Milletvekilleri Bugün Yemin Ederek Göreve Başlayacak

Milletvekilleri bugün yemin ederek göreve başlayacak. Vekiller önce yemin edecek ardından Meclis Başkanlığı için yarışacak. Yemin töreninin ardından Meclis Başkanlığı yarışı ve koalisyon trafiği başlayacak. -BAYKAL AÇACAK- TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te

Milletvekilleri Bugün Yemin Ederek Göreve Başlayacak
Milletvekilleri bugün yemin ederek göreve başlayacak. Vekiller önce yemin edecek ardından Meclis Başkanlığı için yarışacak. Yemin töreninin ardından Meclis Başkanlığı yarışı ve koalisyon trafiği başlayacak.
 
-BAYKAL AÇACAK-
 
TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te en yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal tarafından açılacak.
 
Baykal’a 6 katip üye dönüşümlü olarak eşlik edecek.
 
-ÖCALAN BAŞKANLIK DİVANINDA-
 
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak.
 
En genç altı milletvekili arasında yer alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da Başkanlık Divanı’nda görev yapacak.
 
-VEKİLLER YEMİN EDECEK-
 
Baykal tarafından 25. Dönem 1. Yasama Yılı Açılışının ardından İstiklâl Marşı okunacak ve milletvekilleri ant içecek.
 
TBMM Genel Kurulu’nda ilk olarak andiçme töreni gerçekleştirilecek.
 
İlk olarak Geçici Başkan sıfatıyla Baykal yemin edecek.
 
Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında andiçecek.
 
Andiçme, her milletvekilinin, Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle okuması suretiyle olacak.
 
Milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre andiçecek.
 
Anayasaya göre milletvekillerinin andı şöyle:
 
“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”
 
-ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU-
 
Yemin töreninde seçim çevresi sırası Ankara'ya gelince Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşu yapılacak. Yapılan saygı duruşu sonrası vekiller yeniden sıra ile yemin etmeye devam edecek.
 
-MECLİS 1 TEMMUZ’DA TATİLE GİRMEYECEK-
 
Meclis, 1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek.  TBMM’nin “1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam etmesi” Danışma Kurulu önerisi olarak getirilecek.
 
-YEMİNİN ARDINDAN MECLİS BAŞKANLIĞI YARIŞI BAŞLAYACAK-
 
Yemin töreninin ardından Meclis Başkanlığı yarışı başlayacak. Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç  yıl olacak.
 
-MECLİS BAŞKANLIĞI TAKVİMİ-
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.
 
-İLK İKİ OYLAMADA 367 GEREKECEK-
 
Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem