Milyonları ilgilendiren tasarı Meclis'te!

Ak Parti’nin, 2016 Eylem Planı’yla açıkladığı düzenlemelerden bazıları tasarı olarak TBMM Başkanlığı’na sunuldu.   Tasarıya göre; basit usulde vergilendirilen esnafın kazancının 8 bin liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Yemde ve gübrede KDV

Milyonları ilgilendiren tasarı Meclis'te!
Ak Parti’nin, 2016 Eylem Planı’yla açıkladığı düzenlemelerden bazıları tasarı olarak TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
 
Tasarıya göre; basit usulde vergilendirilen esnafın kazancının 8 bin liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Muhtarların net 940 lira olan ödeneği, 1300 lira olacak. Doğum yapan memur ve işçilere analık izni sonrasında birinci doğumda 2, ikinci doğumda 4, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkânı tanınacak. Kadın işçilere doğum sonrası yarım çalışma ödeneği verilecek. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Tasarıda öne çıkan düzenlemeler şöyle:
 
Anneye part-time iş
-  Memurların doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.
-  Doğum yapan kadın memur ve işçilere analık izni sonrasında birinci doğumda 2, ikinci doğumda 4, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışma imkânı tanınacak. 
-  İkiz olursa sürelere birer ay eklenecek. Bebek engelli doğarsa yarım gün çalışma 12 aya çıkartılacak.
-  Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek. Bu imkan evlat edinenlere de getirilecek.
-  3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlara 8 hafta izin verilecek. 
 
Yarım çalışma ücreti 
-  Memur ve işçi anneye, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkânı getirilecek. Bu düzenlemeden evlat edinenler de yararlanacak.
-  İşsizlik sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılarak, doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödemeleri ve prim giderleri, fonun giderleri arasına eklenecek. 
-  Kadın işçilere doğum sonrası yarım çalışma ödeneği verilecek. 
-  Doğum nedeniyle mali hakları ile sosyal yardımları yarım ödenen memurların, fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak. 
 
Gençlere destek
-  Basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. 8 bin liralık yıllık indirim tutarı, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.
-  Öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlerden pasaport harcı alınmayacak. 
-  Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
 
Yemde KDV sıfır
-  Lise mezunlarına 20 yaşını, üniversite mezunlarına 25 yaşına kadar 2 yıl ücretsiz sağlık hizmeti verilecek.
-  Karayolu gişelerinden Kaçak geçen araçlara geçiş ücretinin on katı tutarında idari para cezası uygulanmayacak. 
-  Ilısu Barajı altında kalacak olan Hasankeyf ilçesi nakledilecek.  
-  Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak.
 
Muhtarlara zam
-  Emniyet hizmetleri sınıfında tazminat yüzde 25 oranında artırılacak. Yükseköğrenimli personelin ek göstergeleri yükseltilecek.
-  Uzman erbaş ile uzman jandarmanın ek göstergesi yükseltilecek.
-  Muhtarların net 940 lira olan ödeneği, 1300 lira olacak.
 
Emekliden kesinti yok
-  Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak. 
-  Vazife malullüğü aylığı almakta olanlardan bu kapsamda çalışanlardan da söz konusu prim alınmayacak. 
-  Bazı illerde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler