Musul opearasyonu başladı!

İbadi canlı yayında duyurdu

Musul opearasyonu başladı!
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bir süredir beklenen Musul'u DEAŞ'tan temizleme operasyonunun başladığını açıkladı.

Televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında Musul Operasyonunun başladığını duyuran Irak Başbakanı İbadi'nin yanında genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları da hazır bulundu. İbadi açıklamasında, "Zafer vakti geldi çattı ve Musul'u kurtarma operasyonu başladı" dedi. Musul halkına seslenen İbadi, "Sizi DEAŞ teröründen ve şiddetinden kurtarmak için bu şanlı operasyonun başladığını açıklıyorum." dedi. İbadi ayrıca Musul'a sadece Iraklı asker ve polislerin girebileceğini söyledi.

PEŞMERGELER VURMAYA BAŞLADI

Irak'ın en büyük ikinci ili Musul'un kurtarılması için Irak Ordusu, Peşmerge güçleri ve ABD topçu birlikleri, konuşlandıkları Hazır cephesinden DEAŞ'a üç koldan saldırıyor. Operasyona 18 bin Peşmerge gücünün katıldığı bildirildi. Peşmerge güçleri, Musul yakınlarındaki DEAŞ kontrolündeki köylere doğru havan atışına başladı. Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor.

KOALİSYON ÜLKELERİNDEN HAVADAN DESTEK

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine  konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DEAŞ hedeflerini  bombalıyor. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DEAŞ  hedeflerini havadan vurarak operasyona destek veriyor:

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını  daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe  verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah  bulutların oluşması dikkati çekti.

Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında  Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor.

ÖNCÜ GÜÇ PEŞMERGELER

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer  Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu  birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler  olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği  ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş  ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi. 

NİNOVA MUHAFIZLARI MUSUL OPERASYONUNA KATILDI

Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen  2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi.  Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

Öte yandan  Musul'un  40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD  askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor.  İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

Hazır Cephesi'nde Erbil-Musul anayolu üzerindeki Peşmergelerin DEAŞ  kontrolündeki köylere yönelik ilerleyişi sürüyor.

Bu arada Musul'un güneyindeki Geyyara Cephesi'nde AA muhabirine  açıklama yapan Irak ordusunda görevli Albay Latif Haşim, Irak ordusunun  Geyyara'nın kuzeyi ve Güver Cephesi'nden Musul'a doğru ilerlediği bilgisini  paylaştı.
 
İBADİ'DEN MUSUL HALKINA ÇAĞRI

Irak  Başbakanı İbadi, Musul halkını güvenlik güçleriyle dayanışma içinde olmaya  çağırdı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan  kurtarma operasyonuyla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma  içerisinde olmalarını istedi

O GÜÇLERDEN SÖZ ETMEDİ

İbadi açıklamasında, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm  hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY)  bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan  Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den söz etmedi.

9 RÜTBELİ SUBAY

İbadi tarhi açıklamayı yaparken yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak  üzere dokuz üst rütbeli subay yer aldı.

HAVAN TOPLARININ SESLERİ GELİYOR

Bu arada Musul ilinin doğusundaki stratejik Zerdek Dağı'na da çok  sayıda Peşmergenin sevkedildiği öğrenildi. DEAŞ militanlarının Musul ovasındaki  hareketliliğinin izlenmesi için helikopterlerce bölgenin sürekli aydınlatıldığı  görüldü. Musul Ovası'nda yer yer havan toplarının sesi geliyor.

KEŞİF UÇUŞLARI YAPILIYOR

Musul'a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı'nın eteğindeki köylere top atışı yapıldı, Musul üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.

AŞAMALI OPERASYON

Eski Musul Valisi, operasyonun birkaç aşamadan oluşacağını da söyledi. Buna göre ilk etapta , kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.

Nuceyfi, kent çevresindeki bölgelerin geri alınmasının iki hafta sürebileceğini belirtti. Esil Nuceyfi, "Eğer kent merkezine girecek güçler, Musul sakinleri tarafından benimsenirlerse, operasyon kısa bir süre içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler