O görüntüler için karar verildi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "demokratik açılım" projesine destek için PKK'nın Kuzey Irak'taki Kandil kampı ile Mahmur kampından gelen gruptan ceza verilen 7 kişiden 3'ünün cezasını onadı. Yargıtay, Mahmur kampından gelen 4 kişinin dosyasını ise 3. yargı pak

O görüntüler için karar verildi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "demokratik açılım" projesine destek için PKK'nın Kuzey Irak'taki Kandil kampı ile Mahmur kampından gelen gruptan ceza verilen 7 kişiden 3'ünün cezasını onadı. Yargıtay, Mahmur kampından gelen 4 kişinin dosyasını ise 3. yargı paketindeki değişiklikler sanıkların lehine dikkate alınması için mahkemeye geri gönderdi.

Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağı'ndaki PKK kampı ile Mahmur kampından 19 Ekim 2009'da Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Türkiye'ye gelen 34 kişi serbest bırakılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı daha sonra bu kişilerden 30'u hakkında "terör örgütü üyesi olmak", "örgüt adına suç işlemek" ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından dava açmıştı.
 
Bu kişilerden Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 7 kişi, 9 yıl 6 ay ile 16 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Mahkeme heyeti yargılama sırasında sanıkların "etkin pişmanlık için değil, Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla geldik" sözünü esas almış, sanıkların pişmanlık göstermemesi ve suçu işledikten sonraki hal ve davranışlarını dikkate alarak indirim uygulamamıştı.
 
Yargılama sonrası sanık avukatları temyiz için Yargıtay'a başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kandil kampından gelen PKK'lı Hüseyin İpek ile Mustafa Ayhan ve Mahmur'dan gelen Nurettin Turgut'a verilen cezaları yerinden bularak onadı. Daire, Mahmur'dan gelen Melikşah Soydan, Haci Surgun, Kamil Ökten ile Fatma İzer'le ilgili ise 3. yargı paketindeki TCK 220. maddesinde yer alan değişikliklerin sanık lehine uygulanması yönündeki itirazı kabul etti. Yargıtay, 4 sanığın dosyasını yeniden yargılanmaları için Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler