Kredilerde yeni dönem: BDDK harekete geçti!

2013 yılında cari açığa önlem ve iç talebi kontrol altına alma amaçlı kredi kartı ve bireysel kredilerde sert fren yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartından sonra tüketici kredilerinde de ayağını frenden çekmeye hazırlanıyor.

Kredilerde yeni dönem: BDDK harekete geçti!
2013 yılında cari açığa önlem ve iç talebi kontrol altına alma amaçlı kredi kartı ve bireysel kredilerde sert fren yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartından sonra tüketici kredilerinde de ayağını frenden çekmeye hazırlanıyor.
 
BDDK’nın tüketici kredileri için ayrılan genel karşılık oranlarında indirime gitmeye hazırlandığı öğrenildi. BDDK’nın bu hamlesi sonrası bir defaya mahsus olmak üzere bankaların kârlılığında 2016 yılı için ciddi bir artış olacağı hesaplanıyor. Edinilen bilgiye göre, ihtiyaç kredilerinde, kredi kartlarında ve kredili mevduat hesaplarında genel karşılık yükümlülüğünü 2013’te yüzde 1’den 4’e çıkaran BDDK, şimdi bu oranı yüzde 1’e indirecek.
 
YÜZDE 1 DÜŞÜŞ, KÂRI YÜZDE 8 ARTIRACAK
 
Peki bu bankalar için ne anlama geliyor? Analistlerin yaptığı hesaplamalara göre, genel karşılık oranlarında yapılacak yüzde 1’lik azalma, bankaların 2016 tahmini kârlarını yüzde 8 artıracak. Bankacılık sektörünün 2016 yılında yaklaşık 28.6 milyar TL kâr etmesinin beklendiği göz önüne alındığında, karşılıklardaki yüzde 1’lik düşüşün sektörün kârını yaklaşık 2.3 milyar artıracağı hesaplanıyor. Yani yüzde 3’lük düşüş yaklaşık 7 milyar liralık kâr artışı anlamına gelecek. Genel karşılıklarda yapılacak yüzde 1 düşüşün bankaların özkaynak kârlılığını yüzde 1, yüzde 3 düşüşün ise özkaynak kârlılığını yüzde 2.8 olumlu etkilemesi bekleniyor. Bankacılar, yeniliğin sadece yeni verilecek kredilerde mi yoksa stok kredilerde mi olacağına BDDK’nın henüz karar vermediğini belirtirken, yeni kredilerde geçerli olsa bile olumlu etkinin yaklaşık 2 yılda bilançolara yansıyacağını öngörüyor.
 
KREDİDE RİSK AĞIRLIĞI 200’DEN 75’E DÜŞÜYOR
 
BDDK’nın mart ayı içinde atacağı bir başka adım ise bankaların verdiği tüketici kredileri ile kredi kartlarında çok yüksek olan risk ağırlıklarının aşağı çekilmesi olacak. BDDK’dan bankalara gönderilen tebliğ taslağına göre; her 100 liralık kredi için bankaların kredi kartında ayırdığı 250 lira ve ihtiyaç kredisinde ayırdığı 200 lira karşılık 75 liraya çekilecek. Konut kredisinde her 100 lira için 50 lira olan risk ağırlığı ise 35 liraya çekilecek. Risk ağırlıklarında yapılacak olan bu değişikliğin ise bankaların sermaye yeterlilik rasyolarında yüzde 1.5’lik bir rahatlamaya yol açacağı belirtiliyor. Son dönemde bazı bankalarını sermaye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken analistler, bu değişikliğin bankaları rahatlatacağını dile getiriyor.
 
BİREYSELDE MUSLUK YİNE AÇILACAK
 
Ekonomik büyümede yaşanan hızlı yavaşlama ve iç talepteki durgunluğun yanı sıra bankacılık sektörü temsilcileri, özellikle bireysel kredilerde olağanüstü bir dönemde alınan önlemlerin gevşetilmesi gerektiğini her platformda dile getiriyordu. BDDK’nın da bu konuda çalışma başlattığı biliniyordu. Uzmanlar, cari açıkta en önemli kalem olan petrol fiyatlarındaki gerileme sonrasında BDDK’nın gevşeme için çalışmaları hızlandırdığını belirtiyor. Hem risk ağırlığı hem de genel karşılıklarda yaşanacak bu indirimler kredi maliyetlerini düşürecek. Böylece bankalar bireysel kredilerde daha iştahlı olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler