Kurbanı kimler kesebilir- Kurban nasıl ve ne zaman kesilmeli

Kurban Bayramı bu yıl 24 Eylül'de başlayıp 28 Eylül'de sona erecek. Peki Kurban nasıl kesilir,kurban bayramının kaçıcı gününde kurban kesilir ve kimler kurban kesmelidir? İşte bu soruların yanıtı haberimizin devamında... Kurban Nasıl kesilir? Bıçak öncede

Kurbanı kimler kesebilir- Kurban nasıl ve ne zaman kesilmeli

Kurban Bayramı bu yıl 24 Eylül'de başlayıp 28 Eylül'de sona erecek.

Peki Kurban nasıl kesilir,kurban bayramının kaçıcı gününde kurban kesilir ve kimler kurban kesmelidir? İşte bu soruların yanıtı haberimizin devamında...

Kurban Nasıl kesilir?

Bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur.

Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır.

Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır.

Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.

kurban-nasil-kesilir---kurbani-kimler-kesebilir--kurban-ne-zaman-kesilir.jpg

Arkasından “Bismillâhi Allâhü ekber” denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.

Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür.

Hayvanı elinden gelirse, sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir.

Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:

“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber” der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.

Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur.

Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.

Kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Allah’tan dileklerde bulunur.

Kurban ne zaman kesilir?

Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde kesilir. Kesim vakti, namaz kılınan yerlerde, namazı kıldıktan sonra, namaz kılınmayan yerlerde ise Sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kesilebilir. Ancak gündüzleri kesilmesi uygundur. birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Kimler kesmelidir?

Akil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kesmelidir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem