Kırtasiye malzemelerindeki tehlike!

Kırtasiye, okul önlüğü, çocuk ayakkabısı denetiminde 37 markaya ait bin 310 ürün güvensiz çıktı. Daha çok boya kalemi, beslenme ve okul çantaları ile çocuk ayakkabılarında yasaklı kimyasal madde ‘fitalat’ tespit edildi.Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazı

Kırtasiye malzemelerindeki  tehlike!

Kırtasiye, okul önlüğü, çocuk ayakkabısı denetiminde 37 markaya ait bin 310 ürün güvensiz çıktı. Daha çok boya kalemi, beslenme ve okul çantaları ile çocuk ayakkabılarında yasaklı kimyasal madde ‘fitalat’ tespit edildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında bu yıl kırtasiye, okul önlüğü ve ayakkabı, mobilya, çocuk bakım ürünlerine yönelik denetim yaptıklarını söyledi. Bakanlığın Eğitim Dairesi Başkanlığı’nda denetim sonuçlarını açıklayan Bakan Yazıcı, okul çağındaki çocukların kullandığı toplam 26 bin ürünün denetlendiğini, 102 farklı marka ve modelden numune alındığını, analiz sonuçlarına göre 37 markanın güvensiz bulunduğunu bildirdi.

TOPLATILACAKLAR

Bu numunelerin bin 310 ürüne tekabül ettiğini açıkladı. Güvensiz ürünlerin toplatılacağı öğrenildi. Hayati Yazıcı, “2011’de kırtasiye ürünlerinde yüzde 53 olan güvensizlik oranı, 2012’de yüzde 24’e düştü. Tüm ürünlerdeki güvensizlik ise 2011 yılında yüzde 38,6 iken; 2012’de yüzde 8,7’ye geriledi. Bu yıl ağustos ve eylül ayında 10 şehirde denetim yaptık” diye konuştu.

YÜZDE 29’U İTHAL

Bakan Hayati Yazıcı 6 bin kırtasiye ürününden bin 59’unda, 700 ayakkabının 233’ünde, 19 bin 300 kıyafetin 18’inde güvensizlik tespit edildiğini bildirdi. Yazıcı, güvensiz ürünlerin ağırlıklı olarak kullanımı kısıtlanmış kimyasallardan ‘fitalat’ maddesi içerdiğini vurguladı. Güvensiz 1310 ürünün yüzde 29’unun ithal olduğunu belirten Yazıcı, kırtasiye ve ayakkabı denetimlerinde merdiven altı tabir edilen yerlere ağırlık verdiklerini, bu nedenle yerli ürünlerdeki güvensizlik oranının yüksek çıktığının altını çizdi.

Yerli Tekstil Güvenli Çıktı

Yerli tekstil ürünlerinin tamamına yakınının güvenli bulunduğunu ifade eden Yazıcı, tüm ürün gruplarındaki güvensizlik oranının yüzde 5 olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, 37 üreticiye yaklaşık 542 bin lira idari para cezası uygulanacağını kaydetti. Uygunsuz bulunan ürünlerin daha çok boya kalemleri, beslenme çantaları, okul çantaları ve çocuk ayakkabıları olduğunu açıkladı. Yazıcı, uygunsuz ithal ürünlerin çoğunluğunun Uzak Doğu menşeli olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler