Milletvekilinin ölümü bile değerli olacak

Meclis Genel Kurulu’nda bekleyen ve muhalefet partilerinin imzasını çekmesi üzerine rafa kaldırılan düzenleme TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in teklifi olarak geri döndü. Sözcü'deki habere göre 7 Haziran seçimlerinden önce çıkartılacak teklifin detayları şöyle:

Milletvekilinin ölümü bile değerli olacak

Meclis Genel Kurulu’nda bekleyen ve muhalefet partilerinin imzasını çekmesi üzerine rafa kaldırılan düzenleme TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in teklifi olarak geri döndü. Sözcü'deki habere göre 7 Haziran seçimlerinden önce çıkartılacak teklifin detayları şöyle:

TEMSİL ÖDENEĞİ: Milletvekillerinin statüleri ve görev tanımlarıyla ilgili düzenlemeler içeren teklif, TBMM üyeleri ve üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanların mali, sosyal hak ve yükümlülüklerini içeriyor. Halen 15 bin lira maaş ve 8 bin lira emekli maaşı olmak üzere 23 bin lirayı bulan ücrette bir değişiklik olmayacak. Ancak vekillerin ‘temsil niteliği programlarının giderleri’ Meclis’e ait olacak. Temsil giderinin ne kadar olacağını TBMM Başkanlık divanı belirleyecek.

ÜÇ AYLIK PEŞİN: Milletvekilleri, seçildikleri günden itibaren ödenek ve yolluklara hak kazanacak. TBMM üyeliği sıfatı kalkanların istihkakları, bu sıfatın kalktığı ayı takip eden ay başından itibaren verilmeyecek. Ancak, ölüm, Cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimlerin yapılması halinde önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak. Ödenek ve yollukların üç aylığı peşin olarak ödenecek. Dışarıdan atanan bakanlar, milletvekiline sağlanan haklardan yararlanacak. Milletvekilliği sona erenlerin eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının; ölenlerin aylık veya tazminat alan veya müstahak olup da bu tazminatı alamayan dul ve yetimlerinin tedavileri ile ilgili giderler TBMM bütçesinden karşılanacak.

12 MAAŞ ÖLÜM YARDIMI: Kadın vekillere doğum öncesi ve sonrasında 16 hafta analık izni kullanacak. Çoğul gebelik durumunda, bu süreye iki hafta eklenecek. Milletvekili ölmesi halinde 12 aylık tutarı (yaklaşık 180 bin lira) ölüm yardımı olarak TBMM bütçesinden ödenecek.

SOSYAL TESİSTEN YARARLANMA: TBMM üyeleri ve bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanlar kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesis ve imkanlarından, bu kurumların en yüksek yöneticilerinin tabi olduğu koşullarda yararlanacak.

PROTOKOLDE ÖN SIRA: Eski TBMM Başkanları protokolde eski Cumhurbaşkanından sonraki sırada yer alacak. TBMM Başkanvekilleri, siyasi parti liderleri, komisyon başkanları, parti genel başkan yardımcıları kuvvet komutanından sonra protokolde bulunacak. İllerde vekiller ve vekilliği sona erenler, validen sonra gelecek.

SÜRESİZ DİPLOMATİK PASAPORT: Milletvekili, üyeliği sona eren ve dışarıdan atan bakan ve bu kişilerin eş ile 25 yaşına kadar olan çocuklarına süresiz diplomatik pasaport verilecek. Eski vekiller halen diplometik değil, yeşil pasaport alabiliyor. Silah ruhsatında süre sınırı olmayacak. Silah ruhsatları vergi ve harca tabi tutulmayacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem