Ne olacak bu işçiler !

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı TRABEL’den yılbaşında sözleşmeleri sona eren ve yeni kurulan Ortahisar Belediyesi bünyesinde oluşturulan ORBEL’e geçirilen 220 işçinin sosyal haklarının ve tazminatlarının ne olacağı belirsizliğini koruyor. Bu işçile

Ne olacak bu işçiler !

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı TRABEL’den yılbaşında sözleşmeleri sona eren ve yeni kurulan Ortahisar Belediyesi bünyesinde oluşturulan ORBEL’e geçirilen 220 işçinin sosyal haklarının ve tazminatlarının ne olacağı belirsizliğini koruyor. Bu işçilerin büyük çoğunluğu ORBEL’e geçirilirken fikri bile sorulmadı.

İBRANAME İMZALA…

TRABEL’den 220 işçi ORBEL’e gönderildi. Ancak Nisan 2014 ile 31 Aralık 2014 arasındaki sürede kadroları TRABEL’de kalan işçiler , ‘geçici protokol’le  Ortahisar’a aktarıldı. Yeni yıl başlayınca , işçiler TRABEL sözleşmelerinin iptal edildiğini öğrendi , ancak yeni şirket için bir sözleşme daha imzalamadı. Arada kalan işçilerden bu kez “TRABEL’den kendi isteğimle ayrıldım , ORBEL’den herhangi  bir tazminat ya da başka bir alacak talebinde bulunmayacağım” biçiminde ibraname imzalamaları istendi. Büyük tepki üzerine ibraname formları geri çekildi.

TARAFLAR KATILMADI

İşçilerin sözleşme ve tazminat konumları belirsizliğini korurken , Hizmet İş Sendikası Genel Merkezi hukukçuları pazartesi Trabzon’a geldi ve işçilerle bir toplantı yaptı. İşçilerin tazminatlarının  ödenmemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağı belirtildi , iki belediye arasında bir uzaklaşma aramaya çalıştıkları açıklandı. Sendika yetkilileri toplantıya bilgi vermeleri için iki belediyeden temsilciler davet ettiklerini fakat kimsenin katılmadığını belirtti. Sendika da bu konuda bir orta yol bulamazken işçileri TRABEL’i mahkemeye vermeye yönlendirdi. Bunun üzerine işçiler “mücadelemizi biz yapacaksak neden yıllarca maaşımızdan sendika kesintisi yapıldı” sorusunu soruyor.

MEHKEME YOLU…

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gümrükçüoğlu’nun hukukçularla görüşürken “Biz tazminatı ödemeyiz. İşçiler isterse mahkemeye gitsin” dediği öğrenildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise “Biz bu işçileri 1 Nisan’da TRABEL2den devralmadık. Ama bizim alanımızda hizmet ettiği için maaşlarını da biz ödeyeceğiz dedik. Bir nevi kiraladık. Aynı ihtiyacımız devam ettiği için TRABEL şirketi 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle bu işçilerin iş akitlerini sona erdirdi. Mesele bu. Dolayısıyla 31 Aralık 2014 tarihine kadar bu işçilerin tüm yasadan kaynaklanan bedel , ihbar , kıdem bayram tatili ücretlerinden sorumlu olan TRABEL şirketimizdir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem