Kışlada intihara özel ekip

Kamuoyundaki “kışlada intihar” tartışmaları ve son 10 yılda intihar eden asker sayısının şehit sayısından fazla olması Genelkurmay Başkanlığı’nı harekete geçirdi. Genelkurmay, kışlada meydana gelen intihar vakalarını araştırmak amacıyla 3 ayrı bölgede 3 a

Kışlada intihara özel ekip

Kamuoyundaki “kışlada intihar” tartışmaları ve son 10 yılda intihar eden asker sayısının şehit sayısından fazla olması Genelkurmay Başkanlığı’nı harekete geçirdi. Genelkurmay, kışlada meydana gelen intihar vakalarını araştırmak amacıyla 3 ayrı bölgede 3 ayrı tim kurdu.İntihar vakalarının nedenleri açıklandı.

Genelkurmay raporunda, TSK’daki intihar vakalarının en büyük nedeni olarak “uyuşturucu bağımlılığı” gösterildi. Kamuoyunda intiharların en büyük nedeni olarak gösterilen “kötü muamele” ise en son intihar nedeni olarak yer aldı.
 
ÜZÜCÜ MUKAYESE
 
Genelkurmay kaynakları, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün “İntihar eden personel sayısı, şehit olandan fazla. Bu tablo kabul edilemez” açıklamasının “Son derece üzücü” olduğunu belirtti. Son üç yıldaki şehit sayısının 323, intihar eden personel sayısının ise 230 olduğu kaydedildi.
 
EN FAZLA İNTİHAR KARADA
 
Yapılan bilgilendirmede son üç yılda kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 8 subay, 10 astsubay, 5 uzman çavuş, 207 erbaş ve erin intihar ettiği belirtildi. 2002 yılında intihar vakası yüzbinde 32 iken alınan tedbirlerle 2011 yılında bu sayı, yüzbinde 15’e düştü. İntihar olaylarının en fazla Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklerde meydana geldiği de vurgulandı.
 
EN BÜYÜK NEDEN UYUŞTURUCU
 
TSK’da sivil yaşantısından kışlaya getirdiği sorunlar nedeniyle uyum güçlükleri yaşayan personelin de bulunduğu belirtildi. İntihar vakalarının en büyük nedenleri sırasıyla, “Uyuşturucu bağımlılığı, Ailevi sorunlar (Sevgisizlik, bölünmüş aile yapısı, gönül ilişkisi vb.), Aşırı borçlanma, Yüz kızartıcı olaylar (Ahlak dışı davranışlar), Uyumsuzluk ve Kötü muamele” olarak belirlendi.
 
BAŞVURANLARIN YARISI HASTANEYE GÖNDERİLDİ
 
TSK bünyesindeki Rehberlik ve Danışma Merkezlerinin (RDM) psikiyatrik inceleme amacıyla personeli görüşme sürecine aldığı belirtildi. Bu kapsamda 2012 yılının ilk 9 ayında 139 bin 380 personelle görüşüldüğü, bunların 52 bin 888’inin psikiyatrik tedavi amacıyla hastaneye sevk edildiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem