Kürt sorununda eğilim olumlu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin üzerinde bilinçli, örgütlü ve kasıtlı olarak bazı merkezlerce bir psikolojik harekat yürütüldüğünü belirterek, “Eksen kaymasından söz edenler Türkiye’de nelerin yükseldiğine baksın. Türkiye’nin ekseni asıl eskiden y

Kürt sorununda eğilim olumlu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin üzerinde bilinçli, örgütlü ve kasıtlı olarak bazı merkezlerce bir psikolojik harekat yürütüldüğünü belirterek, “Eksen kaymasından söz edenler Türkiye’de nelerin yükseldiğine baksın. Türkiye’nin ekseni asıl eskiden yanlıştı” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, füze kalkanı radarlarının Türkiye’ye yerleştirilmesinin önünü açabileceği gerekçesiyle tarihi önem taşıyan Lizbon’daki NATO Zirvesi yolunda özel uçağında, gazetecilere şunları söyledi: 

Psikolojik harekât var

-  Türkiye’nin üzerinde bilinçli, örgütlü ve kasıtlı olarak bazı merkezler tarafından yürütülen psikolojik bir harekat var. Farkında olduğumuz bu durum bizi hiç etkilemiyor. Bu tür haksız psikolojik baskılar bizi daha kararlı hale getiriyor. Amerika’da da Avrupa’da da bunu görüyoruz. Ortadoğu, Afrika veya diğer bölgelere yönelik her adımımızda maalesef bu gündeme geliyor. Eksen kaymasından söz edenler Türkiye’de nelerin yükseldiğine baksın. Ülkemizde hukuk, demokrasi ve insan hakları yükseliyor. Demokrasinin eksikleri giderildikçe, çevresinde de ilham alınan bir ülke haline geliyor. Bunu kıskananlar, bundan zarar görenler olabilir. Türkiye’nin ekseni eskiden yanlıştı, jeopolitik konumundan, tarihi birikiminden yeterince yararlanamıyordu. Şimdi doğru yerine oturuyor.

-  İran konusunda bize baskı yapıyorlar. Londra’da açıkça anlattım. Onların İran’la ticareti bizden çok daha fazla. Sadece İngiltere’nin değil, Almanya’nın da öyle. İran’ın önemli mal varlıkları Alman bankalarında. Bizim ticaretimiz hem az, hem de sadece enerji ithalatı. Bunlar da psikolojik baskı doğrusu.

Kürt sorununda ümitliyim

-  Kürt sorununda genel eğilim olumlu. Beklediğim hızda değil, ancak ümitliyim. Türkiye Kürt sorunundan, terör probleminden mutlaka kurtulacak. Türkiye’nin ayak bağlarının ne olduğunun herkes farkında. Terörle netice alınamayacağını herkes gördü. Bunlar hep yük.

Obama ile görüşeceğim

-  Ankara’da bir hazırlık toplantısı yaparak hem ilkeleri belirledik hem de görev paylaşımı yaptık. Ben NATO devlet başkanlarına ve genel sekretere mektup yazdım. En son Başbakan derdimizi anlattı. Zirve çerçevesinde Obama ile ben de görüşeceğim. Dışişleri ve Savunma bakanlıkları muhataplarıyla görüştü. Türkiye olarak bu sistemin NATO komutasında olmasını, Türkiye’nin ve tüm NATO üyelerini kapsamasını ve maliyetinin ortaklaşa paylaşılmasına inanıyoruz.

-  Şu anda Türkiye’ye kurulacak bir sistem söz konusu değil. Bu zirvede sadece ilkeler düzeyinde, 2002’den beri bu projeye devam edilsin mi, edilmesin mi kararı alınacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler