Libya İzmir'den mi yönetilecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da yaşanan olaylarla ilgili muhalefeti bilgilendirme turuna devam ediyor. Davutoğlu'nun ziyaret ettiği DSP Genel Başkanı Türker operasyonun İzmir'den yönetilebileceğini söylerken Dışişleri'nden bu açıklamaya anında

Libya İzmir'den mi yönetilecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da yaşanan olaylarla ilgili muhalefeti bilgilendirme turuna devam ediyor. Davutoğlu'nun ziyaret ettiği DSP Genel Başkanı Türker operasyonun İzmir'den yönetilebileceğini söylerken Dışişleri'nden bu açıklamaya anında yalanlama geldi.

Davutoğlu dün CHP'ye yaptığı ziyaretin ardından bugün de DP, SP ve DSP'yi bilgilendirdi.

TÜRKER: "MERKEZ İZMİR OLABİLİR"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Dışileri  Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendilerine verdiği bilgilere göre, Libya ile ilgili  NATO'nun harekatının İzmir'den yürütmesinin söz konusu olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya ile ilgili değerlendirmelerde  bulunmak üzere, DSP Genel Başkanı Masum Türker'i parti genel merkezinde ziyaret  etti.

Ziyarete ilişkin açıklama yapan Türker, Davutoğlu'nun Libya'daki  gelişmelerin yanı sıra bugün TBMM'de yapılacak görüşme, tezkere için alınacak  karar ve tutum hakkında açıklık getirmeye çalıştığını aktardı.

Türker, “Sayın Dışişleri Bakanı'nın yaptığı açıklamalardan anlıyoruz ki;  Libya ile ilişkilerde Türkiye baştan beri rol almak istemiş ama Fransa öne  geçerek Türkiye'yi devre dışı bırakmak istemiş” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türker, “Türk askerinin bölgede  operasyona dahil olmayacağı konusunda Sayın Bakan size garanti verdi mi” sorusu  üzerine Bakan Davutoğlu'nun “Böyle bir operasyon talebi olmadığını söylediğini”  aktardı.

Türker, “Bizim talebimizin yalnız kontrol ve insan haklarının korunması  noktasında olacağını söyledi. Bu konuda da özellikle komuta yetkisinin NATO'ya  devredilmiş olması ve NATO'nun da bunu karargah olarak İzmir'de yöneteceği için  biraz daha güvenli olarak olaya bakıyor” diye konuştu.

Türker, operasyonun merkezinin İzmir olup olmadığının sorulması üzerine  de “NATO'nun komutanlığı için bakanın açıklamasına göre 2 yer söz konusu. İtalya  ve Türkiye. Şu anda büyük bir olasılıkla Türkiye ve İzmir olacağı noktasında  gelişme olduğunu söylediler. Yani NATO'nun harekatı İzmir'den yürütmesi söz  konusu” dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN ANINDA YALANLAMA

Türker'in bu sözlerinden kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı, operasyonun İzmir'den yönetileceği iddialarını yalanlayan bir açıklama yaptı. Dışişleri iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu açıkladı.

SP'YE ZİYARET

Davutoğlu Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ı da, parti genel merkezinde ziyaret etti.

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından, basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, görüşmede, Türkiye'nin Ortadoğu'daki gelişmelere bakışının, hükümetin takip ettiği politikanın temel esasları ve Libya'daki gelişmelerin değerlendirildiğini bildirdi. Davutoğlu ayrıca, bugün TBMM'de yapılacak bilgilendirme ve akabinde gündeme gelecek tezkereyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

“Bu bizim için Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren milli bir meseledir” diyen Davutoğlu, kamuoyunun geniş şekilde bilgilendirilmesinin önem taşıdığını ifade etti. Davutoğlu, ziyaretlerin bu anlamda önemli olduğunu belirtti. Davutoğlu, görüşmelerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hükümetin elindeki bilgileri muhalefet partileriyle paylaştıklarını vurguladı.

Kamalak da “Sayın Bakan'a endişelerimizi ilettik. Libya'ya yapılan müdahaleyi asla kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi ifade ettik” dedi.

Fransa'nın, Libya'ya müdahalesinin bütünüyle hukuk dışı olduğunu söylediklerini de vurgulayan Kamalak, Davutoğlu'nun da bu görüşe katıldığını bildirdi.

“TÜRKİYE'NİN ÇEVRESİ BOŞALTILIYOR”

Türkiye'nin çevresinin boşaltıldığına, günün birinde de Türkiye'ye de benzeri müdahalelerin yapılma ihtimali olduğuna yönelik endişelerini dile getirdiklerini belirten Kamalak, Davutoğlu ile bundan sonra böyle önemli konularda görüş alışverişi yapacaklarını söyledi.

“Bize göre bu tür dış müdahaleler anormal bir gidişin normal bir sonucudur” görüşünü dile getiren Kamalak, çözümün Milli Görüş'te olduğunu savundu.

Necmettin Erbakan'ın 1970'li yıllarda benzer tehlikelere işaret ettiğini, çözüm olarak İslam Barış Gücü önerisinde bulunduğunu anlatan Kamalak, 1990'lı yıllarda da İslam ülkelerinin bir araya gelmesinden başka çare olmadığını söylediğini belirtti. Kamalak, 28 Şubat sürecinde yollarının kesildiğini, o programları gerçekleştirmelerinin mümkün olamadığını ifade etti.

 

Kamalak, yaşanan bu tür olayların komşu ülkelerdeki devlet otoritesini zaafa uğrattığını ve bu zafiyetin giderilmesinin yıllar alacağına dikkati çekerek, devlet otoritesinin zaafa uğratılmasıyla ortaya çıkacak boşluğun ise emperyalist güçlerce doldurulması tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Mustafa Kamalak, görüşmede Bakan Davutoğlu'nun nasıl bir yol haritasından bahsettiğinin sorulması üzerine, “Sayın Bakanımız, bu operasyonun Fransa'nın öncülüğünde başlatıldığını, bunun da bütünüyle hukuk dışı olduğunu ifade ettiler. De facto bir durumla karşı karşıya bulunduklarını belirttiler” dedi.

Bölgeye, Türk askerinin gönderilmesiyle ilgili soruya da Kamalak, “Perde arkasındaki olayların gerçek mahiyetini bilemiyoruz. Ancak biz Meclis'te olsaydık hiç şüphesiz ki böyle bir operasyona müsaade etmezdik. Ne pahasına olursa olsun Fransa'nın müdahalesinin önlenmesi gerektiğini, eğer uluslararası hukuk varsa müdahil olan devletin, saldırgan devletin durdurulması, uluslararası hukuk nezdinde de bir müeyyideye tabi tutulmasını önerirdik. Bu yolda da elimizden gelen çabayı sarf ederdik. Sayın Bakan'a da bunu ifade ettik” yanıtını verdi.

Ziyarette, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Temel Karamollaoğlu, Birol Aydın, Şevket Kazan, Atik Ağdağ ile İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de hazır bulundu.

DP'YE ZİYARET

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  “Türkiye'nin bölgedeki etkinliği anlamında, geleceği anlamında olağanüstü bir  dönemden geçiyoruz. Hepimizin anlaması gereken, üzerinde mutabık kalması gereken  bir süreç bu” dedi.

Davutoğlu, Libya konusundaki bilgilerini paylaşmak üzere, Demokrat Parti  (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'i, parti genel merkezinde ziyaret etti.

Bakan Davutoğlu, yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından yaptığı  açıklamada, Ortadoğu'da ve Libya'da yaşanan olaylara ilişkin bilgilerini ve  Türkiye'nin vizyonunu Zeybek'e aktardığını belirtti.

Davutoğlu, “Türkiye'nin bölgedeki etkinliği anlamında, geleceği  anlamında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Hepimizin anlaması gereken, üzerinde  mutabık kalması gereken bir süreç bu” diye konuştu.

Zeybek de gazetecilere açıklamasında, parti olarak, Libya halkına hiçbir  şekilde zarar verilmemesini arzu ettiklerini belirterek, “Türkiye, başkalarının  oyunlarına alet olmamalı. (Haçlı seferi) gibi sözler karşısında gereken  duyarlılık gösterilmeli. Türkiye, Batılı güçlerin çıkar tanzimlerine alet  olmamalı. Türkiye, bölgedeki itibarını ve gücünü bölgede yaşayan halklar için  değerlendirmelidir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta dün deplasmanda oynadığı maçta lider Elazığspor'a 2-0 yenilen 1461 Trabzon takımında başkan yardımcısı Sebahattin Alemdar, ümitlerini kaybetmediklerini, her şeye rağmen ligde kalacaklarına inandıklarını söyledi.

Alemdar, yaptığı açıklamada, takımın üstünde galip gelememekten dolayı bir stres olduğunu belirterek, ''Bizim takım ligin en genç ve tecrübesiz takımı. Bunu mazeret kabul etmiyoruz ama ikinci yarı galip gelemediğimizden dolayı da takımının üstünde bir baskı var. Bu maçta galip gelerek bu baskıyı ve stresi üstümüzden atmalıyız'' dedi.

Elazığspor'un geçen hafta berabere kalarak puan kaybettiğini, dolayısıyla bu maça mutlak kazanmak için çıktığını ifade eden Alemdar, ''Biz de lige tutunmak için lider karşısında galip gelemesek de en az 1 puan almayı hedeflemiştik ama olmadı. Önümüzde Tokatspor, Kocaelispor ve Sakaryaspor maçları var, bu maçlardan 9 puan almayı hedefliyoruz. En kötü ihtimalle 7 puan alırsak biraz olsun rahatlarız. Bize bir galibiyet lazım. Bu galibiyetlerin ilkini gelecek hafta sahamızda oynayacağımız Tokatspor karşısında almalıyız. Ligin en alt sırasında yer alan bir takım olarak ümidimizi halen daha kaybetmedik, her şeye rağmen ligde kalacağımıza inanıyoruz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem