Milletvekillerini korku sardı!

71 milletvekilinin dokunulmazlık zırhı kalkıyor 13 Haziran 2011 günü yenilenecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tam 284 milletvekili yeniden dönemeyecek. Çünkü partilerin aday listesinde yer bulamadılar. Ancak onların bazıları için 13 Haziran sabahı

Milletvekillerini korku sardı!

71 milletvekilinin dokunulmazlık zırhı kalkıyor

13 Haziran 2011 günü yenilenecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tam 284 milletvekili yeniden dönemeyecek. Çünkü partilerin aday listesinde yer bulamadılar. Ancak onların bazıları için 13 Haziran sabahından itibaren yeni bir süreç başlayacak. 71 isim için yeniden milletvekili olamamanın başka bir anlamı daha var. Dokunulmazlık zırhının kalkması.

12 Haziran seçimlerine iki aydan kısa bir süre kalırken artık tüm hesaplar meclise girme üzerine yapılıyor.

Başta iktidar partisi olmak üzere partiler listelerini açıklandığında son dönem milletvekillerinin yüzde 52'si yanı 284'ü yeni dönemde meclis sıralarında olmayacak.

Ancak bu rakamın içinde bulunan isimlerden 71'i için milletvekili olamamanın yanında başka bir risk daha ortaya çıkıyor. O da dokunulmazlık zırhının kalkması

Dokunulmazlıkların kaldırılması için mecliste bekleyen tam 789 dosya bulunuyor. Meclis zaten bu sayıyla bu yasama döneminde bir rekora da imza atmıştı.

Dosyaların % 68'İ BDP'nin Haklarında dosya bulunan milletvekilleri en çok Bağımsızlık ve Demokrasi Partisi'nden Mevcut 789 dosyanın 537'si BDP'li vekiller hakkında. İşte BDP o vekillerden 8'ine listesinde yer vermedi ve o 8 kişiden Ufuk Uras hariç 7'si çeşitli suçlardan yargı önüne çıkacak.

BDP'de haklarında dosya bulunan milletvekilleri arasında en dikkat çeken isim 45 dosya ile Siirt milletvekili Osman Özçelik ve 42 dosya ile Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır.

AK PARTİ'NİN DOSYA SAYISI 34

İktidardaki Ak Parti mevcut milletvekillerinin 167'sini listeye almazken bunlardan 34'ü çeşitli suçlardan mahkeme önüne çıkacak.

Aralarında Dengir Mir Mehmet Fırat, Cemal Kaya, Agah Kafkas, Muharrem Selamoğlu ve Fazlı Erdoğan'ın da bulunduğu 34 AK Partilinin dosyası dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis'te karma komisyon önünde bekliyor.

CHP'DE 21 MİLLETVEKİLİNİN DOSYASI VAR

CHP'de çok tartışılan aday listesine giremeyen milletvekillerinden 21'i de aynı sorunu yaşayacak. Dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis'te dosyaları bekleyen isimler arasında Kemal Anadol, Yılmaz Ateş, Önder Sav, Mehmet Sevigen, Ahmet Ersin gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de var.

MHP'Lİ 9 MİLLETVEKİLİ YARGILANMAYI BEKLİYOR

Listesine 27 milletvekilini almayan MHP'de de çok sayıda dosya Meclis'te bekliyor. Milletvekilliğinin düşmesiyle birlikte yargı önüne çıkması beklenen 9 milletvekili var.

DOSYALARIN ÜÇTE BİRİ TERÖR OLAYLARINDAN

Bu arada dokunulmazlık dosyalarında suç dağılımına bakıldığında ise Meclis'te bekleyen 789 dosyanın üçte birini yani 250'sini terör örgütünün propagandasını yapmak suçlarını içeriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler