‘Nuh'un Gemisi'nde kayıtlar çoğalıyor

Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin izlenmesi ve potansiyel korunan alanların belirlenmesi için oluşturulan Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi'ne (BİB), bu yıl, 125 bin biyolojik çeşitlilik türü eklendi. Ülkemizin biyoçeşitlilik bankası olan ‘Nuh’un Gemi

‘Nuh'un Gemisi'nde kayıtlar çoğalıyor

Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin izlenmesi ve potansiyel korunan alanların belirlenmesi için oluşturulan Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi'ne (BİB), bu yıl, 125 bin biyolojik çeşitlilik türü eklendi. 

Ülkemizin biyoçeşitlilik bankası olan ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na 125 bin biyolojik çeşitlilik türü  katıldı. Bu yıl eklenen verilerin yaklaşık 60 binini kelebek, 65 binini kuş, 200’ünü de memeli türünde hayvanlar oluşturuyor.
 
Eklenen yeni 125 bin biyolojik çeşitlilik türü ile birlikte  sistemdeki aktif kullanıcı sayısı 3 bin 800 civarında olan veritabanı şu an itibarıyla yaklaşık 500 bini buluyor. Bu nedenle Türkiye'nin en büyük biyolojik çeşitlilik veritabanı özelliğini taşıyor. 
 
Buradaki veriler; Türkiye'nin tabii değerlerinin korunmasına katkıda bulunmak isteyen kişilerin, sivil toplum kuruluşlarının, bilim adamlarının ve araştırmacıların, herkesin veri girişine açık tutuluyor. Sistemde yer alan veriler, incelenmek istenilen alan, bölge, habitat tipi ya da korunan alanlardan süzülebiliyor ve türlerin dağılım haritalarına ulaşılabiliyor. 
 
Öte yandan ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı', 18 Ekim 2007 tarihinde açılmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından açılan BİB, ‘Eber Sarısı’olarak adlandırılan türün sisteme girilmesiyle vatandaşlara hizmet eder hale gelmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem