Karlı havalarda nasıl yürünmeli?

Karlı havalarda ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu anlatan Optopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, karda yürümelerde dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.Serdar Necmioğlu, "Kar yağışı ve soğukların başlamasıyla bera

Karlı havalarda nasıl yürünmeli?

Karlı havalarda ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu anlatan Optopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, karda yürümelerde dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Serdar Necmioğlu, "Kar yağışı ve soğukların başlamasıyla beraber düşme ve kırık oranları daha fazla olmaktadır. Bölgemizde kar ve buzlanmadan dolayı çok sayıda kırık vakası yaşanıyor. Düşme ve kırıkların olmaması için birtakım önerilerim olacak. Özellikle soğuk havalarda, donma riski olan karlı havalarda, yaşlı, kemik erimesi yaşayanların, görmede kas zayıfı olan hastaların mümkün olmadıkça dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Çıkmak zorunda olanlar da birtakım tedbir almalıdır. Bu tedbirler kapsamında ayakkabı seçimi çok önemli.

Ayakkabıyla ilgili olarak, özellikle kauçuk tabanlı, yumuşak tabanlı ve tırtıllı ayakkabı giyilmesi gerekiyor. Kayma esnasında, ayak bileklerinin kırılmasını engellemek amacıyla, bot türü ayak bileklerini saran ayakkabıların giyilmesini tavsiye ediyoruz. Bazı durumlarda ayakkabı üzerine çorap giyinmesi de karda kaymayı önemli oranda azalttığını biliyoruz. Giyim anlamında özellikle yaşlılar, yünlü ve kalın kumaşları birkaç kat giymelerinde fayda var. Çünkü elbisede düşme esnasında kırılmayı önleyici fayda sağlar. Yürüme konusunda ise, sert, hızlı ve geniş adımlar atılmaması gerekiyor. Kısa adımlarla, sürünme şeklinde yavaş adımlarla yürümek gerekiyor.

En fazla düşmenin yaşandığı yerler ise kaldırımlardır. Kaldırımlarda çıkma inme esnasında düşme oranı çok fazla. Kaldırımdan inerken, çıkarken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yine yürürken elleri ceplere bırakmamak gerekiyor. Çünkü ellerimiz bir denge çubuğu şeklinde vücudu dengeliyor. Eller cepte olduğu zaman, kayıp düşmede kafa travmasıyla karşılaşabilmek mümkün. Bundan dolayı ellerin dışarıda olması büyük avantaj sağlıyor. Yürüme esnasında poşet taşınmaması gerekiyor. Ellerin dolu olmamasını sağlamalıyız" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler