Meclis polisine tarihi üniforma

TBMM polisinin saygı nöbeti ve törenlerde giyeceği kıyafet değiştirildi. Yeni kıyafette ciddiyet, güç ve kararlılık vurgusu için Selçuklu ve Osmanlı motifleri ile dik yakaya yer verildi.Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, yarın 24. Dönem 3. Ya

Meclis polisine tarihi üniforma

TBMM polisinin saygı nöbeti ve törenlerde giyeceği kıyafet değiştirildi. Yeni kıyafette ciddiyet, güç ve kararlılık vurgusu için Selçuklu ve Osmanlı motifleri ile dik yakaya yer verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, yarın 24. Dönem 3. Yasama Yılı çalışmalarına başlamaya hazırlanırken, İngiltere başta olmak üzere kraliyet ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de “saygı nöbeti ve cenaze töreni” etkinliklerine katılacak polisler için Meclis’e özgü kıyafet diktirildi.
 
Kıyafetler için TBMM Genel Sekreterliği bünyesinde oluşturulan ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü hocaları ile bir sanat tarihi profesörünün de yer aldığı özel komisyon tarafından hazırlanan tören kıyafeti, Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin izlerini taşıyor. Komisyon yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yeni kıyafette, resmiyeti ve vakarı temsil eden lacivert ile güç ve cesareti temsil eden kırmızı renkler tercih edildi.
 
Ceket modelinde erken devir Türk kültüründen itibaren Anadolu’da gerek Selçuklu gerekse Osmanlı devri kaftan ve üst giysilerinde kulanılan üst kapama özelliğini çağrıştıran kruvaze kapama biçimi uygulandı. Cekette, TBMM’nin ciddiyet ve kararlılığını vurgulayacak biçimde kıyafete güçlü bir ifade kazandırmak için “dik yaka” tercihi kullanıldı.
 
Ceketin dik yakası, apoleti ve kol ağızlarında; güç, kudret ile yer ve göğün birleşimini yansıtan sekiz kollu Selçuklu Yıldızı ve ona bağlantılı, Rumi dolgulu yarım yıldız uçlu diktörtgen kartuş desenine yer verildi. Ceketin üzerinde üniformayı tamamlamak, giysi imajını kuvvetlendirmek, görsel etkiyi artırmak amacıyla çapraz olarak takılan altın yaldızlı kuşak takımı yer aldı.
 
Ceketin sol göğüs kısmına TBMM amblemi yerleştirilirken, üniforma genelindeki ceket, pantolon, şapka ve apolet kenar süslemelerinde giysiyi bütünleyici unsur olarak sitilize edilmiş burgu motifi tercih edildi.
 
Komisyon bilgi verdi
Komisyon yetkilileri, tercih edilen renkler ve kıyafete ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Cekette TBMM ambleminde kullanılan, gücü ve cesareti temsil eden kırmızı ile şapkada ve pantolonda resmiyeti ve vakarı temsil eden lacivert renk; şapkanın tereğinin üzerinde TBMM amblemi; kuşak takımı ve süsleme şeritlerinde altın yaldız; cenaze törenlerinde şapka yerine mavi renkli ve önünde TBMM amblemi bulunan miğfer unsurları kullanılacak”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler