Müjde geldi! doğum ve süt izni artacak...

Aile ve Sosyal Poitikalar Bakanı Fatma Şahin, kadının doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlandığına dikkat çekerek, "Kadın çalışma hayatına dönmek istiyorsa işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmanın felsefesi ve mantığı

Müjde geldi! doğum ve süt izni artacak...

Aile ve Sosyal Poitikalar Bakanı Fatma Şahin, kadının doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlandığına dikkat çekerek, "Kadın çalışma hayatına dönmek istiyorsa işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmanın felsefesi ve mantığı budur." dedi.

Şahin, Kurban Bayramı dolayısıyla memleketi Gaziantep'te ilk olarak İl Jandarma Komutanlığı'ndaki bayramlaşma törenine katıldı. Buradan da Polisevi'ne geçen ve emniyet teşkilatı ile bayramlaşan Şahin, daha sonra İl Özel İdaresi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu. Bayramlaşma programının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, çalışan hamile kadının, askerlik vazifesini yapan erkeklerle aynı haklara sahip olmasını içeren paketle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kadının hem iş hayatında uzun ve sürdürülebilir kalmasını, hem de aile hayatı uyumunu çok önemsediklerinin altını çizen Şahin, "O yüzden bizim çalışma hayatımız daha esnek, daha alternatifi çoğaltacak şekilde oluşması ve güçlenmesi gerekiyor. Yani yaptığımız araştırmada da, aile araştırmasında da bize şunu söylüyorlar.

Diyorlar ki, ‘Eğer şartlarım uygun olursa ben bebek yapmayı düşünüyorum.' İşte biz sosyal devlet olarak onların şartlarını kolaylaştırmalarını, hem çalışma hayatlarının kolaylaştırmalarını, hem de aile yaşantısı uyumunu beraber, paralel götürmek istiyoruz.

Biliyorsunuz uzun aylar sonunda Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında, çok önemli uzmanların yaptığı çalışmada dünya örnekleri, hangi ülke ne tür teşvik vererek bunu sağladı, bunların hepsini çalıştık. Özellikle bizim toplumumuzda ve çalışma hayatımızda kadın doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlanıyor.

Çok katı bir çalışma hayatımız var. O yüzden bunu esnekleştirmemiz gerekiyor. Esnekleştirirken kadını yeniden iş hayatına döndürmek için de bir takım teşvikleri vermemiz gerekiyor. Onun için de bu söylediğimiz düzenlemede, erkekler için askerlikte nasıl hiçbir sosyal hak geriye gitmiyorsa, askerlik süresince çalışma hayatındaymış gibi kıdeminden de istifade edebiliyorsa, derecesini de yükseltebiliyorsa aynı şey, kadının analık sıfatı da çok önemli.

Eğer kadın doğum yapıyorsa, bebeği varsa, aynı erkeğin vatani vazifesini yapması gibi kadının da doğum yapması ve gelecek nesillere güçlü beşeri sermayeyi kuvvetlendirebilmesi için, onun o süreçte sosyal haklarını güçlendirmek istiyoruz. Derecesini de ilerletmek istiyoruz, kıdemden istifade etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Pakete bakıldığında, kreşlerin yaygınlaştırılmasından, bunlara hızlı şekilde ulaşılabilirliği artırma açısından ve esnek çalışmayı güçlendirme bakımından, doğum izni, süt izni gibi birçok düzenlemeyi beraberinde getirdiğini aktaran Şahin, "İnşallah bunlar tam olgunlaştıktan sonra da, Sayın Başbakanımız, zaten paketle ilgili de kamuoyu heyecanla bekliyor, bilgilendirecek." açıklamasını yaptı.

Doğum yaptıktan sonra anne ve bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için sosyal devlet olarak onlara yardımcı olmaları gerektiğini vurgulayan Şahin, "Anne sağlığını, bebeğin sağlığını ve kadının çalışma hayatına dönmek istiyorsa işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmanın felsefesi ve mantığı budur." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem