Memur zammında tüm detaylar

 Memurların, maaş zamları için dört gözle beklediği toplu sözleşme tasarısının komisyon görüşmelerinde sona gelindi.Yasa çıktıktan sonra hükümet ile sendikalar ilk kez toplu sözleşme masasına oturacak.Peki Memur ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ne zam

Memur zammında tüm detaylar

 

Memurların, maaş zamları için dört gözle beklediği toplu sözleşme tasarısının komisyon görüşmelerinde sona gelindi.Yasa çıktıktan sonra hükümet ile sendikalar ilk kez toplu sözleşme masasına oturacak.

Peki Memur ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ne zaman alabilecek?

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2012 maaş zamlarını alabilmek için yolunu gözlediği yasa tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde sona gelindi.

Süreç uzadı. Bu uzama tüm gözleri Meclis'e çevirdi. Peki süreç neden uzadı ve tasarı ne getiriyor?

"Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapan Tasarı" ile memurlar da artık işçiler gibi toplu sözleşme imzalayabilecek.

3 KONFEDERASYON MASAYA OTURACAK

Hükümet ile memur sendikaları 2 yılda bir toplu sözleşme masasına oturacak. Memurları 3 konfederasyon temsil edecek. Mevcut yetki dağılımına göre, masada Memur-Sen'den 9, Kamu-Sen'den 4, KESK'ten 2 temsilci bulunacak.Görüşmelerin sonunda tek sözleşme imzalanacak.

Maaş zamlarıyla ilgili birinci bölümde imza yetkisi, en çok yetkili sendikaya sahip olan Memur-Sen'de olacak.

SON SÖZ HAKEM KURULU

Toplu sözleşme süreci uzlaşmayla sonuçlanırsa alınan kararlar geçerli olacak.

Uzlaşma sağlanamazsa; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Bu Kurul'un kararı kesin olacak ve toplu sözleşme hükmünde sayılacak.

SADECE ZAM GÖRÜŞÜLMEYECEK

Toplu sözleşmede sadece zam pazarlığı olmayacak. Harcırah, ikramiye, doğum, ölüm yardımları, cenaze giderleri ve yiyecek giyecek yardımlarına kadar tüm mali ve sosyal haklar konuşulacak.

Görüşmeler, her yıl Ağustos ayının ilk iş günü başlayacak, en geç Ağustos ayının son iş gününde tamamlanacak.

ZAMLAR TOPLU SÖZLEŞMEYİ BEKLİYOR

Hükümetle memurların ilk toplu sözleşme pazarlığı 2012 yılı zamları için önem taşıyor. Yaklaşık 2 buçuk milyon memur ve 1 milyon 800 bin memur emeklisi henüz maaş zamlarını alamadı.Bu nedenle yasa hızla Meclis Genel Kurulu'na getirilecek ve sonra da toplu sözleşme süreci başlayacak.

Hükümet, zamlı maaşların Mayıs ayında ödenebilmesi için hazırlık yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler