Kritik yasalara CHP'den destek

 Üçüncü yargı paketinde suç içerse de başka yerde yayınlansa da gizli ses kaydını yayınlayana hapis cezası öngörülüyor. CHP'den tam destekHükümet, CHP’nin de desteğini alarak aynı pakete Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran değişikliği de eklemeyi planlıyor.

Kritik yasalara CHP'den destek

 

Üçüncü yargı paketinde suç içerse de başka yerde yayınlansa da gizli ses kaydını yayınlayana hapis cezası öngörülüyor.

 

CHP'den tam destek

Hükümet, CHP’nin de desteğini alarak aynı pakete Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran değişikliği de eklemeyi planlıyor. Hukukçular düzenlemelere kaos çıkacağı kaygısıyla tepkili...

 

TBMM ’nin kapanmasına kısa süre kala, hükümetin gündeme getirdiği ve Meclis tatile girmeden çıkarmayı planladığı 3 yasa uzun süre konuşulacak.

 

Hukukçuların ve kamuoyunun tepkisini çeken yasalardan ilki basına sansür anlamını taşıyan ve ses kayıtları nı yayınlayan basın yayın kuruluşlarına, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören kanun. Hükümetin gündemindeki bir diğer tartışmalı düzenleme ise özel yetkili mahkemelerin kapatılmasını veya yetkilerinin kısıtlanmasını öngören CMK 250 . maddede yapılması düşünülen değişiklik. AK Parti hükümeti içerisinde de görüş ayrılıklarına neden olan bu değişikliğin, ses kayıtları ile ilgili düzenlemenin de içerisinde bulunduğu, 3. yargı paketine önerge ile eklenmesi ve cumartesi günü Genel Kurul gündemine getirilmesi bekleniyor. Sayıştay Kanunu’nda yapılan değişikliğin de Sayıştay’ın bağımsızlığını yitirmesine neden olabileceği belirtiliyor.

 

HUKUKÇULAR KAYGILI

'Değişiklik yargılamaya müdahaledir'

Adalet Derneği Başkanı Av. Ayhan Gültekin: Devam eden bir yargılamada atama, yetki ve görev değişimi şeklindeki değişiklikler direkt olarak yargıyamüdahaledir. Bunun yapılma zamanı ÖYM ’lere verilen davalarda kararlar kesinleşince olmalıydı. Aksi takdirde, bu tarz davaların etkilenmesi söz konusu olur. Bu durum yargıçların üzerinde dolaylı baskıdır.

 

Ayrıcalık yapılamaz

Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş: ÖYM’lerden daha önemlisi Terörle Mücadele Kanunu’dur. Mahkemeler bu kanun çerçevesindeki suçları yargılıyorlar. ÖYM’lerin zaten kaldırılması gerekiyor. Kamu görevlilerinin yargılanmasının izne bağlanması ise asla kabul edilemez. Yargıyı güvenilir yapalım, herkesi de eşit hale getirelim.


Büyük kaos yaşanır

Ceza Avukatı Saffan Kılınç: ÖYM’ler sadece Türkiye’ye özgü mahkemeler değildir. Dünyanın her tarafında bu tür mahkemeler çok önemli işler yaptı. ÖYM’ler kurulduğu günden bugüne pek çok yasadışı yapıyı ortaya çıkardı. Şu an birçok davada ÖYM’ler çok önemli adımlar atmışlardır. Bu mahkemeleri kaldırdığımızda ülkede kaos meydana gelir.
 

Bütün kazanımlar yok olur

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap: “ÖYM’ler, kuruldukları 2004 yılından bu yana birçok cuntayı deşifre ederek yargı önüne çıkarmış; terörle mücadelenin hukuk zemininde başarı ile yürütülmesine ön ayak olmuş, terörle mücadelede daha önceki dönemde yapılan hatalara son vermiştir. Vesayet sistemi ve mafya tipi örgütler karşısında son 10 yılda elde ettiği tüm kazanımları yok etme riski taşıyan bu yasal düzenleme girişiminden vazgeçilmesi gerekir.”

 

Özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor

Özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeye son şekli verildi. Başbakan Erdoğan, Resmi Konutu’nda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi.

 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın başında bulunduğu bir ekibin üstünde çalıştığı konuyla ilgili olarak 3.5 saat süren görüşmede özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeye son şekli verildi.

 

Hazırlanan değişiklik önerisinin TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen 3’ncü yargı paketine önergeyle eklenmesi kararlaştırıldı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına karar verildiği belirtildi. Terör ve darbe suçlarına Bölge Adliye Mahkemelerinde yetkilendirilecek bir mahkemenin bakması üstünde anlaşıldı.

 

Ayrıca Genelkurmay Başkanı ve Meclis dışından kabineye giren bakanlar ile üst düzey bürokratlar için de izin şartı getirilmesi kararlaştırıldı. Ancak izin konusunda yapılacak düzenlemenin 3’ncü pakete konulup konulmamasında bir karara varılamadı. Bu arada özel yetkili mahkemelere ilişkin yapılacak olan düzenlemenin devam etmekte olan Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarına etkileyip etkilemeyeceğinin ise belli olmadığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem