Kılıçdaroğlu, Gül’ün davetini değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ile Köşk’teki görüşmesine ilişkin, “Bunun çok daha önce olması gerekirdi. Ama sayın Cumhurbaşkanı şimdi takdir buyurmuşlar. Gidip görüşeceğiz, kendi düşüncelerimizi aktaracağız” dedi.CHP Genel Başkanı Kı

Kılıçdaroğlu, Gül’ün davetini değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ile Köşk’teki görüşmesine ilişkin, “Bunun çok daha önce olması gerekirdi. Ama sayın Cumhurbaşkanı şimdi takdir buyurmuşlar. Gidip görüşeceğiz, kendi düşüncelerimizi aktaracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, hukukçularla biraraya geldiği kahvaltı çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Köşk’te gerçekleşecek olan görüşmeye ilişkin değerlendirme istemesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de ciddi bir devlet krizinin yaşandığını hepimiz biliyoruz. Bizzat TBMM’nin sayın Başkanı, “Anayasanın 138. Maddesi çökmüştür”dedi. Yani anayasası çöken, yani üç erkten birisi olan yargı bağımsızlığı, yargıç güvenliği ilkesi çöken hukukun üstünlüğü ilkesi çöken bir devlette kriz var demektir. Bunun çok daha önce olması gerekirdi. Bu görüşmelerin ama sayın Cumhurbaşkanı şimdi takdir buyurmuşlar. Gidip görüşeceğiz, kendi düşüncelerimizi aktaracağız” diye konuştu.

“İÇERİDE ÇOK GÜZEL BİR TOPLANTI OLDU”

Hukukçularla gerçekleşen toplantının nasıl geçtiğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“İçeride çok güzel bir toplantı oldu. Siyasetçi olarak biz bazı şeyleri eleştiriyoruz ama biz istedik ki siyasetçilerin ötesinde yıllar yılı bu ülkede hakim yetiştirmiş, savcı yetiştirmiş, hukukçu yetiştirmiş, bilim insanları da olsunlar. Onlar Türkiye’de yaşanan krizin boyutlarını ve olası tehlikelerini anlatsınlar. Bunlar yapıldı. Düşüncelerini aktardılar. Yine yargı dünyasında üç değerli başkan davet edilmişti, onlarda geldiler. Kendi düşüncelerini aktardılar. Demokrasinin hepimizin ortak paydası olduğunu ve bunu geliştirmemiz gerektiği konusunda bir görüş birliğimiz oldu. Bu yapılan toplantı, bize göre çok önemliydi. Gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve hukukçular biraraya geldiler. Onlar değişik sorular sordular, yanıtlarını aldılar. Özellikle sayın Tez için yaptığı bazı saptamalar çok çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı açısından, Meclis Başkanı açısından, hukukun üstünlüğü açısından ve dünyada bazı anayasa mahkemesi başkanlarının uygulamaları, anayasa mahkemelerinin verdikleri kararlar açısından önemli saptamalar yaptılar. Bizler de bunu öğrenmiş olduk.”

“ ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDECEKTİR BU TABİ”

Bir gazetecinin, “Yasa aynı haliyle çıkacak olursa Anayasa Mahkemesi’ne götürmek gibi bir fırsatınız olacak mı” sorusunu ise Kılıçdaroğlu, “Elbette arkadaşlar. Bu haliyle çıktığı zaman, anayasaya açık aykırılıklar var. Bunu Hükümette biliyor zaten. Bilmemesi mümkün değil. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’ne gidecektir bu tabi” cevabını verdi.

Bir diğer gazetecinin, “Bir anayasa değişikliği için bu teklifin geri çekilmesi mi ön koşulunuz olur masaya oturmak için” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“iki ön koşulumuz var. Bir, bu teklif geri çekilmeli. Anayasa Uzlaşma Komisyonu sayın Cemil Çiçek’in başkanlığında toplanmalı ve süratli bir şekilde HSYK mı veya bir başka alan mı neyse o konuda oturulur çalışma yapılır. İkinci ön koşulumuz, yolsuzluk soruşturmalarına hükümet müdahale etmesin. Bıraksın savcılar görevini yapsın. Hırsızın savunulduğu bir ülkede demokrasi olmaz. Kim kul hakkı yemişse tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemişse bunun üzerine gidilir. Bütün bu rezaletler, yolsuzluk olaylarının üzerine gidilmesin diye yapılıyor. Bunlar doğru değil. Bu iki koşulumuz var.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem