Mehmetçik'e bal diye yedirmişler!

Ankara’daki bir firmanın 7. Kolordu Komutanlığı ve 2. Hudut Alay Komutanlığı’na sattığı balın Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ihbarı ile yapılan incelemesinde glikoz olduğu belirlendi.Ankara’da faaliyet yürüten bir firmanın ürettiği balı 7.

Mehmetçik'e bal diye yedirmişler!

Ankara’daki bir firmanın 7. Kolordu Komutanlığı ve 2. Hudut Alay Komutanlığı’na sattığı balın Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ihbarı ile yapılan incelemesinde glikoz olduğu belirlendi.

Ankara’da faaliyet yürüten bir firmanın ürettiği balı 7. Kolordu Komutanlığı ve Hatay 2’inci Hudut Alay Komutanlığı gibi askeri birliklere şartname ile sattığı ihbarını alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, aldığı numuneleri Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi Çevre Gıda Analizleri Laboratuvarı’nın da yer aldığı bazı akredite laboratuvarlara gönderdi.

Yapılan incelemede numunelerin yaklaşık yüzde 80 glikoz içeren bal aromalı şurup olduğu, analiz değerleri yönünden Türk Gıda Kodeksi bal tebliğine uygun olmadığının tespit edilmesinin ardından merkez birliği durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’na bildirdi.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı’nca balın numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne gönderildi. İnceleme sonucu bal diye satılan ürünün mısır şurubu olduğunun anlaşılması üzerine şartname ile 40 gramlık ambalajlarla satılan binlerce ton bal askeriye tarafından firmaya iade edildi. Ayrıca askeri birlikler, bu firma ile yaptıkları tüm ihaleleri feshetti.Firma sahibi kendisine iftira atılarak maddi açıdan zarara uğratıldığı ve ticari itibarının zedelendiği gerekçesi ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğine dava açtı. Mahkeme, Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz’ın söz konusu firmanın ”gerçek bal değil, bal aromalı şurup sattığını, bunun da sağlığa zararlı olduğunu” söyleyerek yetkili makamlara ihbarda bulunduğunu belirtip bu eylemin iftira suçunun yasal unsurlarını oluşturmadığını değerlendirerek Yılmaz’ın beraatine karar verdi.

Firmaya 11 bin 700 lira ceza

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da ilgili yönetmelik doğrultusunda yaklaşık 11 bin 700 lira para cezası uyguladığı firmanın adını yönetmeliklere uygun bal satmadığı için internet sitesi üzerinden teşhir ederek kamuoyunun bilgisine sundu.

Milli Savunma Bakanlığı askeri birliklere, bakanlıkça teşhir edilen firmalara ait gıda maddelerinin ellerinde bulunmaları halinde durumu ilgili mercilere bildirmeleri için uyarı yazısı gönderdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem