MGK sonrası Suriye açıklaması

Toplantıda, iç ve dış gelişmeler ele alınırken, toplantının ardından yapılan açıklamada, "Suriye'de süregiden çatışma ortamının bölge ve ülkemizin güvenliği açısından oluşturduğu tehditler ve bunlara karşı ülkemizce alınan tedbirler"in ele alındığı vurgul

MGK sonrası Suriye açıklaması

Toplantıda, iç ve dış gelişmeler ele alınırken, toplantının ardından yapılan açıklamada, "Suriye'de süregiden çatışma ortamının bölge ve ülkemizin güvenliği açısından oluşturduğu tehditler ve bunlara karşı ülkemizce alınan tedbirler"in ele alındığı vurgulandı.

MGK'da bugün sınırın Suriye tarafından gelen havan topu mermisinin bir yurttaşımızın ölümüne neden olması ve bu saldırıya anında verilen karşılık da, toplantıda değerlendirildi.

Edinilen bilgilere göre, yaklaşık 4 saat süren toplantıda ilk olarak bir süredir devam eden çözüm sürecinde gelinen aşama değerlendirildi. TSK unsurları, PKK'nın son dönemdeki faaliyetleri, örgüt militanlarının çekilme süreci ve özellikle son dönemde bölgede terör örgütü kaynaklı olarak yaşanan olayları anlattı.

Toplantıda, ayrıca Türkiye - Irak yakınlaşması, askerlik süresinin kısaltılması, Rus uçaklarının son dönemde Karadeniz'deki tacizi, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi ihalesi ve bu ihaleye ilişkin Batı'dan gelen eleştirilerin de masaya yatırıldığı öğrenildi.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

MGK'da iç gelişmelerden bir diğeri olarak da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen ay açıklanan Demokratikleşme Paketi, askerlik süresinin kısaltılması ve asker kaçaklarının tespit edilmesi gibi unsurların da masaya yatırıldığı vurgulandı.

Kurul'da Türkiye - Suriye sınırında yaşanan gelişmeler ve dün Suriye tarafından gelen bin havan topu mermisinin bir yurttaşımızın ölümüne sebep olması da masaya yatırıldı. Türkiye'nin bu saldırıya anında misliyle cevap vermesi konusundaki gelişmeler paylaşıldı ve bundan sonra yaşanabilecek tehditlere karşı aynı kararlılıkla karşılık verilmesi değerlendirildi.

EK TEDBİRLER DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantının ardından yapılan 4 maddelik bildiride ise şu hususlar yer aldı:

- Halkımızın huzur ve güvenliğini temin amacıyla yürütülen faaliyetler görüşülmüş, bu kapsamda ilave olarak alınması gereken tedbirler değerlendirilmiştir.

- Suriye'de süregiden çatışma ortamının bölge ve ülkemizin güvenliği açısından oluşturduğu tehditler ve bunlara karşı ülkemizce alınan tedbirler ile ihtilafın sona erdirilmesi için yürütülen uluslararası çabalar gözden geçirilmiştir. Ayrıca, ülkemize sığınan Suriyelilerin durumu ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmalar incelenmiştir.

- Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki önemli siyasi gelişmeler, demokratik geçiş sürecinde bulunan ülkelerde yaşananlar ile bu ülkelerle ilişkilerimiz değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Ortadoğu Barış Süreci'ndeki son gelişmeler üzerinde de durulmuştur. Irak'ta gelinen son durum mütalaa edilmiş, artan şiddet ve terör eylemlerinden duyulan endişe dile getirilerek, istikrarın kalıcı bir şekilde tesis edilmesi amacıyla bu ülkeye yönelik desteğimizin sürdürüleceği vurgulanmıştır.

- Toplantıda son olarak, Doğu Akdeniz'in güvenliği konusu görüşülmüştür.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler