Müteahhitlere sakın kanmayın

 Kentsel dönüşüm için halk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı soru yağmuruna tuttu. Gelen binlerce soruyu tek tek yanıtlayan bakanlık, yasanın getirdiği yeniliklerden, yıkımdan sonra yaşanacaklara kadar birçok detayı anlattı. Resmi makamların açıklamaların

Müteahhitlere sakın kanmayın

 

Kentsel dönüşüm için halk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı soru yağmuruna tuttu. Gelen binlerce soruyu tek tek yanıtlayan bakanlık, yasanın getirdiği yeniliklerden, yıkımdan sonra yaşanacaklara kadar birçok detayı anlattı.
 
Resmi makamların açıklamalarını bekleyin
 
“Bazı müteahhitler kentsel dönüşüm olmayacak, sizi kandırıyorlar. Arsanıza kat karşılığı bina yapabiliriz” diyorlar. Arsamı bu şekilde değerlendirsem sonra bir sorun çıkar mı?” şeklinde çok sayıda soruyla karşılaşan bakanlık, vatandaşa bu konuda şu uyarıyı yaptı: “Bakanlık ya da idare arasındaki anlaşmaların tamamlanmasının ardından diğer yerlerde de yıkım ve inşaata başlanacak. İdarelerce işlem başlatılmadan herhangi müteahhitle anlaşma yapmayın. Resmi makamlar haricindeki açıklamalara itibar etmeyin.”
 
Hiçbir hizmet durmayacak
 
Binalarda anlaşma sağlanmaması halinde hiçbir hizmetin durdurulmayacağını vurgulayan bakanlık, gelen diğer sorulara da şu yanıtları verdi: 
 
· Riskli alanlardaki yapılarda sadece maliklerini karara katılması halinde kamu hizmetleri durdurulabilecek. Malikler istemezse kamu hizmeti durdurulamayacak.
· Üçte iki kuralına katılmayanların mülkleri değeri üzerinden Bakanlıkça satın alınabilecek. Bu nedenle mağduriyet ve anayasaya aykırılık olmayacak.
 
Stok artışı planlanmıyor
 
· Riskli alan içerisinde kalan binalardan riski olmayanların yıkılma esası bulunmuyor. Tüm proje alanının bütünlüğü açısından gerekirse maliklerle yapılacak anlaşma doğrultusunda binalar yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılabilecek.
 
· Dönüşümde esas olan yıkılan konutların adedi kadar yerlerine yeni konutların yapılması olacak. Bu nedenle herhangi bir konut stok artışı planlanmıyor.
 
Akıllı binalar yapılsın
 
· Enerjiye harcanan paranın neredeyse yarısı konutlarımızı ısıtmakta kullanılıyor. Mevcut binalara bakıldığında da enerjinin yarısı boşa gidiyor. Bu enerjinin ısı yalıtımlı binalarla tasarruf edilebilir. Ayrıca inşaat malzemeleri konusunda da doğal, çevre dostu, fazla atık bırakmayan ve geri dönüşümü olan malzeme üretilmesine ve kullanılmasına ağırlık vermeliyiz. Bu binaların çoğalması her alanda tasarrufun sağlanması ve kalkınmamıza da yardımcı olacak.
 
· Dönüşüm alanlarında bölgenin sosyoekonomik durumu, arazi yapısı, tarihsel dokusu gibi hususlar göz önüne alınacak. Mimari tarz mekansal planlama sırasında belirlenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler