'Konuşursa cinayetler aydınlanır'

 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınıp "ağır sağlık sorunları" nenediyle serbest bırakılan dönemin Jandarma Genel Komutanı ve eski MİT Başkanı Teoman Koman'ın ifadelerinin faili meçhul gazeteci cinayetlerini, JİTEM'i, Susurluk'u, 28 Şubat'ı ve

'Konuşursa cinayetler aydınlanır'

 

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınıp "ağır sağlık sorunları" nenediyle serbest bırakılan dönemin Jandarma Genel Komutanı ve eski MİT Başkanı Teoman Koman'ın ifadelerinin faili meçhul gazeteci cinayetlerini, JİTEM'i, Susurluk'u, 28 Şubat'ı ve batık bankaların sırrını ortaya çıkaracağı belirtildi.

Eski TBMM Susurluk Araştırma Komisyona Başkanı Mehmet Elkatmış ile Komisyon üyesi Fikri Sağlar, "karanlık bir dönemin onun iki dudağı arasından çıkacak sözlerle aydınlanabileceğini" ifade etti. 28 Şubat'ın ardından İnterbank Yönetim Kurulu üyeliğine atanan ve bankanın batmasında sorumluluğu olan Koman'ın 28 Şubat'ta sorgulanmasını değerlendiren eski Susurluk Komisyonu Başkanı Elkatmış, şöyle konuştu:

Nereden bakarsanız bakın önemli

"Teoman Koman, her dönemde önemli biri. Kendisi uzun süre MİT Müsteşarlığı yaptı. Olayların yoğun olduğu bir dönemdi, suikastlar vardı. İkinci olarak da faili meçhulün en yoğun olduğu dönemde Jandarma Genel Komutanlığı yaptı. JİTEM onun döneminde kuruldu diyebiliriz. Kendisinin 28 Şubat'ta da rolü var. Aynı zamanda Koman, bir bankanın da yönetimindeydi. O banka da battı. Nereden bakarsanız bakın, önemli bir isim. Koman, aynı zamanda MGK üyesi de olduğu ve uzun süre bulunduğu için pek çok konuya da hakim. Eğer Teoman Koman konuşursa, onun sorgusundan; MİT Müsteşarlığı dönemindeki öldürülen gazeteciler çıkar, Jandarma Genel Komutanlığı dönemindeki faili meçhul cinayetler çıkar, 28 Şubat post modern darbesi çıkar, bir de o darbe boşa yapılmadı ya, onun ekonomik yönü çıkar. Banka yönetim kurulu üyeliği ve batan bankalar çıkar."

'Dikkat birinize suikast yapılabilir'

Koman'ın MİT Müsteşarlığı'ndan ayrıldıktan sonra yaşanan olaylar dizisinin 28 Şubat'ı hazırladığını söyleyen Fikri Sağlar ise, Koman'ın ifadelerinin gazeteci cinayetlerini aydınlatacağı iddiasında bulundu. Sağlar "Koman'ın en önemli özelliği, MİT Müsteşarlığı'dır. Bahriye Öçok, Çetin Emeç'ten Uğur Mumcu'ya varıncaya kadar onun döneminde işlenen suikastlardır. O sürecin içinde Teoman Koman'ın çok önemli sözü var. Gazetecilerle bir toplantısında 'Aranızdan birine suikast düzenlenebilir' der. Kamuoyu konuşmanın geri kalan kısmını Güldal Mumcu'dan geçenlerde öğrendi. O gün demiş ki Koman, 'Ama biz korursak, ona bir şey olmaz.' Uğur Mumcu bu sözlerden sonra öldürüldü. Kendisi bir şey biliyordu ki söyledi. ya da hissetti ki o zaman ermiş demektir. Türkiye'deki önemli bir dönem Koman'ın dudakları arasında. 1993 yılında yaşananlar, Cumhurbaşkanı'nın ölümü, suikastler, diğer ölümler, 33 Er olayı 28 Şubat'a giden yolu açtı. Eğer 1 Mayıs 1977 olayları 12 Eylül'ün yolu ise 1993'te 28 Şubat'ın yoludur" dedi.

Koman emekli olduktan sonra İnterbank Yönetim Kurulu'na girmiş ve bankanın batışıyla ilgili davada yargılanıpı, yurt dışına çıkış yasağı konmuştu.

Koman 'ağır hasta' diye serbest

POSTMODERN darbe soruşturmasında 3'ü orgeneral olmak üzere 6 emekli general daha Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlamasıyla tutuklandı. Mahkeme, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal, Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, Harekat Başkanı Çetin Doğan ile Korgeneraller Vural Avar ve M.Yavuz Yalçın'ı tutuklarken, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman'ı "ağır hasta" olması nedeniyle serbest bıraktı.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Balyoz davası tutuklu sanığı MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ile emekli Korgeneral Kamuran Orhon ve 4.dalga kapsamında ifadeye gelen Albay Hakan Cemal Pelit'i serbest bırakıldı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 58'e yükseldi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral M. Yavuz Yalçın böylece hem Balyoz Darbe Planı hem de 28 Şubat soruşturmalarında 'darbe' tutuklusu hale geldi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler