Kılıçdaroğlu açıkladı: 3 parti uzlaştık

HSYK ikiye bölünecek

Kılıçdaroğlu açıkladı: 3 parti uzlaştık
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Yargı meselesinde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Büyük ihtimalle anayasa değişikliği gerçekleşebilir. HSYK'nın yapısı konusunda da büyük ölçüde görüş birliği sağlandı. Hakimler ve savcılar kurulu olacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyareti için bulunduğu Gaziantep'te Zeugma Müzesi'nde soruları yanıtladı. Gaziantep'teki terör saldırısına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Devleti yönetenler bu tür komplolara daima hazırlıklı olmalı. Gaziantep yeni oldu bir sokak düğününde patlayan bombalara baktığınız zaman Türkiye terörle yaşamaya mahkum bir ülke konumuna geldi. Bu bizi rahatsız ediyor. Eğer Ankara'da bir iddianameye IŞİD'in Gaziantep'te düğünde saldırı yapabileceği delilleri varsa yine bomba patlıyorsa ciddi istihbarat zafiyeti vardır. Daha önce bir Twıtt atıldığı da biliniyor. İddianameye giren gerçeklere rağmen bir istihbarat zafiyeti var. Bu istihbarat ile Türkiye'nin terör olaylarını çözme şansının olmadığı anlaşılıyor. Bu anlamda Türkiye bürokratik anlamda kendisine bir çeki düzen vermek zorunda" diye konuştu.

CHP liderinin açıklamalarının satır başları şöyle:

Türk ciddi bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı ama 4 siyasi parti demokrasi konusunda ortak tavır takınmıştır. Uzlaşma havasını bozmamak gerekiyor. Suruç'a Reyhanlı'ya bakın Gaziantep yeni oldu bir sokak düğününde patlayan bombalara baktığınız zaman Türkiye terörle yaşamaya mahkum bir ülke konumuna geldi. Bu bizi rahatsız ediyor. Eğer Ankara'da bir iddianamaye IŞİD'in düğünde saldırı yapabileceği delilleri varsa yine bomba patlıyorsa ciddi istihbarat zafiyeti vardır.
Ankara Garı iddianamesi doğru değerlendirilseydi bu saldırı önlenebilirdi.Gaziantep IŞİD'lilerin yuvanlandığı bir yer. IŞİD Türkiye'de 70 ilden militan devşirdi. Bunlar işyeri açtılar internet sitesi açtılar. İstanbul Ömerli'de toplu namazlar kıldılar. Devlet adamları riski önceden görür ve önlemini alır.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

2012'den 2016'ya geliyoruz 4 yıl içinde Türkiye ağır faturalar ödedi. 2012'de söyledik şimdi önlem alıyorlar destek veririz. Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz.Hükümet Suriye'yi Irak gibi düşündü iç işine müdahal etti. Suriye Rusya için hayati bir öneme sahiptir. Rusya'nın izni olmadan müdahale etmenin faturası ağır olacaktı. Hükümet ağır faturayı ödedikten sonra yanlış yaptığını gördü. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı dış politikada.

İSRAİL'LE ANLAŞMA

20 milyon dolara Türkiye'nin itibarı satılmıştır. Gazze ablukası kalktı mı Gazze'ye saldırılmayacaktı dün saldırıldı İsrail özür diledi mi ama biz Rusya'dan özür diledik mektup gönderdik. Tazminat ödemem diyor fona 20 milyon dolar yatırırım siz ne yaparsanız yapın diyor. Sanki biz İsrail'in gemilerini batırdık. Tam bir teslimiyet.

Türkiye onurlu bir Türkiye'ydi. Baktığınız zaman Ortadoğu'daki kabile başkanının bile kafa tuttuğu ülke haline geldik. Türkiye'yi bu hale kim getirdi? Ben getirmedim siz de getirmediniz simitçi de getirmedi.

CERABLUS'A OPERASYON HAZIRLIĞI

Biz Türkiye'nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz.

FETÖ-PKK İŞBİRLİĞİ AÇIKLAMALARI

FETÖ'nün bunlara destek verdiği şeklinde düşünceler var ama elimizde bir veri yok, hükümette varsa açıklasın. Bize sunulan gelen bir bilgi yok. Türkiye IŞİD'i nasıl oluştu? Üçü bir araya geldi Türkiye'ye karşı mücadele ediyorlar çok kolaycı bir söylem. Sen 14 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsun. Bunların tamamı 14 yılda mı geldi Türkiye'ye düşman oldular?
FETÖ terör örgütü diyorlar. İçişleri Bakanı diyor ki 81 ilin 74 emniyet müdürü FETÖ mensubu diyor. Bir iktidar düşünün emniyetini terör örgütüne teslim etmiş. Kim yaptı bunu? Yargıyı da sen terör örgütüne teslim ediyorsun.Herkesin kandırdığı bir iktidar ülkeyi yönetemez. Bizi kandırdılar siz çocuk musunuz?

DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASI

Duruşmaların halka açık olmasını istiyoruz. Yani televizyondan yayınlanmasını istiyoruz. Asıl bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmadan Türkiye gerçek anlamda terörle mücadele edemez. Gerçek siyasi ayağının ortaya çıkması lazım.
YÖNETİMDE LİYAKAT TALEBİ

Bütün insanların inançlarına saygılıyım. Devlette iş ehline teslim edilmeli. Devlette liyakat sistemi çökmüştür. Devletin yönetimi bir terör örgütüne teslim edildi. Müsteşarı valisi kaymakamı emniyet müdürü... Herkes diyor ki FETÖ örgütü en büyük tehdit iyi de kardeşim sen buraya devleti teslim ettin. Herhangi bir bankada memur sen neden Bank Asya'ya para yatırdın memuriyetine son veriyoruz. İyi de Bank Asya'nın kurulmasına izin verene ne yapıyorsun? Hiç bir şey yapmıyorsun.

3 AYLIK OHAL UYGULAMASI

Anayasa Mahkemesi'nin kararı vardır OHAL uygulaması ile ilgili çıkacak Kanun Hükmünde Kararnameler OHAL sürecinde geçerlidir. Eğer siz çıkardığınız Kanun Hükmünde Kararnamelerle OHAL süresinin sonunu da düzenliyorsanız bu Anayasaya aykırıdır. Biz devleti yeniden inşa edeceğiz diyorlar OHAL ile inşa edilmez. Devleti yeniden inşa edecek birim TBMM'dir. TBMM bombalanmıştır sabaha karşı görev yapmıştır. TBMM darbeye karşı direnmiştir. En büyük etki ve sorumluluk TBMM'nindir ve bu sorumluluğu başarıyla aşmıştır.

''TÜRKİDARBE HUKUKUNDAN ARINMALI''YE 

Darbenin bir ülke için felaket olduğunu kabul etmemiz lazım. Türkiye darbe hukukundan arınmalı. 12 Eylül darbe hukuku hala yürürlükte o yasalar güçlendirildi. Darbecilerin getirdiği hukukla siz Türkiye'yi yönetiyorsunuz gelin el birliği ile Türkiye'yi darbe hukukundan kurtaralım. Tam demokrasiye ihtiyacımız var.

TSK'NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI 

Sayın Başbakan ziyarete geldiğinde doğrudur dedim yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olabilir. Başbakan'a Askerlik benim uzmanlık alanıma girmiyor ama sizin de uzmanlık alanınıza girmiyor dedim. İşin uzmanlarının siyaset organlarına aktarmaları lazım. 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olmuşsa orada bunu Atatürkçü subaylara bağlı olduğumuzu asla kimsenin unutmaması lazım. Darbeye karşı direnen askerlere borçluyuz. Ordu bir bütün halinde hareket etseydi darbe girişimi başarılı olurdu.

ASKERİ BİRLİKLERİN TAŞINMASI

Kent dışına taşınmasına sıcak bakıyoruz. O alanlar yeşil alan olarak korunabilir. Üniversite yapılabilir. Mevcut binalar restore edilebilir.

ANAYASA PAKETİNDE SON DURUM

Yargı meselesinde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Büyük ihtimalle anayasa değişikliği gerçekleşebilir. HSYK'nın yapısı konusunda da büyük ölçüde görüş birliği sağlandı.HSYK, hakimler ve savcılar kurulu diye ikiye bölünecek.

15 TEMMUZ SONRASI SİYASET

Sayın Başbakan şöyle bir cümle kullandı 'Siyaset kurumunu güçlendirmemiz lazım.' Doğru. Merkezi neresi TBMM. TBMM'de bir milletvekilinin soru önergesine 15 gün içinde cevap verilmezse 4-5 yıldır cevap verilmeyenler var. Yürütme organı diyor ki ben yasama organını tanımıyorum cevap vermiyorum.

BEŞTEPE'DE ADLİ YIL AÇILIŞI

Bu gelişmeleri doğru bulmuyorum. Adli yılın açılışının Cumhurbaşkanlığında yapılması yargının bağımsızlığına tarafsızlığına gölge düşürür. Adli yıl açılında 2 kişi konuşur baro başkanı ve yargıtay başkanı. Diyorlar ki bu sarayın içinde değil dışında bir yer. Başbakanlık olarak inşa edilmiş zaten orası. Orada toplantıyı düzenlemek için nereden izin alacağız cumhurbaşkanlığından demek ki oraya bağlı. Yargıtay Genel Sekreterine söyledim tekrar sarayla görüşün bu toplantı öngörülen otelde yapılsın.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler