Mecliste yemin töreni başladı!

TBMM'de yeni dönemin ilk oturumu ve yemin töreni başladı. Genel Kurul'a AK Parti'li ve MHP'li vekiller katılıp yemin edecekler. CHP ise Genel Kurul'a katılacak ancak yemin etmeyecek. Bağımsız milletvekilleri ise Genel Kurul'a katılmıyorlar.Genel Kurul en

Mecliste yemin töreni başladı!

TBMM'de yeni dönemin ilk oturumu ve yemin töreni başladı. Genel Kurul'a AK Parti'li ve MHP'li vekiller katılıp yemin edecekler. CHP ise Genel Kurul'a katılacak ancak yemin etmeyecek. Bağımsız milletvekilleri ise Genel Kurul'a katılmıyorlar.

Genel Kurul en yaşlı üye Oktay Ekşi'nin geçici başkanlığında toplandı.

Genel Kurul, Oktay Ekşi'nin açılış konuşmasıyla başladı. Oktay Ekşi konuşmasında, 23 Nisan 1920'den bugüne kadar görev yapan tüm TBMM üyelerini şükranla ve saygıyla, ölenleri ise rahmetle andığını söyledi.

TBMM'nin egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu somutlaştıran bir kurum olduğunu vurgulayan Ekşi, geçmiş yasama dönemlerinin hiçbirinde ant içme törenlerinin, milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutuklulukları nedeniyle eksik sayıda yapılmadığını ifade etti. Bugün 8 milletvekilinin, milletin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrum olduğunu belirten Ekşi, ''Böyle bir durumun hem TBMM'nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum'' dedi.

"ADALET VE KALKINMA PARTİSİ'Nİ TEBRİK EDİYORUM"

Yoğun, yorucu, zaman zaman da kırıcı bir seçim kampanyasının geride bırakıldığını ifade eden Ekşi, ''Başta bu seçimden tek başına hükümet kurabilecek güçle çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi olmak üzere tüm partileri ve tek tek siz saygıdeğer üyeleri kutluyor, ulusumuzdan aldığımız yetkinin, ona vereceğiniz hizmetlerle taçlanmasını diliyorum'' diye konuştu.

Ekşi, bundan 50 yıl önce en genç üye olarak TBMM'nin kutsal çatısı altında görev yaptığını, şimdi ise en yaşlı üye sıfatıyla genel kurulu yönettiğini dile getirdi. Ekşi, 50 yıl önce görev üstlenen kurucu meclisin hukuk ve siyaset tarihinin en demokratik anayasasını yaptığını belirterek, ''50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor'' dedi.

"DEMOKRASİYİ YAŞATMANIN TILSIMINA SADECE BİZ SAHİBİZ"

Ekşi, şöyle devam etti: ''Yeni anayasamızın, Cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum. Ömrünü gazeteciliğe vermiş bir arkadaşınız sıfatıyla bu anayasanın ülkemizdeki ifade ve basın özgürlüğü tartışmalarına son verecek güvenceler içermesini istiyorum.

Büyük bir ulusun yarattığı büyük bir ülkeyiz. Bu gerçek özellikle bize, çevremizdeki ülkelere örnek olma sorumluluğunu yüklüyor. Bu önemli misyonun hakkını bugüne kadar ülkemizde demokrasiyi yaşatarak verdik. İslam aleminde bunu yapabilen tek ülkeyiz. Çünkü, demokrasiyi yaşatmanın tılsımına o coğrafyada sadece biz sahibiz. Laik devlet düzeni bu tılsımın adıdır. Yüce Meclisin özellikle yeni anayasa hazırlarken bu önemli gerçeği kutsal bir değer olarak koruyacağından eminim.''

ABDULLAH GÜL MECLİS'TE

Oktay Ekşi'nin konuşması devam ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Meclis'e geldi.

İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra yemin töreni başladı. İlk yemini, en yaşlı üye ve geçici başkan sıfatıyla Oktay Ekşi ediyor.

Oktay Ekşi'nin yeminin ardından yemin töreni başladı. İlk olarak kürsüye Adana milletvekilleri çağrıldı. CHP'li vekillerin katıldığı ancak yemin etmediği, bağımsızların katılmadığı yemin töreni AK Parti'li ve MHP'li vekillerin yemin etmeleriyle devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem