Kuzey Kore bombayı patladı Dünya ayağa kalktı

Kuzey Kore, nükleer merkezi yakınlarında sarsıntı tespit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada 'başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını' duyurdu. Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınla

Kuzey Kore bombayı patladı Dünya ayağa kalktı

Kuzey Kore, nükleer merkezi yakınlarında sarsıntı tespit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada 'başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını' duyurdu.

Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınlarında 5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi.

Kuzey Kore'nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri'de üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.

kuzey-kore.jpg

Kuzey Kore resmi televizyon kanalında denemeyi duyuran spiker, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin ilk hidrojen bombası denemesi 6 Ocak 2016'da saat 10.00'da başarıyla gerçekleştirilmiştir" dedi.

Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini yaptığını ifade ettiği açıklamasında ayrıca, "ABD'nin düşmanca politikalarına karşı kendisini korumak için nükleer programını güçlendirmeye devam edeceğini" belirtti.

Resmi haber ajansından duyurulan açıklamada Pyongyang'ın 'ABD'nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceği' kaydedildi.

Kuzey Kore, 'sorumluluk sahibi bir nükleer devlet' gibi hareket edeceğini ve 'egemenliği ihlal edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını' söyledi.

HİDROJEN BOMBASI NEDİR?

Füzyon reaksiyonu esasına dayalı hidrojen bombasının patlama gücü, atom bombasından daha kuvvetli.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen ay Pyonyang'ın hidrojen bombası geliştirdiğini iddia etmişti, uzmanlar ise bu söyleme kuşkuyla yaklaşmıştı.

Hidrojen bombası, hidrojen iztopları (yerdeşleri) arasındaki nükleer füzyon tepkimesinin oluşturduğu enerjinin, denetimsiz biçimde patlayarak açığa çıkmasıyla oluşan bir silah.

Bu silah, 1958 yılında ABD tarafından geliştirildi.

'Termonükleer silah' olarak da bilinen hidrojen bombası, daha az radyoaktif serpinti yaydığı için 'temiz bomba' olarak da bilinir. Ancak atom bombalarına kıyasla çok daha güçlü.

KUZEY KORE'NİN NÜKLEER PROGRAMININ TARİHÇESİ

2002 Ekim: Kuzey Kore gizli nükleer silah programı olduğunu ilk defa doğruladı

2006 Ekim: Üç yeraltı nükleer patlamalarından ilki açıklandı, deneme Punggye-ri nükleer merkezinde yapıldı

2009 Mayıs: Kuzey Kore, nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelerden çekildikten bir ay sonra ikinci yeraltı nükleer denemesini yaptı

2013 Şubat: Üçüncü nükleer deneme yapıldı, resmi medya 'küçültülmüş ve daha hafif nükleer aygıt' olduğunu duyurdu

2015 Mayıs: Pyongyang, denizaltından atılan füzeleri denediğini iddia etti, bu füzelerin tespiti geleneksel aygıtlara kıyasla daha zor

2016 Ocak: Kuzey Kore hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini duyuru

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklaması başta ABD olmak üzere tüm dünyada tepkilere neden oldu. Gelişme üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplantı yapacağı öne sürüldü. ABD, Kuzey Kore'ye "gereken yanıtı vereceğiz" dedi.

ABD: KUZEY KORE’NİN HİDROJEN BOMBASI DENEMESİNE GEREKEN YANITI VERECEĞİZ

 

Sözcü’nün haberine göre Reuters’a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.

GÜNEY KORE: ÖNLEM ALACAĞIZ

 

Güney Kore’den ise “aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız” açıklaması geldi.

JAPONYA: SERT CEVAP VERECEĞİZ

 

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore’nin hamlesini “ülkesinin güvenliğine tehdit” olarak değerlendirirdi. Abe, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olarak ülkemiz, ABD, Güney Kore, Çin ve Rusya ile koordinasyon halinde Kuzey Kore’ye sert cevap verecektir.” dedi.

 ABD: GEREKEN YANITI VERECEĞİZ

 

ABD’den gelen açıklamada ise “Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği” belirtildi. Pyongyang’a uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet edilmesi çağrısında bulunan Beyaz Saray, nükleer deneme iddiasını henüz doğrulayamadıklarının da altını çizdi.

ÇİN: ŞİDDETLE KARŞIYIZ

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, hidrojen bombasını test eden Kuzey Kore’ye protesto notası vereceklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuşan Hua, Kuzey Kore’ye ciddi mesajlar vereceklerini kaydetti. Sözcü Hua, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için uluslararası toplumla çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

İNGİLTERE: NÜKLEER MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kuzey Kore ile nükleer müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediklerini söyledi. Pekin’de Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi ile görüştükten sonra açıklama yapan Hammond, Kore yarımadasında istikrar için Çin’le mutabık olduklarını belirtti ve Kuzey Kore’ye yaptırımların da sertleştirebileceğini kaydetti.

 FRANSA'DAN 'GÜÇLÜ TEPKİ GÖSTERELİM' ÇAĞRISI

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hidrojen bombasını test eden Kuzey Kore’yi kınadı. Hollande, “Fransa, Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edilmesini kınıyor ve uluslararası topluma da güçlü bir tepki göstermesi çağrısında bulunuyor.” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler