Kreyy'den Türkiye açıklaması

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmelerinde, en kısa süre içinde Suriye Dostları Grubu'nun bir çekirdek grup toplantısı yapmanın gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Davutoğlu ve Kerry, Çırağan Sarayı

Kreyy'den Türkiye açıklaması

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmelerinde, en kısa süre içinde Suriye Dostları Grubu'nun bir çekirdek grup toplantısı yapmanın gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.
 
Davutoğlu ve Kerry, Çırağan Sarayı'ndaki heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kerry'nin son Ankara ziyaretinde bütün bölgesel konuları kapsamlı şekilde ele aldıklarını, daha sonra telefon temaslarıyla bu konularda önemli mesafeler katedildiğini anlatan Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda, Kerry ve ABD Başkanı Barack Obama'nın katkılarıyla elde edilen sonucun, bunların göstergesi olduğunu söyledi.
Davutoğlu, 1 ay içinde bölgede önemli gelişmeler olduğunu, özellikle "Ortadoğu barış süreci" bağlamında, Kerry ve Obama'nın ziyareti sonrasında yeni yaklaşımların gündeme geldiğini hatırlatarak, bugünkü görüşmede "Ortadoğu barış süreci" ve "iki devletli çözüm" konusunda atılacak adımlar konusunu ele aldıklarını belirtti.
 
Dün Mahmut Abbas ve Halit Meşal ile telefonla görüştüğüne değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Sayın Kerry, buradan İsrail'e ve Filistin'e gidecek. Daha önce mutabık kalınan çerçevede temaslarını sürdürecek. Bu konudaki düşüncelerini bize aktardı. Ben de Sayın Abbas'la Katar'da yaptığım görüşmedeki görüşleri kendisiyle paylaştım. Ümit ederiz önümüzdeki dönemde Filistin sorunu konusunda, iki devletli çözüm bağlamında, 1967 sınırlarında yeni bir süreç başlar ve bu süreç, süreç olmakla kalmaz netice odaklı bir diplomatik etkinliğe dönüşür. Türkiye bu konuda takip ettiği, ilkeli politikayı sürdürecektir. İki devletli çözüm bağlamında atılacak her adımı destekleyeceğiz, çözüm sürecine katkıda bulunmaya çalışacağız."
 
Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretinde de bütün konuların kapsamlı şekilde ele alınacağını bildirdi.
 
-"Türkiye için Irak'ın toprak bütünlüğü temel ilkedir"-
 
Görüşmede, Suriye konusunu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "En kısa süre içinde bir Suriye Dostları Grubu'nun bir çekirdek grup toplantısını yapmanın gerektiği konusunda mutabık kaldık. Bunun hazırlıklarını başlatacağız" dedi.
Davutoğlu, Suriye'de Mart ayının, son 2 yılın "en kanlı" ayı olduğunu ve 7 bine yakın Suriyeli'nin hayatını kaybettiğini kaydederek, küresel bir güç ve Birleşmiş Milletler'deki etkin rolü dolayısıyla ABD'nin tutumunun önem taşıdığının ve Türkiye'nin komşu ülke olarak özel bir role sahip olduğunun altını çizdi.
 
-''Irak konusu da ele alındı''-
 
Davutoğlu, Irak konusunu görüştüklerini ve bu ülkenin toprak bütünlüğü etrafında, tüm tarafların katıldığı, güç ve kaynak paylaşımına dayalı siyasi diyalog sürecinin zaruri olduğu konusunu paylaştıklarını ifade etti.
 
Dışileri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye için Irak'ın toprak bütünlüğü temel ilkedir, ancak Irak'ta hükümet yapılanmasının bütün tarafları içine alacak şekilde ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesi önem taşıyor. Bu konuda istişarelerimize devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Bakan Davutoğlu, Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini belirterek, Güney Kıbrıs'ta yapılan seçimler sonrasında bir "fırsat penceresi" açıldığını, bunun doğru değerlendirilmesi, psikolojik faktörler ve ekonomik krizlerle gölgelenmemesi halinde, Kıbrıs'ta kalıcı bir barış için harekete geçmenin tam zamanı olduğunu söyledi.
 
Bunun, Kıbrıs Türkler'i ve Rumlar'ı arasında barışı tesis edeceğini, Doğu Akdeniz'de önemli bir problemin çözümüne zemin hazırlayacağını, NATO-AB ilişkileri başta olmak üzere Atlantik ekseninde önemli rahatlama sağlayacağını anlatan Davutoğlu, "ABD'nin bu konuyla yakından ilgilenmesini beklediğimizi Sayın Kerry'e ifade ettim. O da zaten bu konunun bir fırsat penceresi oluşturduğu hususunda benzer kanaate sahip olduğunu söyledi" dedi.
 
Davutoğlu, Kafkasya'daki dengeler, Mali, Somali ve Asya'daki konuları da kısaca ele aldıklarını aktardı.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Türk hükümetinin çabalarına hayranız ve onları tebrik ediyoruz. Çözüm süreci Türkiye'nin ve bölgedeki devletlerin hayatını değiştirebilir." dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Çırağan Sarayı'nda heyetler arası görüşmeye katıldı. Görüşme sonra iki basın toplantısı düzenledi. Toplantıda çözüm sürecine ilişkin gelişmelere değinen Kerry, hükümetin gösterdiği çabayı taktir ettiklerini söyledi. Kerry, "Bir Türk hükümetinin çabasına hayranız ve onları tebrik ediyoruz. Onlar büyük bir çaba sarf ettiler. PKK'nın silahları bırakma kararını olumlu karşılıyoruz. Sayın bakan ve ben terörizmle mücadelede kararlıyız. Barış süreci Türkiye'nin hayatını değiştirebilir. Bölgedeki devletlerin hayatın değiştirebilir." şeklinde konuştu. Türkiye'nin Esed rejimine karşı tavrını ve mağdur Suriyelilere desteğini de taktir ettiklerini kaydeden Kerry, "Türk hükümeti Esed'e karşı tutumunu sürdürdü ve ona gitmesini söyledi. Türkiye cömert davarında ve binlerce kişiye sınırlarını açtı." ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem