması getiren düzenlemenin yılbaşında yürürlüğe girmesini hedeflediklerini açıklayan Öztekin, kamu kurumları ile diğer kuruluşlardan görüşlerin geldiğini söyledi. Görüşlerin değerlendirileceğini ifade eden Öztekin "Buna göre düzenlemeler yapacağız. Bankacılık sektörünün talebi çok fazla. Makul olan talepleri de var" diye konuştu. Aidatsız kredi kartında bankaların taksit yapmasının önünde engel olmadığını kaydeden Öztekin, yalın kartın aidat ve çip para promosyon içermeyeceğini kaydetti. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) aracılığı ve POS üzerinden taksit sınırlamasının takip edileceğini ifade eden Öztekin, ödemesiz olsa bile taksitin 9 ay ile sınırlı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de konut kredilerinde balon olmadığının altını çizen Öztekin, takibe dönüşüm oranının oldukça düşük olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler