Kentsel dönüşümde payını satmayana formül!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında üçte iki çoğunlukla yıkılmasına karar verilen riskli binada hak sahibi olup, anlaşma sağlanamayan vatandaşın payını açık artırmayla satışa çıkaracak.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim'de başla

Kentsel dönüşümde payını satmayana formül!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında üçte iki çoğunlukla yıkılmasına karar verilen riskli binada hak sahibi olup, anlaşma sağlanamayan vatandaşın payını açık artırmayla satışa çıkaracak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim'de başlattığı kentsel dönüşümün uygulama yönetmeliği değiştiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni yönetmelik taslağı, riskli binasını yıktırmak isteyen mülk sahiplerinin üçte iki çoğunlukla karar almasını öngörüyor. Karara uymayanların payı ise açık artırmayla satılacak.

Türkiye için kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, açık artırmaya sadece binanın yıkılması konusunda uzlaşan hak sahiplerinin katılabileceğini açıkladı.

DEĞERİ LİSANSLI KURULUŞLAR BELİRLEYECEK

Taslağa göre, riskli yapı parsellerinin birleştirilmesi, imar adası bazındaki uygulamalar, yeniden bina inşası ve payların satışına, hak sahipleri oy birliğiyle karar verecek. Vatandaş mülkünü, kat karşılığında, hasılat paylaşımıyla ya da diğer usullerle yeniden değerlendirebilecek.

Oy birliğiyle karar alınamaması durumunda, riskli yapının değerini Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı lisanslı kuruluşlar belirleyecek. Değer tespiti üzerinden hak sahipleriyle tekrar anlaşma sağlanmaya çalışılacak.

Yine oy birliği sağlanamazsa hisseleri oranında, paydaşların en az üçte iki çoğunluğuyla karar verilerek, tutanak imzalanacak. Tutanak, karara katılmayanlara noter vasıtasıyla tebliğ edilecek.

Yıkılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazın yeniden değerlendirilmesi konusunda alınan karar, anlaşma şartları ve yapının değeri, çevre ve şehircilik il müdürlüklerine bildirilecek.

Müdürlük bünyesinde bir başkan ve 2 üyeden oluşan Bedel Tespiti ve Satış Komisyonu, anlaşma sağlanamayan hak sahiplerine ait bağımsız bölümlerinin rayiç bedelini, binanın değerini gözeterek belirleyecek.

Açık artırma nasıl yapılacak?

Satışın yapılacağı yer ve zaman, hak sahiplerine taahhütlü postayla tebliğ edilecek. Satış, tebliğ tarihinden en az 7 gün sonra başlayacak. Açık artırmaya, binanın yıkılması konusunda uzlaşan hak sahiplerinin dışında kimse katılamayacak. Payı satışa çıkarılan vatandaşlar açık artırmaya izleyebilecek ancak müdahale edemeyecek. Satış rayiç bedelden az olmamak kaydıyla en yüksek bedeli teklif edene yapılacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler