Muş'ta heyelan korkusu!

Muş'un merkezine bağlı Dumlusu köyünde heyelan oldu. Evler ve ahırların zarar görmesi üzerine korkudan köylü halkı uyuyamadılar. Mikail Yılmaz '' Heyelan oldu. Burası gün gün oturuyor. Samanlar artık kullanılmaz hale geldi. Gece korkudan yatamıyoruz. Tam

Muş'ta heyelan korkusu!

Muş'un merkezine bağlı Dumlusu köyünde heyelan oldu. Evler ve ahırların zarar görmesi üzerine korkudan köylü halkı uyuyamadılar. Mikail Yılmaz '' Heyelan oldu. Burası gün gün oturuyor. Samanlar artık kullanılmaz hale geldi. Gece korkudan yatamıyoruz. Tam yağmur zamanıdır. Daha yağmur yağarsa biz duramayız. Devletten yardım bekliyoruz. Geçen sene burda heyelan oldu. Burası ise bu sene oldu. Korkuyoruz. Daha ileri gider ve evlere vurursa ne yaparız bilmiyoruz. Evlerde de çatlaklar var. Her taraf bataklık.'' dedi. 

Köyde incelemeler yapılmaya başlanıldı. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Yrd. Dç. Dr. İskender Dölek '' Dumlusu köyünde meydana gelen heyelanda hem lokasyon belirleme hem neden olan faktörleri tespit etmek amacıyla arazi çalışmasına AFAD Müdürlüğü'nden arkadaşlarla birlikte geldik. AFAD'ın ve üniversite olarak da bizim destek verdiğimiz heyelan envanter haritalarının da bu şekliyle güncellenmesi sağlanacak. Mart, nisan ve mayıs ayları Muş'ta sel, taşkın ve heyelan için kritik aylar. Dumlusu köyüde yoğun kil dolgusunun olduğu veya killi toprakların yaygın olduğu ve eğim değerlerinin yüksek olduğu bir yerde kurulmuş. Hemen aşagıda geçen dere yamaç dengesini bozuyor. Köyün büyük bir bölümü de eski bir heyelan içerisine yerleşmiş. Dönem dönem özellikle ilkbaharda kar erimesiyle dolgun duruma gelen bu killi topraklarda bu tür kütle hareketleri meydana geliyor. Şimdi sadece bu kayan bölge değil karşı tarafta eski bir heyelan görülüyor ve seçiliyor. Bulunduğumuz bölge eski bir heyelan içerisinde zaten topuk kısmında aktivite azalmış. Hem aşagıdaki akarsuyun etkisiyle bu kayma devam eder. Dönem dönem de yeniler. Daha güvenli bir yer seçilmesi, daha düvenli bir yere taşınması köyde yaşayan insanların can güvenliği açısından da önemli'' diyerek konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler