Milyonlarca sürücüye müjde! O ceza artık...

Hazırlanan çalışma ile birlikte ''en uzak mesafe'' ibaresi ''giriş-çıkış yapılan mesafe'' olarak değiştirilecek, 7 günlük süre ise 15 güne çıkartılacak. Otoyol ve köprü geçişlerinde kartı olmayan ya da olup da bakiyesi yetersiz veya arızalı olan binlerce

Milyonlarca sürücüye müjde! O ceza artık...

Hazırlanan çalışma ile birlikte ''en uzak mesafe'' ibaresi ''giriş-çıkış yapılan mesafe'' olarak değiştirilecek, 7 günlük süre ise 15 güne çıkartılacak. Otoyol ve köprü geçişlerinde kartı olmayan ya da olup da bakiyesi yetersiz veya arızalı olan binlerce araç sahibi Karayolları Genel Müdürlüğü'nden kendisine gelen tebligatlarda veya internet üzerinden yaptıkları sorgulamalarda karşılarında gördükleri rakamlar ile adeta neye uğradığını şaşırdı.

Çünkü çoğu araç sürücü yaptığı uygunsuz geçiş sonrasında kendilerine geçiş ücretinin 10 katı oranında ceza geleceğini sanıyordu. Ancak öyle olmadı. Yapılan kaçak geçişlerde ceza oranları sanılanın aksine ''En uzak mesafe'' göz önünde bulundurularak belirlendi. Hal böyle olunca da araç sahiplerinin aklındaki rakam yaklaşık 80 kat birden artış göstermiş oldu.

Öyle ki kaçak geçiş işini abartan kimi araç sahiplerine 100 bin TL'nin üzerinde borç dahi çıkartıldı. Ortaya çıkan yüklü miktarlar karşısında ne yapacağını karar kara düşünen araç sahiplerinin birçoğunun ise cezasını ödemek için aracını satmak zorunda kaldığı öğrenildi.

Yaşanan gelişmeler ve gelen çok sayıda şikâyet üzerine harekete Ak Partili vekiller harekete geçti.

Meclis'e sunulan kanun teklifinde otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yaşanan mağduriyetin sona erdirilmesi için düzenleme talep edildi. Verilen teklifte, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün mevzuatında yer alan "o güzergâhın en uzun mesafesine" ibaresi "geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafe" olarak değiştirilmesi istendi.

Yine aynı teklif kapsamında, kesilen cezalarla ilgili olarak öngörülen ücret toplama sistemi için uygulamada 7 günlük sürenin de yetersiz olduğu belirtilerek bu sürenin de 15 güne çıkartılması istendi. Böylece cezalı duruma düşen araç sahiplerine tebligata düşmeden cezalarını daha uzun bir süre içerisinde ödeme imkânı tanınmış olacak.

Öte yandan verilen teklifte Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyolların geçiş ücretlerine de değinildi. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyolların kullanımda olan otoyol geçiş ücretlerinden yüksek olduğu belirtilip, bu kadar yüksek bir meblağın uygulamada getireceği sorunların fazla olacağına dikkat çekildi.

CEZASINI ÖDEMEYEN ARAÇ ÜLKEDEN ÇIKAMAYACAK

Çalışma kapsamında otoyollardan ve köprülerden ücretsiz bir şekilde giriş-çıkış yapan yabancı plakalı araçlara da düzenleme getiriliyor. Sürücüsünün Türk Vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçların ücretsiz geçişleri için kesilen cezaların gümrük sahalarındaki giriş-çıkış kapılarında sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilmesi amaçlanıyor. Tahsilat gerçekleşmeden söz konusu yabancı plakalı aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler