Koşaner: Karadeniz emsal oluyor

İlker Başbuğ'dan sonra Işık Koşaner de Karadeniz'in önemine değindi.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, BLACKSEAFOR'un töreninde konuştu."Mevcut huzur, barış ve istikrar ortamının bundan sonra da her türlü risk ve tehdide karşın sürdürülmesi, oluş

Koşaner: Karadeniz emsal oluyor

İlker Başbuğ'dan sonra Işık Koşaner de Karadeniz'in önemine değindi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, BLACKSEAFOR'un töreninde konuştu.

"Mevcut huzur, barış ve istikrar ortamının bundan sonra da her türlü risk ve tehdide karşın sürdürülmesi, oluşturulan mekanizmaların tüm kıyıdaşların aktif katılımıyla idamesi ve geliştirilmesi ile mümkün olacaktır"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubunun (BLACKSEAFOR) kuruluşunun 10. yıl dönümü nedeniyle Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuştu.

"KARADENİZ, BUGÜN DÜNYAYA EMSAL TEŞKİL ETMEKTEDİR"
Koşaner, soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte uluslararası sistemde güvenlik ortamı ve paradigmasının köklü bir değişim geçirdiğini, küreselleşmenin yeni umutlarla birlikte yeni risk ve tehditleri de beraberinde getirdiğini etti.

Orgeneral Koşaner, bu süreçte küreselleşen terörizmin, siber saldırıların, korsanlık, yasa dışı silah, insan ve uyuşturucu kaçakçılığının, çevre felaketlerinin, ekonomik krizlerin ve ülkelerdeki iç karışıklıkların uluslararası sistemi derinden etkilediğine vurguladı.

Koşaner, "Güvenlik algısı ve uluslararası konjonktürdeki bu değişimin yansıdığı önemli coğrafyalardan birisi de Karadeniz olmuş ve yeni risk ve belirsizliklere kolektif çözümler bulma ihtiyacının Karadeniz'e kıyıdaş devletleri süratle bir araya getirdiği görülmüştür.

Farklı siyasal, ekonomik ve askeri sistemlere sahip bu kıyıdaş ülkelerin, yarı kapalı bir deniz olan Karadeniz'e özgün kendi çözümlerini geliştirebilmesinde, paylaştıkları ortak Karadeniz kültürünün de çok önemli katkısı olmuştur. Bu köklü işbirliği zemini; ekonomi, güvenlik, çevre ve insani yardım alanlarında müşterek veya ikili seviyede çok sayıda inisiyatifi ortaya çıkararak ilişkileri geliştirmiş ve Karadeniz'in bir barış ve istikrar denizi olma karakterini daha da pekiştirmiştir.

Deniz ortamındaki asimetrik tehditler itibarıyla hiçbir ciddi sorun yaşanmayan ve son derece güvenli bir deniz olmaya devam eden Karadeniz, bugün dünyaya emsal teşkil etmektedir" dedi.



"GÜVENLİK ÜRETEN BİR DENİZ HALİNE DÖNÜŞTÜRMÜŞTÜR"
Işık Koşaner, "Karadeniz'de güvenlik ve istikrarı sürekli kılan mekanizma ve inisiyatifler, Karadeniz'i kendisini çevreleyen bölgeler ve hatta küresel açıdan güvenlik üreten bir deniz haline dönüştürmüştür.

Enerji güvenliğinin her geçen gün daha fazla önem kazandığı günümüz konjonktüründe, Hazar Havzası ve Orta Asya hidrokarbon rezervlerinin aktarımı için bir enerji koridoru olan Karadeniz'de istikrar ve güvenlik üreten mekanizmaların mevcudiyeti, küresel güvenlik açısından da çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Bu onur verici durum, kıyıdaş ülkelerin olası risk ve tehditlere karşı gösterdikleri dayanışma ve iş birliği ruhundan güç alarak kurdukları mekanizmaların ve geliştirdikleri inisiyatiflerin nihai ürünü ve başarısıdır. Mevcut huzur, barış ve istikrar ortamının bundan sonra da her türlü risk ve tehdide karşın sürdürülmesi, oluşturulan mekanizmaların tüm kıyıdaşların aktif katılımıyla idamesi ve geliştirilmesi ile mümkün olacaktır.

Ortak gayretlerle elde edilen bu başarının askeri boyuttaki en önemli unsurlarından birisi de BLACKSEAFOR'dur" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem