Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren haber!

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde, plakaları çalınan araçların  durumlarına ilişkin yapılan değişiklik, Resmi gazete'de yayımlandı.   Buna göre, tescil plakasının biri veya ikisinin çalınması ya da her  ikisinin kaybolması halinde, aracın kayıtlı olduğu

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren haber!
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde, plakaları çalınan araçların  durumlarına ilişkin yapılan değişiklik, Resmi gazete'de yayımlandı.
 
Buna göre, tescil plakasının biri veya ikisinin çalınması ya da her  ikisinin kaybolması halinde, aracın kayıtlı olduğu veya araç sahibinin yerleşim  yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşu tarafından, Emniyet Genel  Müdürlüğü'nce belirlenen listelerdeki harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre  yeni bir tescil plaka sıra numarası verilecek.
 
Plakaları tescil kaydından silinen araçlar, çalıntı tarihinden  itibaren 10 yıl süreyle araç tescil bilgisayar sisteminde plaka ve çalıntı  kaydıyla muhafaza edilecek. Bu süre sonunda bulunamayan araçların bilgisayar  plaka kayıtlarının düşüm işlemi yapılacak ve durum Gelir İdaresi Başkanlığına  elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise en geç, on beş iş günü içinde  yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilecek. Bu araçların çalıntı bilgisi, şasi ve motor numarası üzerinden takip edilerek boşa çıkan plakalar, diğer  araçlara tescil plakası olarak verilebilecek.
 
PLAKA BULUNURSA NE OLACAK?
 
Karayolları Trafik Yönetmeliğine eklenen ek madde ise çalıntı  plakaların bulunmasını içeriyor.
 
Buna göre, bir veya iki tescil plakası çalınan ya da kayıp olarak  bildirilen araç plakaları, bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra, araç sahibine  yapılacak tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde Emniyet Genel Müdürlüğünce  belirlenen listelerdeki harf grupları ve rakam grupları değiştirilecek. Bu süre içinde  tescil plakalarının bulunduğunun yazılı beyanı halinde, başka bir işleme gerek  kalmaksızın sistemden çalıntı/kayıp şerhi kaldırılacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler