MİT'çilere mecliste büyük şok!

Türkiye Büyük Millet Meclisi yönetimi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında bugün yapılacak güvenlik toplantısı öncesinde acil tedbir olarak “randevuluziyaret” uygulamasına geçti. Randevusu olmayanziyaretçiler Meclis’e alınmadı. MİT yasası teklifinin

MİT'çilere mecliste büyük şok!
Türkiye Büyük Millet Meclisi yönetimi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında bugün yapılacak güvenlik toplantısı öncesinde acil tedbir olarak “randevuluziyaret” uygulamasına geçti. Randevusu olmayanziyaretçiler Meclis’e alınmadı.
 
MİT yasası teklifinin genel kuruldaki görüşmeleri için Meclis’e giden MİT’in üst düzey görevlileri de uygulamadan nasibini aldı. MİT’çiler, Meclis’e girişte “Deşifre oluruz” endişesi ile kimlik bırakmak istemedi. Değerlendirme sonrası MİT’çilere “Kimlik bırakın ancak kimlikleri kayda geçirmeyelim” yanıtı verildi. Kimliklerini bırakmak zorunda kalan MİT’çiler, içeriye “görevli” yazan yaka kartlarıyla girdi.
 
MİT Yasası üzerinde değişiklik hazırlığı yapan hükümet, TBMM’ye MİT’i denetleme yetkisi vermek için önerge hazırladı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu değişiklikle Meclis’in istihbarat ve güvenlik konusunda daha çok söz sahibi olacağını söyledi.
 
TBMM Genel Kurulu’nda MİT Yasası teklifinin görüşmeleri sert tartışmalarla başladı. Muhalefet eleştirilerini “İstihbarat devleti oluruz” şeklinde dile getirdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vuralteklifin Anayasa’nın ruhuna aykırı olduğunu söylerken, MHP’li Faruk Bal ise “İstihbarat devleti kuruluyor” dedi. Teklife tepkiler şöyle:
 
Kamer Genç (CHP): Bu teklifle artık MİT insanları öldürecek ve yargılanmayacak. Arkadaşlar, bu yeni bir JİTEM’dir. Yeni, faili belli olmayan.
Hasip Kaplan (BDP): Vatandaşın bütün mahremine girilecek ve vatandaşın her şeyi alınacak, gerektiğinde yabancı ajanlarla, CIA’sından, MOSSAD’ına, KGB’sinden M16’sına kadar, bilmem bütün istihbarat örgütleriyle iş tutabilenler, bu verileri çok rahatlıkla bir flaş bellekte satabilecekler.
Hasan Hüseyin Türkoğlu (MHP): Devletin aklı, bilgisi ve tecrübesi bu teklifte bulunmamaktadır. Bu teklifin yasalaşması büyük bir tehlikedir. Türkiye’de sıkıyönetim ilan edilecek, sıkıyönetimin elemanları asker değil MİT elemanları olacaktır.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: MİT Kanunu ihtiyaçları karşılamaktan uzak. Batılı örneklerde olduğu gibi mevzuatın şeffaflığı artılırken, kurumun daha geniş imkânlara kavuşturulması hedefleniyor. En hayırlı çalışmalardan birisi olarak görüyoruz. İnsan hakları ihlalleri olacağı söyleniyor. Bunlar çok üzücü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem