O komutan tutuklandı!

Hakkari Çukurca 20. Jandarma Sınır Tugay Komutanı, 6 Mehmetçiğin şehit düşmesinde suçu bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Bursa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, askeri mahkeme tarafından tutuklandı. Mayıs 2009'da Hakkari'nin Çukurca ilçesinin Hantepe

O komutan tutuklandı!

Hakkari Çukurca 20. Jandarma Sınır Tugay Komutanı, 6 Mehmetçiğin şehit düşmesinde suçu bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Bursa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, askeri mahkeme tarafından tutuklandı.

Mayıs 2009'da Hakkari'nin Çukurca ilçesinin Hantepe bölgesinde askeri aracın geçişi sırasında mayın patlaması sonucu 6 asker şehit olmuştu. Genelkurmay tarafından yapılan ilk açıklamada mayınların terör örgütü PKK tarafından yerleştirildiği bildirilmiş, ortaya çıkan ses kayıtlarında mayınların bizzat TSK tarafından yerleştirildiği ortaya çıkmıştı. Görüşmelerde Tuğgeneral Es, komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya mayınları bizzat kendisinin döşediğini itiraf ediyordu. Kaya ise 'hiç önemli değil' diyerek Es'i yatıştırmaya çalışıyordu. Mayın saldırısı ile ilgili sivil savcılık tarafından başlatılan soruşturmada da jandarma ve emniyet kriminal, 6 askerin şehit olduğu mayınların TSK'ya ait olduğunu belirlemişti. Sivil savcı bu gelişme üzerine dosyayı, askeri savcılığa gönderdi.

Askeri savcılık yürütülen soruşturma kapsamında Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklanmasına karar verildi. Es'in dün akşam 21.00'de Mamak Askeri Cezaevi'ne konulduğu öğrenildi. Tuğgeneral Zeki Es, Ağustos 2010'da yapılan Yüksek Askeri Şura'da emekli olan Tuğgeneral Osman Baykurt'un yerine Bursa Garnizon Komutanlığı'na atanmıştı. Zeki Es, son olarak Bursa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılmıştı.

"BİZZAT KENDİM YERLEŞTİRDİM"

6 Mehmetçiğin şehit düşmesi ile ilgili dönemin Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es arasındaki telefon konuşmasında skandal itiraf ortaya çıkmıştı. İşte o konuşma:

Z.E: Komutanım uzaktan komutalı değil. Maalesef.

G. K: Değil mi?

Z. E: Değil komutanım. Uzaktan komutalı değil. Biliyorsunuz bunları korumak için ben burada sıkıntılı oldukları için kendim risk alarak geldim. Bizzat kendim yerleştirdim. Rütbelileri tek tek çağırdım gösterdim. Bütün bölük komutanları birbirine devretsin dedim. Hep böyle tekmil verdiler devrettik diye. Ama komutanım bu büyük bir olasılıkla bizim, yani sabah buraya gelmenizde yarar var komutanım.

G. K: Kolordu komutanı gelecek sabah erken saatlerde onla beraber gelicem.

Z.E: Komutanım kolordu komutanımızla bu konuyu paylaşmanızda yarar var. Ben tamamen sorumluluğu almaya hazırım komutanım, onu bütün samimiyetimle söylüyorum. Bütün sorumluluğu alıyorum zaten komutanlık sorumluluğu olarak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem