Korkak hergün yürekli bir gün ölür

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM seçiminin yapılacağı olağanüstü kurultayda partililere hitap etti. Konuşmasında sıkça 'özgürlük' kelimesini kullanan Kılıçdaroğlu, ''Korkaklar her gün ölür, yürekliler ise bir gün'' dedi.Kılıçdaroğlu konuşmasında ş

Korkak hergün yürekli bir gün ölür

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM seçiminin yapılacağı olağanüstü kurultayda partililere hitap etti. Konuşmasında sıkça 'özgürlük' kelimesini kullanan Kılıçdaroğlu, ''Korkaklar her gün ölür, yürekliler ise bir gün'' dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında şunları söyledi:

Bize güç veren, onur duyduğumuz ama yürekleri buruk olan değerli sanatçılarımız, değerli CHP’liler, televizyonları başında bizi izleyen değerli yurttaşlarım, hepinize selamlarımı saygılarımı sunuyor ve bütün Türkiye’yi kucaklıyorum.

Dün akşam bir düğündeydik. Mevlana’nın düğünündeydik. Mevlana hoş görünün timsali, çağları aşan, inancımıza felsefi boyut katan Mevlana’nın düğünündeydik.

Bugün başka bir düğündeyiz. Yine CHP’nin yönetici kadroları olarak sizin huzurundayız. Halkla beraberiz size inanıyoruz.

Ey oğul tutsaklık bağlarını kopar. Özgür ol, özgür yaşa diyor. Biz özgürlüğümüzü kurtuluş savaşıyla kazandık ve özgürlüğümüzü de ulusal bağımsızlığımızı da kazandık. Ama bugün Türkiye farklı bir dönemden geçiyor. Umut yerine umutsuzluğu görüyoruz. Gelecek kaygısı taşıyan pek çok yurttaşımız var.

Ama buradan bütün yurttaşlarıma söz veriyorum. CHP’nin iktidarında karamsarlığa yer olmayacaktır. Umudumuz halk olacaktır. Halkın desteğiyle herkesi kucaklayacağız. Biz barışın türkülerinin söylendiği bir Türkiye istiyoruz.

 

BU ÇATI, ÖZGÜRLÜK ÇATISI

Bizim görevimiz işi yaşı, rengi, doğduğu yeri, soyu sopu hiç önemli değil. Bütün yurttaşlarımızı kucaklamak, haklarını genişletmek ve onları güvenceye almaktır. Bu görevi yaparken biz CHP’liler olarak yola çıktık. Buradan bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. Eğer çözümün bir parçası olmak istiyorsanız o zaman gelin. Bu çatı özgürlük çatısı olacaktır. Tümünüzü ama tümünüzü biz kucaklamaya kararlıyız.

URFA'DAKİ HOYRATIN, EGE'DEKİ ZEYBEĞİN PARTİSİ

Biz CHP’yiz. Biz umudun partisiyiz. Biz özgürlüğün, demokrasinin, emeğin merkeziyi. Biz çalışanların, yani alın terinin partisiyiz. Urfa’daki hoyratın, Anadolu’daki sazın, Karadeniz’deki kemençenin, Ege’deki zeybeğin partisiyiz. Halkın gücünü alarak yola çıkacağız.

Temiz siyaset mi istiyorsunuz? Ödediğiniz her kuruş verginin hesabının birileri tarafından verilmesini mi istiyorsunuz? Halka hesap vermeyi namus kabul eden iktidara izin verin artık. İktidar aydınlığa yürümeliyiz.

DEMOKRASİ ASKIDA

Demokrasi diyorlar. Demokrasiyi askıya aldılar. Kendi mahkemelerini kurdular. Kendi yargıçlarını atıyorlar. Tutukluluğu infaza dönüştürdüler. Korku yarattılar. Demokrasi istiyorsak korkularımızı yeneceğiz. Çetelerle mücadele ediyoruz diyorla.r hangi çetelerle? Kendi çeteleriyle yola devam ediyorlar.

KEMAL TÜRKLER'İN KANI YERDE

12 Eylül’ün hesabını soracağız diyorlar. Allah aşkına Kemal Türkler’in kanı yerde kalmadı mı? Bir devrimciyi sokağın ortasında vuranlar, bugün elleri kolları açık geziyor.

MECLİS'TE OY SAHTEKARLIĞI YAPTILAR

Milletvekillerini oy makinesi yaptılar. TBMM’de oy sahtekarlığı yaptılar. Özgür medya dediler. Hangi özgür medya? Biz bunları aşmaya kararlıyız.

Yasakları kaldıracağız, özgürlükleri getireceğiz dediler. Dertlerini anlatmak isteyen üniversite öğrencilerine coplarla biber gazıyla gidenler mi bunlar? Düşüncelere pranga vurdular. Düşünenler nerede siz de iyi biliyorsunuz.

CHP GENLERİYLE OYNANMAMIŞ PARTİ

''Yolsuzlukları da kaldıracağız'' dediler. Ama gelin görün ki pek çok firma, Türkiye’de ödedikleri rüşvetler için hesap açtılar. Bu tabloyu değiştireceğiz. İyi tahlil edeceğiz. Türkiye’nin binlerce sorunu varsa, CHP’nin de binlerce çözümü vardır. CHP büyük partidir, köklü partidir, yerli partidir. CHP genleriyle oynanmamış bir partidir.

 

KADINLAR SİYASETTE DAHA ÇOK OLACAK

Gençler ve kadınlar, hayatı sorgulayan kadınlar. Nüfusun yarısı kadın. Ama siyasette kadın var mı yeteri kadar? Gençler. Siyasette gençler var mı? O zaman yeni CHP, yeni anlayışla yola çıkıyoruz. Gençler ve kadınlar siyasette daha fazla yer alacak.

Biz kadın erkek eşitliğine inanan bir siyasi partiyiz. Buradan bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum. Size seçme ve seçilme hakkınızı CHP verdi. Üstelik bu seçme seçilme hakkını verirken, bugün uygarlığın beşiği olan ülkelerde bu hak verilmemişti. CHP’nin ön görüsü budur.

Kadın kardeşlerime sesleniyorum. Sizin yeriniz, ocağınız ve siyasal eviniz CHP’dir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdik ama başka tablodan söz etmek istiyorum. 21. yüzyılda 4 milyon kadınımız okuma yazma bilmiyor. Bunun ayıbı kadınlarda değil. Onlara baskı uygulayan, okula gitmesi için katkı vermeyen siyasilerin ayıbıdır. Bunu da hiçbir kadının unutmaması gerekir.

SANATÇIYA ÖZGÜRLÜK

Aramızda bize destek vermek için gelen sanatçılar var. Onlara dostluğumuzu bağılılığımızı söyledik. Sanatçı bir şey ister. Özgürlük, özgürlük, özgürlük der sanatçı. Özgürlük onun nefes alması demektir. Biz bütün sanatçılara söz veriyoruz. Yazacaksınız, çizeceksiniz, oynayacaksınız. Ne yapacaksanız size özgürlükleri sonuna kadar açacağız. 

YOKSULLUK TARİH OLACAK

Yoksulluk 21. yüzyılın Türkiyesinde bir kader mi? Yoksulluğu yenmek iktidarın aklına gelmiyor mu? Söz veriyorum yoksulluğu yeneceğiz, tarihe gömeceğiz.

Sosyal devleti kurmak CHP’nin boynunun borcudur. İktidar aile sigortası dediğimizde “Peki siz parayı nereden bulacaksınız?” diyor. Sen yolsuzluk yapanlara para buluyorsun, yandaşlarına para buluyorsun. Sıra fakir fukaraya gelince, bu parayı nereden bulacaksınız. Biz o parayı buluruz ve yoksulun hakkını koruruz.

Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik. 8 yıldır iktidardalar. İşsizlik artmadı, azaldı mı? Yüzde 8’le aldılar. Yüzde 21-22’lere çıkardılar. İşsizlik açlıktır. Yoksulluktur. Kavgadır. Sosyal devletin dibine konmuş dinamittir.

 

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN OLMAYACAK

Üniversiteyi bitirmeyen birisi, ‘Yahu üniversiteyi bitirseydim, acaba iş bulabilir miydim’ diyor. Üniversiteyi bitiren bir işsiz ne diyecek? Nasıl oldu, okudum yazdım, üniversiteyi bitirdim ve ben işsizim. Binlerce okulumuzda öğretmen yok. Vekil öğretmenler çocuklarımızı yetiştiriyor. Ama dışarıda atama bekleyen on binlerce öğretmen var. Bütün atanamayan öğretmenlere ve ailelerine sesleniyorum. Halkın iktidarında atanamayan öğretmen kavramı olmayacaktır.

Üreteni cezalandırdılar. Bu tabloyu ters düz etmek her CHP’linin görevi olacaktır. Bakın Başbakan bir formül üretti dedi ki ‘Her iş veren bir işsiz alırsa, Türkiye’de işsizlik sorunu çözülür’ hiçbir işveren başbakanı ciddiye almadı. Niye?

BECEREN İKTİDAR GELECEK

Sen özel sektöre diyorsun ki bir işçiyi işe al. E sen devlet değil misin? Sen al. Kendi beceremiyor, onlara söylüyor. Beceren iktidar gelecek.

İNTİBAK YASASINI ÇIKARACAĞIZ

Büyük bir umutla emeklilerin büyük bir kısmı AKP’ye oy verdi.  Ne yaptı biliyor musunuz? Emeklinin başına çorap ördü.

Önce bir yasa çıkardı. Hani Recep bey diyor ya kişi başı gelir 15 bin dolara çıktı diye, hiç kimsenin geliri 15 bin dolara çıkması mümkün değil.

Emekliye pay almayacak diye yasa çıkardı AKP hükümeti. Bir başka nokta esnaf emeklileri. Esnaf çalıştı, emekli oldu, ayrıldı. Emekli aylığından tekrar çalışırsa yüzde 40 kesilecek dendi. Biz CHP olarak Anayasa Mahkemesi’ne gittik ve bunu iptal ettik. Onu yüzde 15’e düşürdüler. Çalışan bir esnafın aylığından, sosyal güvenlik destek primini niye kesersiniz? Biz sizin aylığınızdan kesilen sosyal güvenlik destek primini kaldıracağız.

Yıllardır beklediğiniz, kim yapar diye düşündüğünüz, intibak yasasını da biz çıkaracağız.

 

MAZOTTA ÖTV'Yİ KALDIRACAĞIZ

Adım adım Türkiye’yi gezdi biz ÖTV’yi kaldıracağız dediler. Köylü vatandaşlarım da inandılar. Mazotta ÖTV’yi kaldırdılar mı? Biz söz veriyoruz. Bizim sözümüz CHP’nin sözüdür. Ben söz veriyorum. Benim sözüm işçi Kemal’in, memur Kemal’in sözüdür. Halkını seven Kemal’in sözüdür. Biz kaldıracağız. Başbakan diyor ki parayı nereden bulacaksınız. Kulağı iyi duysun diye sesleniyorum.

PARAYI BULURUM DERSEM BULURUM

Benim adım Recep Tayyip Erdoğan değil Kemal Kılıçdaroğlu. Parayı bulurum diyorsam ben parayı bulurum.

KAMUDA TAŞERON İŞÇİLİĞİ OLMAYACAK

Yeni bir şey çıkardılar. Taşeron işçilik. Kıdem, tazminat hakkınız olmayacak. Grev hakkınız olmayacak. İzin hakkınız bile olmayacak. Yani köle düzeninde çalışacaksın. Bütün taşeron işçilerine söz veriyoruz. Kamuda taşeron işçiliği tarihe gömeceğiz.  4B,4C ucubesini de kaldıracağız.

BAŞBAKAN'IN ÖNÜNDE TESPİH GİBİ DİZİLMİŞ REKTÖRLER

Başbakan’ın önünde tespih gibi dizilmiş rektör olur mu? Bu ayıbı kaldıracağız. Üniversite sadece adı üniversite değil. Üniversiteyi üniversite yapan özgürlüktür, bilimidir, kendi öğrencileridir. Aman ses çıkarma otur yerine. Sınava gir zaten orda da torpil var. Seni kapı dışarı edeceğim. Bu mu düşünce?

YÖK VE HARÇLAR KALKACAK

Bütün üniversite gençliğine sesleniyorum. YÖK denen ucubeyi kaldıracağız. Biz daha 1402’likleri unutmadık. 12 Eylül’den hesaplaşacaklardı sözde. YÖK’ü niye kaldırmıyorsun? Ama kaldırmazlar. Çünkü daha üniversiteleri dize getirecekler. Oraları da köleleştirecekler. Ama izin vermeyeceğiz.

Harçları da kaldıracağız. Bütçedekilere de baktık. Harçlar kaldırılabilir. Kaldıracağız. Sadece bununla mı yetineceğiz.

 

AYİM KALKACAK

Özel yetkili mahkemeleri kaldıracağız. Neye özel? AKP’ye özel. Hakimi kim? Başbakan Erdoğan. Askeri Yüksek İdare Mahkemelerini de kaldıracağız. Sivil yargı, çağdaş yargı. Bizim yaptığımız Anayasa’da, yargı siyaset değil adalet dağıtacaktır.

TÜRKİYE FAŞİZME GİDİYOR

Türkiye adım adım faşizme doğru giidyor. Bunu engelleyeceğiz.

12 EYLÜL DARBECİLERİNDEN HESAP SORACAĞIZ

12 Eylül darbecilerinden hesap soracağız dediler. Darbecilerin önünde ceketlerinin düğmelerini ilikledi. Bizim partimiz kapatıldı bedel ödedik. Analar 12 Eylül’de ah yaktı. Erdal Eren'in 12 Eylül'de yaşı büyütülüp idam edildi.

"Ankara adı kara

Bu yara başka yara

17 yaşındaydı

Kıyılır mı Erdal'a ?"

BİRİLERİ POSTAL YALADI

Bunlar acılarımızı sömürdüler. Sen ne bedel ödedin? Birileri gitti postal yaladı. Gencecik fidanlar idam edilirken. Metris’te, Diyarbakır’da işkenceler olurken. Sen yeşil kuşak projesini nasıl hayata geçiririm diye çaba harcamıyor muydun? Mamak’taki acıları unuturmuyuz sanıyorsunuz siz? Onlar bu acılarımızı sömürürken, o dönem orada acıları yaşayanlar Hasan Hüseyin Korkmazgil'in dizeleriyle şunu söylüyorlardı.

“Ekilir ekin geliriz.

Ezilir un geliriz

Bir gider bin geliriz diyorlardı.”

Biz bütün baskılara direndik. Acı bedelleri ödedik. O aacı bedellerin, bedel ödemeyenler tarafından sömürülmesi ağrıma gidiyor.

NEREDE BU DARBECİLER?

Kim oluyorsun sen ''12 Eylül faşizmine hesap soracağız'' diyorsun. Milleti kandırdın, hesap soracağım dedin. Nerede bu darbeciler? Biz milyonlarla yürüyeceğiz. Halkı kucaklamak zorundayız. Biz binlerce geleceksek beraber çalışacağız.

TDK VE TTK DEVLET DAİRESİ OLDU

O yedi düvele savaş açtı. Eğer bugün bu ülkenin minarelerinden ezan okunuyorsa, dönüp baksınlar Mustafa Kemal’in yüceliğine. Onun vasiyetini 12 Eylülcüler çiğnedi. TDK’yı ve TTK’yı kapatıp birer devlet dairesi haline dönüştürdüler. Kim düzeltecek bunu? Mustafa Kemal’in partisi düzeltecek bunu. Vasiyete sahip çıkacağız. Hukuka sahip çıkacağız. Onun için diyorum yeni bir anayasa, güçlü bir anayasa, hak ve özgürlükleri koruyan bir anayasa yapacağız.

 

MİLLETVEKİLİNİ VATANDAŞ SEÇECEK

Gelelim başka bir konuya. Siyasi partiler yasası. Allah aşkına bu siyasi partiler yasası, Türkiye’de demokrasinin önünü tıkamıyor mu? Milli irade diyoruz. Hangi iradeden söz ediyor Recep Bey. Sen liste yapıyorsun, vatandaşın önüne koyuyorsun. Ya o verirsin, ya oy kullanmazsın. Sonra da milli irade tecelli etti diyorsun.

Söz CHP’nin sözü. Milletvekilini vatandaş kendisi seçecek.  Halkın iradesi parlamentoya yansıyacak. O irade milli iradedir işte. Her vatandaş gidecek sandıkta oy kullanacak. Kendi milletvekilini seçecek. Sonra yeri geldiğinde hesap soracak. Halkın iradesine inanacağız biz.

YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI KALKACAK

Başbakan’ın kulakları duysun diye söylüyorum. Yüzde 10 seçim barajı ucubesini de kaldıracağız.  Her iki vatandaşımızdan birisi üç yıldır yolsuzluk arttı diyor. Buradan sesleniyorum. Demokrasi mi istiyorsunuz? Temiz siyaset mi istiyorsunuz? Hesap mı sorulsun istiyorsunuz? O zaman CHP’ye gelin.

Bu dokunulmazlıklar 21. yüzyıla yakışmıyor. Konuşuyorsan hay hay ama çal çırp, benim dokunulmazlığım var. Kimse bana dokunmasın. Senin vatandaştan ne farkın var?

GÜNEYDOĞU RAPORUMUZU YENİLİYORUZ

Güneydoğu çözülmeyen bir sorun. Çözülmüyorsa kabahatli siyaset kurumudur. Asker ne istediyse biz zaten verdik demesi işi baştan savmaktır. Bu konuda düşünce üreten parti baştan beri CHP’dir. Raporumuzu 1989’da yazdık. Şimdi yeniliyoruz. Toplumsal uzlaşmayla, kardeşlikle çözeceğiz.

Cumhuriyet değerlerine sahip çıkaracak yapacağız. Lozan var. Lozan tapu senedimizdir. Senedimiz başımızın üstünde duruyor. Unutmasınlar baştan da söyledim. Türkiye’nin bin sorunu varsa, CHP’de bin bir çözümü vardır.

BERİVAN DA BİZİM ROJİN DE

Berivan da bizim, Hakan da bizim. Rojin de bizim, Agop da bizim. Ferhat ile Şirin de bizim. Mem-u Zin de bizim. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşlarıyız. Bizi kimse ayıramaz. Önce insan diyeceğiz.

DİYARBAKIR'A FABRİKA KURACAĞIZ

12 Ağustos 2005. Başbakan Diyarbakır’da miting yapıyor. Konuşuyor. Diyarbakırlı bir genç “Biz fabrika istiyoruz” diyor. Bir daha söylüyor. Duymamazlıktan geliyor. Bir daha söylüyor. Duymamazlıktan geliyor. Koskoca Başbakan sesi kesilir mi?

Dönüp ona şunu söylüyor: Biz buralara fabrika yapmayacağız. Bedavacılığa alışmayın.. Sen gideceksin oraya hapishane sözü vereceksin.

Kimse gitmezse devlet olarak biz gideceğiz, fabrika kuracağız. Bir sözümüz daha var. Orada mayınlı araziler var değil mi? Onlar temizlendikten sonra, cumhuriyetin en büyük toprak reformunu yapacağız. Topraksız köylülere dağıtacağız ve oralar modern tarım işletmeleri olacak.

 

BİZ ÜÇÜNCÜ YOLUZ

Buradan Doğu ve Güneydoğu’daki tüm yurttaşlarıma sesleniyorum. Etnik kimlik herkesin şerefidir. Biz üçüncü yoluz. Etnik kimliğe saygılı, inanca saygılı, sosyal demokrat, halkçı bir partiyiz biz. Bizi kucaklayın. Etnik kimliklerinizi sömürdüler. İnançlarınızı sömürdüler. Biz onları sömürmüyoruz. Biz o dertleri çözeceğiz. Derdini çözmek benim boynumun borcudur.

Bizim amacımız Türkiye’yi içerde çağdaş yapmak, dışarıda sağlam yapmaktır.

KORKAKLAR HER GÜN ÖLÜR, YÜREKLİLER İSE BİR GÜN

Buradan iş adamlarına, sanayiciye, esnafa sesleniyorum. Kapalı kapılar ardında hükümetin sizi nasıl tehdit ettiğini biliyorum. Konuştuğunuz zaman ertesi gün maliyecinin nasıl kapınıza geldiğini biliyorum. Artık korkmayın.

Memurlara sesleniyorum. Siz devletin işini yapacaksınız, siyasi partilerin değil. Çekinmeyin, yürekli olun ve siz de ayağa kalkın.

Çiftçi kardeşime sesleniyorum. Hani Başbakan’ın “Ananı da al git” dediği kardeşlerime sesleniyorum. Sende ayağa kalk. CHP’ye gel. Yürekli ol.

Mehmet Haberal’a rapor verdi diye 4 üniversite hocasını özel yetkili mahkemelere götürdüler. Onlara buradan sesleniyorum. Başınızı kaldırın. Özgürsünüz siz. Vicdanınız özgür sizin. Sizin arkanızda insanları seven milyonlar var. Üniversite hocaları siz de ayağa kalkın. Özgürlüğü isteyin.

Yargıçlar. Yürütme organının eline verilen yargıçlar. Adalet değil de siyaset dağıtması istenen yargıçlar. Barolar avukatlar. Sizler de buna itiraz edin.

Ve medya. Kendisine oto sansür uygulayan medya. Patronlarına ağır cezalar kesilen medya. Halkın iktidarında özgür olacaksınız. Biz dahil herkesi özgürce eleştirebileceksiniz. Sizde kalkın ayağa. Türkiye’de haber nasıl yazılırmış onu gösterin.

Bir şeyi unutmayın. Korkaklar her gün ölür. Yürekliler ise bir gün.

HEPİNİZ AYAKTA MISINIZ?

CHP’nin onurlu delegeleri, sevgili yurttaşlarım. Ben buradayım ayaktayım. İktidar ve sonrasında da ayakta kalacağım. CHP’nin sevgili delegeleri, sizler de ayakta mısınız? Sevgili CHP’liler sizler de ayakta mısınız? Sevgili yurttaşlarım sizler de ayakta mısınız? O zaman bir şey söyleyeceğiz. Yeter artık diyeceğiz. Ezilmeye sömürülmeye korku imparatorluğuna yeter. Hazır mısınız? Hepinize en içten saygılarımı sunuyorum. Ben de hazırım.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler