Mehmet Görmez’le 2020’ye kadar devam

2010 yılında 17. Diyanet İşleri Başkanı olarak atanan Mehmet Görmez, Bakanlar Kurulu kararıyla aynı göreve ikinci kez atandı.Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun yerine 11 Kasım 2010 tarihinden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yürüten

Mehmet Görmez’le 2020’ye kadar devam

2010 yılında 17. Diyanet İşleri Başkanı olarak atanan Mehmet Görmez, Bakanlar Kurulu kararıyla aynı göreve ikinci kez atandı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun yerine 11 Kasım 2010 tarihinden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yürüten 17. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, aynı göreve ikinci kez atandı. Bu yönde alınan Bakanlar Kurulu kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından Resmi Gazete'de bugün yayımlandı. Aynı göreve ikinci kez getirilen Görmez, 2020 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanı olacak.

Diyanet İşleri Başkanı olarak beş yıllık görev süresince birçok ilke imza atan Görmez, Diyanet'in yurt içi ve yurt dışı hizmetleriyle adından sıkça söz ettirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı küresel ölçekte hizmet sunan uluslararası bir kurum haline getirmesiyle dikkat çeken Görmez, İslam dünyasının sorunlarıyla da ilgilendi.

MERKEZİ EZAN VE VAAZ SİSTEMİNİ KALDIRDI

Son beş yılda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurt içinde ve yurt dışında gerekli değişim ve dönüşümleri gerçekleştirmesinin önünü açan Görmez, yurt içinde camiyi hayatın merkezine taşıyarak, camilerin gün boyu açık kalması, camilerin engelliler için elverişli hale getirilmesi, camilerdeki kadın mekanlarının iyileştirilmesi, 28 Şubat dönemi uygulamalarından merkezi ezan ve vaaz sistemini kaldırması, "Mabetsiz Üniversite Kalmasın" projesiyle de bütün üniversite kampüslerinde cami yapımına başlanması gibi hizmetlerin yanı sıra "atanmış din görevlisi yerine adanmış din gönüllüsü" ilkesiyle de Diyanet camiasının tüm görev tanımlarını değiştirdi.

28 ŞUBAT YASAKLARINI KALDIRDI

Sivil dini-sosyal yapılarla Diyanet'in ilişkilerini geliştiren Görmez, 28 Şubat sürecinde 12 yaşından küçük çocuklara yasaklanan Kur'an-ı Kerim eğitiminin tekrar verilmesini sağlaması, hastanelerde manevi bakım, cezaevlerine özel din hizmetleri, madde bağımlılığıyla mücadele başta olmak üzere pek çok kurumla işbirliği protokolleri imzalaması, aile ve dini rehberlik alanında müstakil bir daire kurarak kadın ve aileye yönelik çalışmalarıyla da gündeme geldi. Son beş yılda ilmi faaliyetlere de son derece önem veren Görmez, ilim çevrelerince "yüzyılın İslam kültür hizmeti" olarak kabul edilen 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi ile 100 ilim adamının on yılda hazırladığı "Hadislerle İslam" adlı eserin tamamlanmasında önemli rol oynadı.

MESCİD-İ AKSA'DA HUTBE VEREN İLK BAŞKAN

Yurt içi faaliyetlerin yanı sıra yurt dışındaki çalışmalarıyla da Uluslar arası kamuoyunun dikkatlerini üzerine çeken Görmez, ilk defa Kudüs'ü ziyaret ederek Mescid-i Aksa minberinden Müslümanlara hutbe irat eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olarak tarihe geçti.

88 DİLDE DAİŞ RAPORU

Terörün son bulması amacıyla Güneydoğu illerine sık sık ziyarette bulunan Görmez, bölgede yaşayan kanaat önderleriyle pek çok kez bir araya gelerek halka yönelik sağduyu, birlik, beraberlik ve kardeşlik çağrılarını yineledi. "DAİŞ'in Temel İdeolojisi ve Dini Referansları Raporu"nu 8 ayrı dilde yayınlayarak İslam dünyasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştiren Görmez, Suriye ve Irak başta olmak üzere İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde yaşanan şiddet, savaş, terör, çatışma ve kaosun sona erdirilerek buralarda yeniden barış, huzur ve kardeşlik ortamının tesisi yönünde ilk defa inisiyatif aldı, önemli sorumluluk ve rol üstlendi. Bu çerçevede Dünya İslam Alimleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi girişimini başlatan Görmez, Daimi Temas Grubu'nu oluşturdu ve çalışmalara başladı.

DÜNYA MÜSLÜMANLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurt dışı hizmetlerinin konseptini de değiştiren Görmez, bu dönemde din kardeşliği etrafında her kıtaya hizmet götürmeye ve dünyadaki Müslüman azınlıklar ile temas kurmaya başlayarak, bu minvalde dev projeleri hayata geçirdi. Dünya Müslümanlarını bir araya getiren Görmez, Avrasya İslam Şuraları, Avrupa Müslümanları Buluşması, Balkan Müftüleri Toplantısı, Afrika Dini Liderler Zirvesi, Dünya İslam Alimleri, Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi, Latin Amerika ve Karayip Adaları Müslüman Dini Liderler Zirvesi, Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi gibi zirveler düzenledi. Görmez, dünya Müslümanlarının tanışmasını ve çözüm odaklı toplantılar gerçekleştirerek de İslam dünyasını saran yangına su olmaya çalıştı.

Batıda hastalıklı bir tutum olarak seslendirilen ve bir endüstri haline getirilen İslamofobia ve onun tetiklediği İslam karşıtı tutumları nefret suçu olarak nitelendiren Görmez, İslam'ın anlatılmasının doğru ve sağlıklı bir din eğitimiyle olacağını savundu. Görmez'in döneminde ayrıca Diyanet Radyo ve Televizyonu ile 24 saat Kur'an-ı Kerim yayını yapan "Kuran Radyo" yayın hayatına başladı.

BİR İYİLİK HAREKETİ: TÜRKİYE DİYANET VAKFI

Türkiye Diyanet Vakfı hizmet sınırlarını oldukça genişleten Görmez, son beş yılda Türkiye Diyanet Vakfı'nın "7 kıtada insanlığın hizmetinde" şiarıyla "iyiliği yeryüzünde egemen kılmak" anlayışıyla dünyanın hemen her yerine hizmet götürmesine öncülük etti.

İsrail'in Gazze saldırıları neticesinde Filistinliler'in yaralarını sarmak amacıyla ülke genelinde yardım kampanyaları başlatan Görmez, ABD'nin başkenti Washington'da Diyanet Islamıc Center, Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi, Rusya'da Moskova Merkez Camii, Mali'de Eyüb Sultan Camii, Kırgızistan İmam Serahsi Türbesi, Kosova Mitrovica İsa Bey Camii, Burkina Faso Vagadugu Camii gibi birçok hizmetin mahrum coğrafyalara götürülmesine öncülük etti.

Lefkoşa Hala Sultan Camii, Kırgızistan Bişkek Camii, Arnavutluk Tiran Merkez Camii, Belarus Minsk Camii, Kırım Seyyit Settar Camii ve Medresesi, Filipinler Tacloban Camii, Haiti Boukman Buhara Camii, Cibuti Merkez Camii, Köln DİTİB Camii, Gana Akra Furkan Camii, Bosna Zenica Jepce Ali Bey Camii, Sibirya Tobolsk Küçükçekmece Camii, Mordovya Saransk Üsküdar Camii, Ukrayna Hz. Fatma Camii ve Seyit Settar Camii ve Medresesi inşaatları da Görmez'in başlattığı ve devam eden hizmetler arasında yerini aldı.

Bütün bu çalışmalar yeni talep ve beklentilerin oluşmasına zemin hazırlayarak, Diyanet'in İslam dünyasında bir umut olarak görülmesine neden oldu. Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Kudüs, Yemen, Moskova, Kamerun, Mali, Azerbaycan, Makedonya, Gümülcine ve diğer ülkelerde irat ettiği hutbeler ve ziyaretler İslam dünyasında sevinç ve gözyaşı içinde karşılandı.

MAKAM ARACI BAHANE EDİLEREK HEDEF TAHTASINA OTURTULDU

Yürütülen bu hizmetler bazı çevrelerce hoş karşılanmadı ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i hedef haline getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı itibarsızlaştırmak amacıyla makam aracı bahane edilerek 7 Haziran seçimlerinden önce yoğun bir kampanya yürütüldü. Bu dönemde atılan iftiralarla Diyanet İşleri Başkanı toplumun önünde linç edilmeye çalışıldı.

17. Diyanet İşleri Başkanı olarak beş yıllık görev süresini tamamlayan Görmez, ikinci kez Diyanet İşleri Başkanı olarak atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının bugün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla tekrar Diyanet İşleri Başkanı olarak görevini sürdürecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem