O illerin merkezleri taşınacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağını açıkladı.   Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra yolunda uçakta gazetecilerle sohbetinde önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir

O illerin merkezleri taşınacak!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağını açıkladı.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra yolunda uçakta gazetecilerle sohbetinde önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağını açıkladı.
 
Akademisyenler bildirisinde hukuki sorumluluğun tek tek imzacılar yerine metni düzenleyenlerde aranması gerektiğini vurguladı.
 
Davutoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:
 
YÜKSEKOVA HAKKARİ, CİZRE ŞIRNAK OLUYOR
 
"İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre'nin ve Yüksekova'nın il merkezi haline dönüşmesi gibi çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak'ta Cizre'nin, Hakkâri'de Yüksekova'nın bu anlamda Yüksekova Havalimanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz yani idari yapı itibariyle... İl merkezinin değişmesi. İçel ve Mersin denir ya mesela. Şırnak'a gidenler bilir, çok dar bir alanda. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Aynı şekilde Hakkâri'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat vilayet yapılanması haline dönüşmediği için de o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet altyapısı olmuyor."
 
* Yani şehir merkezi taşınacak...
 
"Bunu planlıyoruz, yani üzerinde çalıştığımız hususlardan biri... Diyarbakır'a olan muhabbetimi, Sur'a olan özel ilgimi biliyorsunuz. Bizzat takip edeceğim, bütün o tarihi eserler restore edilecek. Biz Rumeli'de restore etmedik tarihi eser bırakmadık. Sur'u mahrum ve mahzun bırakır mıyız? Mehdi (Eker) Bey'le kaç sefer gittik, en fazla haz aldığım, Ulu Cami'de namaz kılıp etrafta dolaşmak. Bunların hepsini restore edeceğiz, tek bir rant unsurunun oraya girmesine izin vermeyeceğiz. Hani böyle bir şey çıkıyor, 'rant için'. Hayır hiçbir rant unsuru girmeyecek. Eski Mardin'in içi gibi, orijinal Diyarbakır'ın mimarisinde olan taşlarla korunacak, surlar, burçlar minareler, hepsi. Gerekiyorsa bununla ilgili özel bir kanun çıkaracağız. Ben Çevre ve Şehircilik ile Kültür Bakanımıza söyledim. Böyle tarihi nitelikteki şehirlerin merkezi, hele sur içindeyse bir kanunla korunması için özel bir tasarrufta bulunulması. Buralarda tarihi dokunun korunması için gerekiyorsa şehre özel Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenleme yaparız. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Operasyon sonrasında inşaat faaliyetleri başlamış olacak. Cizre'nin de göçlerle getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek."
 
"ESAS SORUMLU O METNİ YAZANLAR"
 
* Akademisyenler bildirisiyle ilgili gelişmelere ne diyorsunuz?
 
"Açıkçası dikkat ederseniz ben konuşmalarımda bu metnin söylediği şeylerin sonucundan daha çok metnin arkasındaki zihniyeti deşifre etmeye çalıştım. Burada bir zihniyet sapması ve yanlış bir zihniyetin egemenliği var. Onların kanaatlerini sorgulamaktan çok o kanaatlerin açıklama yöntemine eleştiri getirdim. Doğu'da ve Güneydoğu'da bir devlet katliamı var ve hiç terör örgütü yok mu, olgusal gerçekliğe bu uyuyor mu? Ben eminim bunun üzerine böyle gidersek birçok akademisyeni özeleştiriye zorlamamız lazım. Benimle hesaplaşmak istiyorlarsa ben buna hazırım. Bana bir tek demokratik hukuk devleti göstersinler ki meşru güvenlik güçleri dışında başka bir güce izin versin. PKK'nın silahı orada dursun ama polis dokunmasın, bunu demokratik ülkede savunmak mümkün mü?" (Hürriyet)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem