Linyit ve petrolde yüzleri güldüren gelişme

Manisa Soma'da, linyit ve biyokütleden saatte 250 kilo kapasiteli sentetik petrol üretimine yıl sonuna kadar başlanıyor.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "Sentetik Petrol Pilot Üretim çalışmalarının ardından bölgede ilk etapta 4 GW Terma

Linyit ve petrolde yüzleri güldüren gelişme

Manisa Soma'da, linyit ve biyokütleden saatte 250 kilo kapasiteli sentetik petrol üretimine yıl sonuna kadar başlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "Sentetik Petrol Pilot Üretim çalışmalarının ardından bölgede ilk etapta 4 GW Termal kapasiteli bir tesis kurulacak. Yıllık 500 milyon dolarlık sentetik petrol üretilmesini planlıyoruz" dedi.

Bakan Alaboyun, "Asıl hedefimiz enerji ithalatımızın yaklaşık yüzde 5'ini karşılamak ve 2 milyar doların üzerinde sentetik petrol üretimi sağlamak" diye konuştu.

"GÜNDE 6-7 VARİL SENTETİK PETROL ÜRETECEĞİZ"

Bakan Alaboyun, 2009 yılında Bakanlığa bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) işbirliğinde Biyokütle ve Kömür Karışımlarından Sıvı Yakıt Üretimi (TRIJEN) adıyla bir Ar-Ge projesi başlatıldığı bilgisini verdi. İlk çalışmaların TÜBİTAK-MAM Gebze yerleşkesinde laboratuvar bazlı olduğunu aktaran Alaboyun, "2015 yılı sonuna kadar Türkiye Kömür İşletmeleri Soma ELİ Müessesesinin depilot üretime başlıyoruz. Saatte 250 kg kapasiteli linyit ve biyokütle (fındık kabuğu veya zeytin prinası-zeytinyağı atığı karışımı) ile günde 6-7 varil sentetik petrol üreteceğiz" dedi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE ÜRETİM YAPMAK

Geçen yıl Türkiye'de 55 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıldığını hatırlatan Alaboyun, şunları söyledi;

"Biz bu teknoloji ile ithal ettiğimiz enerjiye ayrılan bütçeden hatırı sayılır bir oranda tasarruf etmiş olacağız. Pilot uygulamanın ardından önümüzdeki yıl, Soma bölgesinde 4 GW termal kapasiteli bir tesis kurulacak. Yıllık 500 milyon dolarlık sentetik petrol üretilmesini amaçlıyoruz. Hedefimiz, bu tesislerimizin sayısını artırarak, enerji ithalatımızın yaklaşık yüzde 5'ini karşılamak ve 2 milyar doların üzerinde sentetik petrol üretimini sağlamak."

TEMİZ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ KONUSUNDA UZMANLAŞACAĞIZ

Kömürün sıvılaştırılması gibi özel bir konuda Türk mühendislerinin uzmanlaşmasının önemine de vurgu yapan Alaboyun, "Dünyada temiz kömür teknolojisi kapsamında yürütülen çalışmalarda, ülkemiz de kendi teknolojisini geliştirerek, söz sahibi olabilecek konuma gelecektir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler