Kumasına böbreğini verdi

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan operasyon ile 41 yaşındaki Hatun Nergiz, kuması olduğu 48 yaşındaki Hanım Mamuk'a bir böbreğini verdi. Hatun Nergiz, "Hanım'a 11 yıldır elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Evlendiğimizden beri bana

Kumasına böbreğini verdi


Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan operasyon ile 41 yaşındaki Hatun Nergiz, kuması olduğu 48 yaşındaki Hanım Mamuk'a bir böbreğini verdi. Hatun Nergiz, "Hanım'a 11 yıldır elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Evlendiğimizden beri bana bir gün bile eziyet etmedi. Bir abla gibi yetiştirdiği beni. Ben de ona karşı vicdan borcumu ödemek istediğimden böbreğimi vermek istedim. Hanım böbrek almak istemedi ben zorladım" dedi.'da böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz makinasına bağlı yaşamını sürdüren 6 çocuk annesi Hanım Mamuk'un imdadına kuması yetişti. Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ nakli ekibince yapılan başarılı operasyon ile Mamuk'a, kuması Hatun Nergiz'den alınan böbrek nakledildi. Kuması ile arasındaki ilişkiyi anlatan Hanım Mamuk, 32 yıl önce eşi Enver Mumuk ila görücü usulü evlendiğini, eşinin kendisi ile evlendikten 10 yıl sonra halısının kızı Hanım ile de evlenmek istediğini kendisine söylediğini belirterek, şöyle dedi:

"İlk önce karşı çıktım ama, sonra kabullenmek zorunda kaldım. Hatta ben gidip eşime kız istedim. 22 yıldır aynı evde sorunsuz yaşıyoruz. Ben istemediğim halde ısrarla bana böbreğini vermek istedi. Her şeyde bir hayır vardır. Bir gün benim hayatımı kurtaracağını hiç tahmin edemezdim. Ona saygı duyuyor teşekkür ediyorum. Bu zaman da kardeşi kardeşe bile böbreğini vermez. Bizim bu kadın dayanışmamız herkese örnek olsun."

"BÖBREĞİMİ VERECEĞİMDEN EŞİMİN BİLE HABERİ YOKTU"

Kumasına böbreğini veren Hanım Nergiz ise, Hanım Mamuk'a 11 yıldan bu yana elinden geldiğince bakmaya çalıştığını belirterek, şöyle konuştu: "Evlendiğimizden beri bana bir gün bile eziyet etmedi. Bir abla gibi yetiştirdiği beni. Bende ona karşı vicdan borcumu ödemek istediğimden böbreğimi vermek istedim. Hanım böbrek almak istemedi ben zorladım."

Eşinin, kumasına böbreğini vereceğinden haberi olmadığını anlatan Hanım Nergiz, hiç kimsenin kendisini zorlamadığını belirterek, şöyle devam etti: "Bunun üzerine böbreğim karşılığında para alıp- almayacağımı sordular. Ben de 'Hayır' dedim. Kimse bana böreğimi alma teklifinde bile bulunmadı. Ben istedim. Ben söylemesem belki de benim dokularımın uyuşacağı kimsenin aklına gelmezdi. Hiç para almadan ameliyatımızı gerçekleştiren hastane ve çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Zaten bu hastane başka bir şehirde olsaydı biz maddi zorluklardan dolayı gidemezdik. Paralı bir ameliyat olsaydı yine yaptıramazdık."

"NAKİL OLMASIYDI HASTAYI KÖTÜ GÜNLER BEKLİYORDU"

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Sorumlu Müdürü Doç.Dr. Ramazan Danış da, Türkiye'de her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu söyledi. Doç.Dr. Ramazan Danış, Türkiye'de 60 bin hasta diyalize girdiğini, özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde organ bağışının ne yazık ki oldukça az olduğunu belirterek şöyle dedi: "Hanım Mamuk isimli hastamızın damar yolu anlamında diyalize girme şansı kalmamıştı. Diyaliz tedavisi uygulanamayan hastamıza böbrek nakli gerçekleşmeseydi onu kötü günler bekliyordu. Hastanemizde kumadan kumaya yapılan bu nakil duyarlılık anlamında bizi mutlu eden bir durumdur. Şunu vurgulamak isterim ki, artık nakil ameliyatları için bölge insanının başka şehirlere gitmesine gerek yok. Bu güne kadar yaptığımız bütün nakiller gayet başarılı oldu. Organ bağışı konusunda halkımızdan duyarlılık bekliyoruz. Kumasına böbreğini gönüllü olarak veren Hatun Nergiz' e büyük bir saygı duyuyoruz. Bu davranış kesinlikle topluma örnek teşkil edilebilecek niteliktedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler