MİT'çi Eymür'den şok Bir iddiası

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, 1997 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen ‘Toros’ tatbikatında vurularak şehit olan Albay Vural Berkay’ın ölümünün ardında 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir’in olabileceğini iddi

MİT'çi Eymür'den şok Bir iddiası

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, 1997 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen ‘Toros’ tatbikatında vurularak şehit olan Albay Vural Berkay’ın ölümünün ardında 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir’in olabileceğini iddia etti. 

 

GENELKURMAY BAŞKANININ SÖZÜNÜ KESİYORDU

Eymür, ‘yaver’ olduğu dönemlerden beri Bir’i tanıdığını söyledi. Eymür, “Çevik Bir Genelkurmay Başkanı konuşurken sözünü kesip komutanım bir dakka diyip konuşabilen biriydi. Pek askeriyede gördüğümüz şeyler değildi bunlar. Askeriyede belli bir ağırlığı vardı. Çetin Saner Paşa’ya gittiğim zaman masasında Çevik Bir’in resmi duruyordu” dedi.

 

Bir’in Genelkurmay Başkanı olmak istediğini söyleyen Eymür, Toros tatbikatında Albay Vural Berkay’ın ölümüyle ilgili iddialarını şu şekilde dile getirdi: “O dönemde Berkay, Kıvrıkoğlu’nun arkasında oturuyordu. Sonra birden çadırda otururken sesler geliyor, telaşlar oluşuyor bayıldı falan diyorlar. Bir kargaşa oluyor ve neticede M16’dan atılan bir mermiyle şehit oluyor. O dönem Özel Harp’çilerin silahına baktılar ama bir netice alınamadı. Eğer o kurşun Kıvrıkoğlu’na gelseydi Genelkurmay Başkanı sırası değişecekti. Herhalde Çevik Paşa’nın işine yarayabilirdi. Amerika’da bir bayan vardı, bana ‘Muhakkak Çevik Bir Genelkurmay Başkanı olacaktı’ diyordu. Belki de ondan böyle bir intiba edindim.” 

 

FAİLLER 2001'DE DÜŞEN CASA UÇAĞINDAYDI

Eymür, Berkay’ı vuran kişilerin 16 Mayıs 2001 günü, Malatya’ya düşen Özel Kuvvetler Komutanlığı personelini taşıyan CASA tipi askeri uçakta olduğunu da iddia etti. Aynı ekibin Gaffar Okkan suikastını de yaptıklarını, o yüzden o ekibin bir şekilde yok edildiğini öğrendiğini anlatan Eymür, hiçbir arıza sinyali vermeyen CASA uçağının düşmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Kıvrıkoğlu’nun Genelkurmay Başkanı olduktan sonra Çevik Biri’i emekliye sevk ettiğini de hatırlatan Eymür, “Belki de o suikastin kendisine yapıldığını bildiği için” dedi. 

 

KIVRIKOĞLU KILPAYI KURTULDU

1997 yılında KKTC’de düzenlenen tatbikat sırasında meydana gelen olayda bir kurşun dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun sağ kolunu sıyırarak, arkasında oturan Albay Vural Berkay’ın kalbine isabet etmişti. Protokol oturma düzenine göre dizilen koltuklarda, arka sırada oturanlar, önlerinde oturan iki kişinin arasından önlerini görebiliyordu. Tatbikat esnasında Vural Albay’ı şehit eden kurşun, Kıvrıkoğlu ile yanında oturan KKTC Tarım Bakanı’nın arasından geçmişti. Olayın ardından açılan soruşturmalardan bir sonuç çıkmamıştı.

 

KAZADA 34 ASKER ŞEHİT DÜŞTÜ

16 Mayıs 2001 tarihinde Diyarbakır’dan havalanan Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı (Bordo Bereliler) Hava Grubu’na ait çift motorlu CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra kumanda arızası sonucu Malatya’da düştü. Kazada, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er’den oluşan 34 kişilik mürettebat şehit oldu. Özel Kuvvetler, Şemdin Sakık ve Abdullah Öcalan’ın yakalanması operasyonlarıyla tanınmıştı.

 

SAKIK'A GÖRE YEŞİL DE UÇAKTAYDI

PKK’nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık, 28 Ağustos 2001’de avukatı aracılığı ile yaptığı açıklamada, Kuzey Irak’ta kendisini yakalayıp Türkiye’ye getiren ekibin içinde ‘’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da olduğunu ve Yeşil’in, 16 Mayıs 2001 tarihinde düşen CASA uçağında öldüğünü iddia etti. Sakık, güvenlik birimleri içerisinde tasfiyeci hareketler olduğunu, birinin iş bittiğinde diğerinin onu tasfiye ettiğini söylemişti.

 

BİR'İN YOLUNU KIVRIKOĞLU KESTİ

3 Ağustos 1997 günü, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sonrasında yayınlanan haberlerde, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in 1998 yılında 1. Ordu Komutanlığı’na, bir yıl sonra da Kara Kuvvetleri komutanlığına getirileceği yorumları yer almıştı. Dolayısıyla da Çevik Bir’in Genelkurmay Başkanlığı yolunun açılacağı yorumları yapılmıştı. 1998’de 1. Ordu Komutanı olan Bir, 1999’daki YAŞ toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından emekliye sevkedildi. Böylece, Orgeneral Hilmi Özkök’ün Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem