'Kolilerde radar için yedek parça vardı'

 Rus Kommersant gazetesi Ankara'ya indirilen ve Türk yetkililerin net olarak içeriğini söylemediği Suriye yolcu uçağında Şam rejimine ait hava savunma sistemleri için elektronik yedek parça bulunduğunu iddia etti.Gazeteye konuşan Rus silah ihracatı sanayi

'Kolilerde radar için yedek parça vardı'

 

Rus Kommersant gazetesi Ankara'ya indirilen ve Türk yetkililerin net olarak içeriğini söylemediği Suriye yolcu uçağında Şam rejimine ait hava savunma sistemleri için elektronik yedek parça bulunduğunu iddia etti.

Gazeteye konuşan Rus silah ihracatı sanayisinden kaynaklar, Esenboğa Havalimanı’na indirilen uçakta ele geçirilen 12 kolinin içinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iddia ettiği gibi askeri mühimmat bulunmadığını öne sürdü.

Gazetenin haberinde, kolilerin içinde Suriye hava savunma sistemleri radarları için elektronik yedek parça ve bu donanımın nasıl kullanılacağına ait dokümanların bulunduğu belirtildi.

 “İZİN GEREKTİRMİYORDU”

Haberde, Türk tarafının Suriye yolcu uçağında bulduğu bu malzemelerin askeri radarlardan ayrı ele alındığında tanım itibarıyla askeri malzeme sayılamayacağı tespiti yapılarak, "Yolculara hiçbir tehdit oluşturmayan bu yedek parçalar kesici, yanıcı veya patlayıcı madde içermediği için özel izin veya bildiri de gerektirmiyordu. Uçakta ele geçirilen yedek parçalar kapalı bir radyoyu yanınızda taşımak gibi bir şey" denildi.

Gazete, bu olayın Türkiye ile Rusya arasında ilişkileri ciddi biçimde etkileyebileceği yorumunda da bulundu.                    

Şam'ın çok sert açıklamasına Ankara'dan notayla yanıt  Türk ve Rus yetkililer birbirine düştü      'Hava sahamızı Türk uçaklarına açık tutmayı umuyoruz'

İSTİHBARAT İÇTEN GELMİŞ

Kommersant gazetesinde yayımlanan haberde Türkiye'nin Suriye uçağının kargosu hakkında istihbaratı nereden aldığı konusuna da değinildi. Türkiye'ye bilginin herhangi bir yabancı ülke ajanlarının dış gözlemi sonucu değil, Rusya'da askeri üretim yapan fabrikaların içinden sızdırıldığı ipuçları verildi. Buna kanıt olarak Suriye yolcu uçağı olayının ardından Rusya İç İstihbarat Servisi FSB'nin Rusya'daki tüm askeri üretim yapan fabrikalarda çalışan personeli zanlı olarak görmesi gösterildi.               

RUS RESMİ GAZETESİ: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Rus hükümeti resmi yayın organı "Rossiyskaya gazeta" gazetesi ise Türkiye hava sahasında meydana gelen olayın Ankara'dan farklı olarak uluslararası hukuka aykırı bir davranış olduğu üzerinde durdu. Suriye uçağının 1944 Chicago konvansiyonuna ters düştüğü vurgulanarak, "Uluslararası havacılık hukuku sivil uçakların transit uçuş sırasında inmeye mecbur edilmesini öngörmüyor. Bu tür uçuşlar zaten daha başlamadan hangi ülke üzeriden transit geçiş yapılacak ise önceden kararlaştırılıyor. Sivil yolcu uçağına bir kere transit geçiş izni vermiş olan ülke daha sonra görüş değiştirerek uçağa müdahale edemez. Uçakta bulunan Rus vatandaşı yolcular Türkiye'ye bu olayda mağdur edildikleri için tazminat davaları açabilir" denildi.

Başbakan Erdoğan NE DEMİŞTİ?

Başbakan Erdoğan dün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Rusya'dan bizim MKE'nin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen, bunlar araç, gereç, mühimmattır... Yolcu uçaklarıyla her halükarda, asla bu tür savunma sanayine ait veyahut da silah, mühimmat, araç, gereç hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir... Şu anda bunların ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir. Daha sonra gerekli olan açıklama, gerekli olduğu takdirde açıklanacaktır" diye konuşmuştu.

RUS DIŞİŞLERİ: SORULARIMIZA HALEN CEVAP GELMEDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Ankara’ya indirilen Suriye yolcu uçağıyla ilgili Türk tarafına yönelttikleri sorulara hâlâ cevap verilmediğini açıkladı.

Interfax ajansına kısa bir açıklama yapan bir Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Biz hâlâ olayla ilgili Ankara’dan yönelttiğimiz sorulara cevap verilmesini bekliyoruz. Suriye uçağında nasıl bir yüke el koyulduğu, böyle bir hava operasyonunun neden yapıldığı ve tüm detayları hakkında hiçbir açıklama gelmedi” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem