Kılıçdaroğlu" Hitlerin Almanyasında bile bu yok

 'Türkiye 105 yıl geriye gitti'CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni bir medya süreci ile karşı karşıyayız. İktidarın ve polisin beraber denetlediği, ağırlıklı olarak medya patronlarının siyasi otoritenin emrine girdiği, siyasi otoritenin kabul etti

Kılıçdaroğlu" Hitlerin Almanyasında bile bu yok

 

'Türkiye 105 yıl geriye gitti'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni bir medya süreci ile karşı karşıyayız. İktidarın ve polisin beraber denetlediği, ağırlıklı olarak medya patronlarının siyasi otoritenin emrine girdiği, siyasi otoritenin kabul ettiği haberleri yayınlayan, kabul etmediği haberlere sansür veya otosansür uygulanan bir süreci yaşıyoruz. 105 yıl geriye gittik" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisi tarafından hazırlanan Tutuklu Gazeteciler Raporu'nu duyurmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Raporu hazırlayan CHP Milletvekilleri Nurettin Demir, Veli Ağbaba ve Özgür Özel ile basının karşısına çıkan Kılıçdaroğlu, yarın kutlanacak Gazeteciler Günü öncesinde hüzün, gözyaşı, acı olduğunu savunarak, hükümetin basına karşı tutumunu eleştirdi.

GAZETECİLER GÜNÜ İLK SANSÜRSÜZ GAZETENİN YAYINLANDIĞI GÜN

Ardından yarın Gazeteciler Günü olduğunu hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Yarın 24 Temmuz, sizin gününüz. Gazetecilerin bir anlamda bayramı. Gazeteciğin en fazla sorgulanması gereken bir süreçte yaşıyoruz. 1946 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurulduğunda 'acaba hangi günü gazeteciler günü ilan edelim' diye tartışmışlar. Falih Rıfkı Atay, 24 Temmuz'u demiş 'gazeteciler günü kabul edelim.' Çünkü 24 Temmuz 1908, ilk kez sansür memurunun denetiminden geçmeden gazetelerin yayınlandığı gündür Türkiye'de. O nedenle bugünü gazeteciler gazeteciler günü olarak kutlamaya karar verdiler." bilgisini verdi.

 GAZETECİLİK BİR KAMU GÖREVİDİR

Kılıçdaroğlu, "Yarın bunu kutlayacağız; ama hapiste gazetecilerimiz var. Gazetecilik mesleği bir kamu görevidir. Gazeteci kamu görevini yerine getirir. Halkın gözü kulağı ve sesidir. Halkın sorunlarını dile getirir. Gazeteciliğin kendine özgü evrensel kuralları vardır. O kurallar içinde görevini yerine getirir. Ve gazeteci politikacıları uyaran, kalemiyle, ekranıyla uyaran demokrasinin vazgeçilmez kişisidir gazeteci. Gazetecinin özgür çalıştığı bir ortamda siz demokrasiden söz edebilirsiniz. Benim beğenmediğim haberi verdi diye gazeteciyi hapse atmak, onu terörist diye yaftalamak, sorgulamak, tutuklamak, gözaltına almak çağdaş demokrasilerde kabul edilen bir uygulama değildir." şeklinde konuştu.

"YENİ BİR MEDYA SÜRECİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Başbakan Erdoğan'ın ülkeyi yarı açık cezaevine döndürdüğünü iddia eden Kılıçdaroğlu, "Gazeteciler açısından da Türkiye'yi yaşanamaz bir ülke haline getirdi. Dün Türkiye Gazeteciler Sendikasının bir çalışması açıklandı, yayınlandı. 27 Mayıs 2013'ten bu yana 59 basın emekçisi ya işinden oldu veya zorunlu izne ayrıldı Gezi Parkı olayları dolayısıyla. Neden? Neden işine son veriyorsunuz gazetecilerin, neden zorunlu izne ayırıyorsunuz. Patronların beğenmediği haberleri yazdılar diye. Yeni bir medya süreci ile karşı karşıyayız. İktidarın ve polisin beraber denetlediği, ağırlıklı olarak medya patronlarının siyasi otoritenin emrine girdiği, siyasi otoritenin kabul ettiği haberleri yayınlayan, kabul etmediği haberlere sansür veya otosansür uygulanan bir süreci yaşıyoruz.

 105 yıl geriye gittik. 24 Temmuz 1908'te ilke kez bu ülkede sansür memuru görmeden gazeteler özgürce yayınlandı, 24 Temmuz 2013 otosansür ya da sansür uygulanıyor Türkiye'de gazetecilik mesleğinde. İleriye doğru giden değil geriye doğru giden bir süreci yaşıyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Tutuklu gazeteci olmaz, hapiste gazeteci olmaz, yazı yazdı diye gazeteci işinden olmaz." dedi.

"MEDYASI ÖZGÜR OLMAYAN TOPLUMUN TALEPLERİNE FREN KOYAMAZSINIZ"

 Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer siz Türkiye'yi dünyada saygınlığı olan bir konuma getirmek istiyorsanız ilk yapacağınız iş medyayı özgür bırakmaktır. Medyası özgür olmayan bir toplumun demokrasi taleplerine fren koyamazsınız, Gezi Parkı eylemlerine fren koyamazsınız, oradaki gençlerin medyayı sansürüne engel olamazsınız. Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Kamudan ihale alayım diye önce gazeteye sahip oluyorsunuz, televizyonunuz oluyor, iktidar yandaşlığı yapıyorsunuz ve kamudan ihale alıyorsunuz. Sonra öyle bir noktaya geliyor ki bir ihale alıyorsunuz yanına bonus olarak da bir gazete ve televizyon veriliyor size. Bana uygun yayınlar yapın diye, benim istediğim yayınları yapın diye. Halk gerçekleri görmesin diye. Böyle bir anlayış olmaz."

"ZİMBABVE VE KAMBOÇYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE BİZDEN DAHA İYİ"

 Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 179 ülke arasında basın özgürlüğü endeksi yayınladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "2005'te Türkiye 98'inci sırada. 2012'de 179 ülke arasında 148'inci sıraya gerilemiş durumda. 2013'te 154'üncü sıradayız 179 ülke arasında en kötü 154'üncü sıradayız. Zimbabve, Kamboçya bizden çok daha iyi. Sormamız gereken soru şu: Sınır Tanımayan Gazetecilere kızmanın hiç bir anlamı yok. Neden biz 154'üncü sıradayız, sormamız gereken soru bu. Eğer bir ülkenin başbakanı başka bir ülkeye gittiğinde, yani Sayın Erdoğan Almanya'ya gittiğinde Sayın Merkel tutuklu gazetecilerden medyanın önünde şikayet ediyorsa ve sayın Erdoğan da 'onlar terör suçundan içerdeler gazetecilik suçundan dolayı bir elin beş parmağı kadar gazeteci içeride' derse orada inandırıcı olmaz. Zaten yazı yazan adamı siz terörist diye tutuklamıyor musunuz? Üç değerli arkadaşım Türkiye'deki hapishane gerçeğini sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya açıkladılar. Bir hapishane raporu yayınladılar. Bütün hasta mahkumlarla tek tek görüşüldü. Sonra bu arkadaşlarım hapisteki gazetecilerle tek tek görüştürler, sizlere dağıttığımız raporu kaleme aldılar. Rapor çok güzel, Türkçe ve İngilizce yayınlandı. Dünya gerçeği CHP'nin kaleminden öğrenecek. Bu ülkeye demokrasi gelinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." diye ekledi.

"MEDYA PATRONLARINA ELEŞTİRİ"

Gazeteci arkadaşlarının bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını istediklerini dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümet yanaşmacılığı yapan medya patronlarına da açıkça söylüyorum; gazetecileri, gazetenin mutfağını özgür bırakın. Onlara sansür uyguladığınızda müdahale ettiğinizde onların işine son verdiğinizde gün gelir bunun hesabını sorarız. Medya patronluğunu üslenmek farklı bir şeydir, ateşi tutmak gibidir medya patronu olmak. Ya halktan yana olacaksın ya iktidardan yana. Halktan yana oluyorsan sorun yok, iktidardan yana oluyorsan gazeteciliği bırak. Bırak o alanda özgür gazeteciler faaliyet göstersin. Hapiste bu kadar gazeteci varken bu gazeteci patronlarından ses çıkıyor mu?" diye sordu.

 Kılıçdaroğlu, patronları "Beğenmediği gazeteciyi gönderiyor vezneye, al parayı çık kapıdan diye. Bu doğru değil." diye eleştirdi. Gazetecilerin pek çok sorunları olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Gazeteciler günündeyiz, yarın onu kutlayacağız, ama neyi kutluyoruz? Hüzün var acı var gözyaşı var. Hayatı özgürce teneffüs edemeyen bir gazeteci nasıl yazı yazacak? Tek sığındıkları alan şu anda özgür medya dediğimiz dijital dünya. Üç milletvekili arkadaşımız çok sayıda gazeteci ile görüştü, raporlarını yazdılar”dedi

HİTLER'İN ALMANYA'SINDA OLMAYAN SÜRECİ NASIL BAŞLATABİLİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, tencere tava çalanlara karşı vatandaşlara mahkemeyi işaret etmesini eleştiren CHP Genel Başkanı, "Öyle bir noktaya geldik ki Sayın Başbakan komşusunu komşusuna ihbar ettirir noktaya getirdi. Nasıl bir anlayıştır bu? Gerçekten üzülerek ve biraz da dehşet içinde izliyoruz. Bizim bir geleneğimiz vardı. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Farklı dünya görüşlerinde olsak bile komşulara her zaman saygı göstermişizdir. Hitler'in Almanyasında bile olmayan bir süreci nasıl başlatabiliyor, üstelik Ramazan ayında? Sayın başbakan arzu ediyor diye

neden komşumuzu ihbar edelim Üstelik en demokratik hakkını kullanan bir komşuya kalkacağız diyeceğiz 'niye bunu yaptın ben seni ihbar ediyorum' Bu doğru değil. Devlet adamı kimliği ile bağdaşmaz böyle bir uygulama böyle bir söylem.

 Devlet adamlığı toplumu bizden ve onlardan diye ayırmaz.  Elinde silah, belinde el bombası miting yapacaksın, sesini çıkarmayacaksın. Ama komşu tencere tava çaldı diye her türlü hakkı, polis devleti mantığı içinde, yerine getirmeye çalışacaksın. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler