Mayınların altında servet mi yatıyor?

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil'e göre, mayınlı bölgelerde çıkarılabilir petrol ve doğalgaz rezervleri saptandı.GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaptığı açıklamada, yaklaşık 60 yıl önce Suriye

Mayınların altında servet mi yatıyor?

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil'e göre, mayınlı bölgelerde çıkarılabilir petrol ve doğalgaz rezervleri saptandı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaptığı açıklamada, yaklaşık 60 yıl önce Suriye sınırına ''güvenlik'' gerekçesiyle yerleştirilen mayınların temizlenmesi görevinin Milli Savunma Bakanlığı'nca yürütüldüğünü hatırlattı.
 
Temizleme çalışmalarının kısımlar halinde devam ettiğini ifade eden Karahocagil, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle bu sürecin zaman zaman sekteye uğradığını söyledi.
 
Karahocagil, idare olarak mayından temizlenecek alanların işletmesine ilişkin bazı modeller üzerinde çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti: ''Biz idare olarak üzerimize düşen görevi tekrar gözden geçirdik ve mayından temizlenen arazilerin nasıl kullanılacağını, hangi modelle işletilebileceğini, buradaki değerlerin ne olduğunu, mevcut duruma göre nasıl bir gelecek çizeceğimizi değerlendirdik.
 
Daha sonra Alt Bölge Hazırlama projesi kararı aldık. Bu hazırlığımız kapsamında da Harran Üniversitesi ve diğer bazı üniversitelerde yer alan uzman bir ekiple çalışma yürüttük. Enteresan olan Suriye sıkıntısı başlamadan bu hazırlık çalışmalarını tamamlamamız oldu. Böylelikle alt bölge hazırlama çalışmasında sıkıntı yaşamıyoruz.'' 
 
"MAYINLI BÖLGEDE PETROL VE DOĞALGAZ VAR" 
 
Söz konusu yürütülen ''Alt Bölge Hazırlama'' çalışmalarından umutlu olduğuna dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti: ''Bu alanlarda enerji için kullanılacak sahalar var, ciddi doğal ve kültürel miraslar var.
 
Hem petrol hemdoğal gaz üretimi yapılabilecek yerler var. Hemen hemen mayınlı arazilerdeki tüm bulgular dikkate alınarak bu arazilerin işletilmesine dair bir yöntem hazırlanıyor. İnşallah kısa zaman içinde bu konuyu kamuoyuna duyuracağız.'' 
 
"MAYINLI ARAZİLERİN POTANSİYELİ ÇOK GÜÇLÜ" 
 
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Alt Bölge Hazırlama Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da Suriye ile Türkiye arasındaki mayınlı arazilerde ciddi toprak potansiyelinin bulunduğunu belirtti.
 
Söz konusu arazinin 1950'li yıllarda ''güvenlik'' amacıyla mayınlandığını ve aradan geçen sürede kullanılmadığını anlatan Prof. Dr. Çullu, ''Yaklaşık 300-400 metre eninde, 700 kilometre uzunluğunda bir alan var. İçerisinde tarım potansiyeli çok yüksek olan alanlar, arkeolojik ve endemik bitki türlerinin yetişebileceği alanların yanı sıra ekonomik değeri çok yüksek bölgeler var'' dedi. 
 
MAYINLI ALAN TARANDI, SANAL ORTAMA AKTARILDI 
 
Prof. Dr. Çullu, alandaki çalışmalarını tamamladıklarını bildirerek, şunları kaydetti: ''Tüm alanı gezdik, Suriye'deki olaylar çıkmadan önce tüm sınır boyunca Genelkurmay'ın izniyle tüm araziyi gezerek incelemelerimizi yaptık.
 
Arkeolojik ve diğer tüm değerleri coğrafi bilgi sistemini ve uzaktan algılama teknolojilerini kullanarak sanal ortama aktardık. Şu anda bunların inceliyoruz. Çok güzel sonuçlar çıktı. Önümüzdeki ay sonunda projeyi sonuçlandırıyoruz. Tarımsal, arkeolojik değerler ortaya konuldu. Bir takım endemik bitkiler açığa çıktı.'' 
 
Tespit edilen alanların kendine özgü özelliğine göre işletmesine yönelik Kalkınma Bakanlığı'na da çeşitli işletme modelleri sunduklarını anlatan Prof. Dr. Çullu, söz konusu alanlarda izlenecek politikaların ise daha sonra devlet tarafından belirleneceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler