Lise mezunları hemşire olamayacak!

 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Meslek Liseleri (SML) ile ilgili bir düzenleme yaptıklarını söyledi.  Yarın meclis sağlık komisyonunda görüşülecek düzenleme kapsamında 2014 yılından itibaren sağlık meslek lisesine kayıt yaptıracakların hemşire o

Lise mezunları hemşire olamayacak!
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Meslek Liseleri (SML) ile ilgili bir düzenleme yaptıklarını söyledi.
 
 
Yarın meclis sağlık komisyonunda görüşülecek düzenleme kapsamında 2014 yılından itibaren sağlık meslek lisesine kayıt yaptıracakların hemşire olamayacağını belirten Mehmet Müezzinoğlu, "Ciddi bir hemşire açığı var. Bu yıl olağanüstü bir taleple karşılaştık. Gerek milli eğitim gerekse özel liselere geçen yıllarda 22 bin olan talep 70 bine çıktı. Veliler çocuğunun sağlık lisesine gitmesi için çabaladı. Bu yıl kaydını yapmış olanlar hariç 2014’ten itibaren sağlık meslek lisesine kaydolanlar hemşire olarak mezun olamayacak. Artık hemşire, ebe ve teknisyen olmak isteyenlerin lisans mezunu olmaları gerekecek.” diye konuştu.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bakanlığının 2014 yılı Bütçe sunumunu yaptı. Sunumun ardından milletvekilleri bakanlık bütçesi ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Bütçe üzerine görüşlerin dile getirilmesinin ardından Müezzinoğlu milletvekillerinin sorularını cevapladı.
 
Sağlık okuryazarlığı alanında önemli çalışmalar yürüteceklerini belirten Müezzinoğlu, “Bireyin sağlıkla ilgili bilincini yükseltmemiz gerekiyor. 2014’ten itibaren bireyi, bireyi yetiştireni, anneyi babaya toplumsal bilinci oluşturmalıyız. İnsanlarımız doktora gittiğinde 5-6 ilaç yazdığında mutlu olan kültürden olabildiğinde az ilaç yazılmasını isteyen bir kültüre dönüşmeliyiz. Özellikle önümüzdeki 5 yıllık periyodda halk sağlığı kurumu toplumsal duyarlılıkları daha üst noktaya getirmeye çalışacak.” diye konuştu.
 
Ülkemizde sağlıkta yüzde 75 memnuniyet olduğunu bunu hekim ve sağlık çalışanlarına borçlu olduklarını kaydeden Müezzinoğlu, "Bunu daha da arttırmalıyız. Hekim, uzman ve hemşire açığımız var. bunları yarına kapatabilme şansımız ne yazıkki yok." dedi. Tam gün ile ilgili sağlık komisyonunda yarın değerlendirmelerin yapılacağını kaydeden Müezzinoğlu, "Hocalarımızdan azami yararlanmayı ve onlarında sıkıntı çekmemesi konusunda samimiyetimiz var. daha iyiyi arıyoruz. Tam gün ile hoca ücret farkı normal mesaide ilave bir fark olmayacak." şeklinde konuştu.
 
LİSANS MEZUNLARI HEMŞİRE, EBE VE TEKNİSYEN OLABİLECEK
 
Sağlık kuruluşlarında ciddi bir hemşire açığı bulunduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Bu açığın kapatılması için 2007’de 5 yıllık süre ile sağlık meslek liseleri açılmasına mecliste yasal düzenleme yapıldı. Bu hemşire açığı kapatılsın diye meslek liselerinden mezun olacak çocuklara hemşirelik hakkı tanındı. Ancak 5 yılda bu açık kapanmadı ve ikinci bir beş yıl talebi geldi. Bu yıl 5 yıllık ikinci sürenin ikinci yılındayız. Bu yıl sağlık meslek liselerine olağanüstü bir taleple karşılaştık. Gerek milli eğitim gerekse özel sağlık meslek liselerine başvuru 22 bin iken bu talep 70 bine çıktı. Veliler çocuğunun sağlık lisesine gitmesi için çabaladı. Önümüzdeki 3 yıl bu talep böyle devam ederse gelecek yıllarda 80-90 bine çıkacak rakam. Bu öğrencilerin stajları ile ilgili ciddi sorun var dedik ve bu konuda düzenleme yapıyoruz. Yarın komisyonda görüşülecek düzenleme ile bu yıl kaydını yapmış olanlar hariç olmak üzere 2014’ten itibaren sağlık meslek lisesine kayıt olacaklar hemşire olarak mezun olamayacak. Bu düzenleme başvurunun fazlalığı nedeniyle. Hemşire, ebe ve teknisyen olmak isteyenlere lisans okuma zorunluluğu getirilecek. Sadece lisans yaptıklarında hemşire ebe ve tekniker olacaklar. Yarın komisyonda görüşülecek düzenleme ardından genel kurula gelecek." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler