Kışlalar şehir dışına taşınıyor

Askeri birliklerden boşalacak alanlarda kentsel dönüşüm projeleri uygulanacak. Yapılacak konut, işyeri gibi gayrimenkullerin satışından elde edilecek gelir özel hesapta toplanarak askeri ihtiyaçlarda kullanılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrak

Kışlalar şehir dışına taşınıyor

Askeri birliklerden boşalacak alanlarda kentsel dönüşüm projeleri uygulanacak. Yapılacak konut, işyeri gibi gayrimenkullerin satışından elde edilecek gelir özel hesapta toplanarak askeri ihtiyaçlarda kullanılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Meclis gündemindeki kentsel dönüşüm yasa tasarısında askeri araziler için “uygun görüş” şartı bulunduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın uygun göreceği bölgeler için kentsel dönüşümün söz konusu olacağını anlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Uygun görüş şartıyla askeri bölgeleri de kentsel dönüşüm projeleri için rezerv alan olarak kullanmak istiyoruz. Buralar hem kaynak yaratmak için hem de afet riski altında olduğundan yıkılacak konutların yerine yenilerinin yapılması için kullanılacak. Yeni kentsel tasarım projeleri yapmak suretiyle kente kimlik kazandırmak, oradan kaynak temin etmek için kullanacağız. Bu alanlar zaten şu anda kullanılmayan alanlar. Askeriye kullanmak istemiyor. Daha önce şehir dışındaydı buralar, şimdi şehir içerisinde kalmış. Askeriye, ‘Bana şehir dışında yer yap’ diyor.”

GELİRİ GENELKURMAY’A

Bakan Bayraktar, askeri alanların 1960 yılında çıkarılan 189 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirileceğini vurguladı. Söz konusu yasa uyarınca askeriyeye tahsis edilen alanlarda Genelkurmay’ın izni olmadan tahsisin kaldırılamayacağını belirten Bayraktar, yine aynı yasaya göre bu arazilerin satışından elde edilecek gelirin Genelkurmay adına açılacak özel hesaba aktarılacağını açıkladı. Bayraktar, devralınan arazilerin karşılığında askeri birlikler için şehir dışında yeni kışlalar ve diğer yapıların inşa edileceğini söyledi.

Talebin askeriyeden geldiğini vurgulayan Bayraktar, kentsel dönüşüme tabi tutulması planlanan askeri kışlaların hangi kentlerde olduğuna ilişkin soru üzerine de “Ankara’da, İstanbul’da çeşitli şehirlerde var. Askeriye ile konuştuk bunları, konuşarak götürüyoruz” dedi. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri de tasarının hazırlanması sırasında birlikte çalıştıklarını belirtti. MSB yetkilileri, örneğin Ankara’da Mamak ve Etimesgut’taki askeri birliklerin zamanında şehir dışında iken artık kent merkezinde kaldığını, birçok büyük kentte de benzer birlikler bulunduğunu ifade etti. Yetkililer, hangi askeri alanların şehir dışına çıkarılacağının daha sonra somutlaşacağını dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem