Köşkteki Kritik zirveye iptal!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne davet etti. Yaptığı ilk açıklamada Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini söyleyen Selahattin Demirtaş, daha sonra Bismil'deki protesto eyleminde göstericilere a

Köşkteki Kritik zirveye iptal!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne davet etti. Yaptığı ilk açıklamada Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini söyleyen Selahattin Demirtaş, daha sonra Bismil'deki protesto eyleminde göstericilere ateş açıldığı, ölü ve yaralılar olduğu gerekçesiyle Köşk'e çıkmayacağını açıkladı.Görüşme ile ilgili konuşan Demirtaş, ilk açıklamasında "Cumhurbaşkanı bizi davet etti. Böyle bir süreçte bizi davet etmesinden memnunuz. Bugün, dünden daha umutluyum" demişti.

Demirtaş, Diyarbakır ve Bismil'de  yapılan gösterilere polisin sert müdahalede bulunduğunu savunarak, “Bismil'de  bir kişi polis kurşunuyla öldü. Bu koşullarda Ankara'ya gidemeyeceğimizi  bildirdik. Bu koşullarda Ankara'ya gidemeyeceğimizi bildirdik” dedi. Demirtaş'ın "Telefonla Cumhurbaşkanı Gül'e buradaki vahşet hakkında bilgi vereceğim" dediği öne sürüldü.

Bismil'de çıkan olaylarda yaralıların da olduğu belirten Demirtaş, ilçeye  gitmek üzere yola çıktı. Demirtaş, ilçeye hareketinden önce BDP İl Başkanlığı binası  önünde toplanan gruba hitaben yaptığı konuşmada, Bismil'de yaşanan olaylar  nedeniyle bu ilçeye gideceğini belirtti.

Demirtaş, şunları söyledi:

“Aslında bu saatlerde Ankara'ya Cumhurbaşkanı ile görüşmeye gidecektik.  Halkımızın taleplerini, beklentilerini iletecektik. Ama bu gelişme karşısında bu  görüşmeyi de iptal ettik. Şimdi Çankaya yerine Bismil'e gidiyoruz. Sonuna kadar  halkımızın yanında olacağız. Bu yürüyüş, özgürlük yürüyüşüdür. Bu zulme karşı,  haksızlıklara karşı dayatılan inkara, imhaya karşı bir duruştur. Bunun  anlaşılması lazım. Bugüne kadar hiçbir zulme boyun eğmedik. Tarihimiz buna  tanıklık etmedi. Bu defa da bu hükümetin bu politikalarına, bu zulme boyun  eğmeyeceğiz. Elbette ki kazanan demokratik özgürlük yürüyüşü olacaktır.”

GÜL, ŞAHİN İLE GÖRÜŞTÜ

Gül'ün Demirtaş'ı Çankaya Köşkü'ndeki kabulünün, bugün saat 19.00'da yapılması planlanmıştı. Gül, Demirtaş ile görüşmesinden önce TBMM Başkanı Şahin ile biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Cumhurbaşkanı Gül'ün, “YSK'nın bazı bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarını iptal etmesiyle ortaya çıkan sorunun aşılması için herkesi yapıcı olmaya, her türlü hukuki ve siyasi çabayı harcamaya davet ettiğini” belirtti.

NE OLMUŞTU

Yüksek Seçim Kurulu’nun 18 Nisan Pazartesi akşam saatlerinde aldığı karar Türkiye gündemine bomba gibi düşmüştü.

YSK, aralarında BDP’li Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız  milletvekili adayının adaylığını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek  eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

Bu karar siyasi gündemin bir numaralı tartışma konusu oldu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırırken Ak Parti Kılıçdaroğlu’nu popülizm yapmakla suçladı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yargı kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Karar sonrası başta güneydoğu illeri olmak üzere İstanbul ve ülke genelinde büyük protesto gösterileri düzenlendi. Polisle çatışmaların yaşandığı gösterilerde yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu.

YSK daha sonra yaptığı açıklama ise kararın veto değil iptal yönünde olduğu ve adayların eksik belgeleri getirmeleri halinde sorunun çözüme kavuşabileceğini duyurdu. BDP’li bağımsız adaylar bunun üzerine gerekli evrakları temin ederek mahkemeye sundu.

Son olarak bugün de Cumhurbaşkanı Gül BDP’li Selahattin Demirtaş’ı konuyu görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne davet ederek sorunun aşılması için herkesi yapıcı olmaya, her türlü hukuki ve siyasi çabayı harcamaya davet etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler